Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Alguns consells per garantir els drets del viatger en cas d’incidències amb els...
Alguns consells per garantir els drets del viatger en cas d’incidències amb els vols

Alguns consells per garantir els drets del viatger en cas d’incidències amb els vols

7 d'agost de 2024 a les 10:53

En aquestes dates es multiplica el nombre de viatgers que agafen vols per motius d’oci. Personal expert en Consum de la Diputació de Barcelona recorda algunes precaucions a tenir en compte per garantir els drets del viatger davant de possibles retards, anul·lacions i altres imprevistos.

Per tal d’evitar sorpreses desagradables, abans de viatjar és important informar-se prèviament sobre la documentació necessària, en especial si la destinació està fora de l’espai Schengen (passaport, visat...). La companyia aèria no té cap obligació d’informar el viatger sobre els documents o els requisits sanitaris necessaris per viatjar a la destinació escollida.

En cas de retard, el viatger té dret a una compensació econòmica d'entre 250 i 600 euros, en funció de la distància del vol, si arribeu al destí final amb 3 hores de retard o més. Cal recordar que els retards sempre fan referència a l’hora d’arribada a destí. Si finalment el vol es cancel·la, el viatger pot escollir entre la devolució de l'import del bitllet o un mitjà de transport alternatiu. També li correspon la mateixa compensació econòmica  que en el cas de retard (d'entre 250 i 600 euros per passatger) excepte si l’aerolínia comunica la cancel·lació amb 2 setmanes d'antelació o si aquesta és conseqüència de circumstàncies imprevisibles o inevitables i alienes a l'empresa, com ara climatologia adversa.

Si, en els casos anteriors, la companyia aèria no respecta els drets del viatger, cal demanar el full oficial de reclamació o reclamar a la companyia aèria per algun mitjà que deixi constància (formulari web, telèfon amb número d'incidència, etc.). Si en un termini de 30 dies no s’ha obtingut resposta, o bé la resposta no és satisfactòria, el viatger pot contactar amb el servei públic del seu Ajuntament.

Si l’aerolínia denega l'embarcament per overbooking, el viatger té dret a escollir entre la devolució de l'import del bitllet o un transport alternatiu fins a la destinació final, a més d’una compensació econòmica en funció de la distància del vol (entre 250 i 600 euros). Aquest import es redueix a la meitat si el viatger accepta un vol alternatiu que li permeti arribar a destí amb poques hores de diferència respecte de l'hora prevista inicialment.

En cas d’incidències amb l'equipatge (danys, retard, pèrdua o destrucció), el viatger ha d’emplenar sempre el PIR (Informe d’Irregularitat d’Equipatge) abans de marxar de l’aeroport: sense aquest document la reclamació no prosperarà. A banda d’aquest tràmit, també cal presentar una reclamació a la companyia aèria dins els 7 dies posteriors a la recepció de l’equipatge danyat. Pel que fa a les compensacions, la responsabilitat de la companyia queda limitada a un màxim de 1.600 euros, aproximadament uns 27,5 euros per kilogram d’equipatge.