Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Alguns dels millors il·lustradors catalans es tornen a donar cita a la festa de...
Alguns dels millors il·lustradors catalans es tornen a donar cita a la festa de L’Aranya

Alguns dels millors il·lustradors catalans es tornen a donar cita a la festa de L’Aranya

24 de maig de 2022 a les 22:51

Després de dos anys de parèntesi a causa de la pandèmia, la llibreria L’Aranya torna amb una cinquena edició de la Festa de la Il·lustració que torna a portar a Cerdanyola alguns dels millors artistes del panorama d’àlbums il·lustrats de Catalunya en el que vol ser un homenatge als autors i una festa per als lectors.

Després de dos anys de parèntesi a causa de la pandèmia, la llibreria L’Aranya torna amb una cinquena edició de la Festa de la Il·lustració que torna a portar a Cerdanyola alguns dels millors artistes del panorama d’àlbums il·lustrats de Catalunya en el que vol ser un homenatge als autors i una festa per als lectors.

Olívia Pascual, responsable de la Llibreria L’Aranya, explica que la Festa de la Il·lustració és “un homenatge a l’art, la cultura i els llibres convidant una representació excel·lent del panorama dels il·lustradors del país” que durant tot el matí participen en una festa signant i il·lustrant en directe amb parades de llibres que es combina amb contacontes, tallers i alguna sorpresa.

La festa es farà aquest dissabte, 28 de maig, d’11 a 14 hores, a la plaça d’Enric Granados -al costat de la Biblioteca- i comptarà amb la participació d’una desena dels millors il·lustradors del país i la rondallaire Anna Casals que contarà contes al llarg de tot el matí.

Albert Arrayàs, Anna Aparicio, Albert Asensio, Liliana Fortuny, Xavier Salomó, Mercè Galí, Òscar Julve, Roser Calafell, Toni Galmès i Subi seran els i·lustradors que prendran part en aquesta cinquena edició de la festa. Olívia Pascual explica que alguns han participat altres anys o fins i tot han fet algun dels cartells de les edicions precedents, però també n’hi ha d’altres que s’estrenen, com  és el cas de Toni Galmès, l’autor d’Estel·la o de la col·lecció de La caseta sota terra.

Olívia Pascual creu que moltes vegades l’il·lustrador no té el reconeixement que es mereix, tot i que constata que aquesta és una tendència que està canviant ja que cada vegada més lectors reclamen llibres amb il·lustracions d’un autor determinat perquè aprecien la seva obra.

Espais culturals i no únicament comerços

Per a Pascual, la festa de la il·lustració és una mostra palpable que les llibreries no són només comerços sinó espais culturals amb professionals que són uns agents culturals en què el llibre és el vehicle perquè la gent pugui evadir-se, somiar, viatjar o aprendre. La llibretera lamenta el poc suport institucional, començant pel de l’Ajuntament de Cerdanyola, davant l’activitat cultural impulsada per les llibreries locals.

Que no es posin traves

Olívia Pascual creu que les llibreries de Cerdanyola fan “una aposta clara per fomentar la cultura” que és beneficiosa per a la ciutadania i les professionals no necessiten que se’ls posi “cap catifa vermella ni rebre cap premi”, però si que no es posin traves en qüestions com l’ocupació d’espais municipals o la via pública tractant les seves activitats com organitzades només per espais comercials.

La cinquena Festa de la Il·lustració es farà aquest dissabte, 28 de maig, d’11 a 14 hores, a la plaça d’Enric Granados.

Els participants

Els 10 participants en la Festa de la Il·lustració compten amb una àmplia i diversa trajectòria al món editorial i també han realitzat diferents exposicions amb la seva obra:

Albert Arrayàs ha il·lustrat des de clàssics com El petit príncep o Peter Pan a biografies com les de Dalí o Gandhi passant per llibres populars com Contes catalans d’avui i de sempre -amb Cesk Freixas- o Cuentos para reparar alas rotas -amb Nekane González i Virginia Gonzalo-.

Anna Aparicio es dedica a la il·lustració de llibres infantils des de 2014 tant a Catalunya com a la resta d’Espanya, França o Itàlia, amb treballs com les sèries franceses Mission Dragon o Nico et Ouistiti, passant per clàssics com La llegenda de Sant Jordi o Els músics de Bremen o treballs personals com El abecedario travieso. Aparicio ha rebut premis i distincions internacionals des de Portugal a la Xina.

També ha rebut nombrosos premis Albert Asensio, un il·lustradors que potser destaca especialment pel seu treball per la col·lecció de contes d’Ana María Matute per a l’editorial Destino, però té obra infantil destacada com la col·lecció Les estacions amb l’esquirol Nin, clàssics com La rateta que escombrava l’escaleta o biografies infantils com la de Jane Godall, però també obra per a adults com el Quixot, Sleepy Hollow o El retrato de Dorian Gray.

Liliana Fortuny ha treballat com a animadora per a l'estudi del dissenyador Javier Mariscal, per als espectacles de l'artista Marcel·lí Antúnez i per a diverses productores. També ha creat videoclips i cobertes de discs i ha il·lustrat llibres com El capital de Karl Marx (Els Llums, 2014) però al món de la il·lustració infantil destaca especialment per ser parella artística amb l'escriptor Jaume Copons, amb qui ha creat la coneguda col·lecció L'Agus i els monstres.

El sabadellenc Xavier Salomó treballa per a les principals editorials catalanes, espanyoles i franceses i destaca per la seva col·laboració amb l’escriptora Meritxell Martí amb qui signa obres d’èxit com Un sopar de por, L’illa de les 160 diferències, Al país dels 260 clons o La màquina del temps, a més de clàssics en pop-up com La caputxeta vermella o Els tres porquets.

Col·laboradora habitual de Cavall Fort i Tatano, Mercè Galí treballa amb diverses editorials internacionals. A la International Children’s Book Fair in Bologna 2019, el seu llibre El meus primers haïkús va ser sel·leccionat dins els millors Toddler Books, mentre El Petit Indi va ser finalista del concurs Silent Book Contest. Altres obres destacades són la col·lecció de poemes amb Núria Albertí -Poemes de vent i fulles, Poemes de flors i abelles, Poemes de fred i manta...- o els Petits Poemes de Joan Brossa, entre d’altres.

Il·lustrador i ninotaire,Òscar Julve va publicar als 90 la sèrie de còmic-books Gran Circo Capuccino, col·labora habitualment amb les revistes infantils Cavall Fort i El Tatano,és l’autor de la col·lecció Jo, Elvis Riboldi -que posteriorment s’ha convertit en sèrie televisiva d’animació-, i ha creat amb Jaume Copons la col·lecció de novel·les Aventura Total. A més, és el creador de Trancas y Barrancas, les formigues que estan darrere d'El Hormiguero.

Roser Calafell es va iniciar il·lustrant llibres de text per l’editorial Teide i aviat es va convertir en la ma dreta de Roser Capdevila en l’animació televisiva del seu clàssic Les tres bessones. A La Galera ha publicat llibres com La meva primera història de Catalunya i Anem al Camp Nou, però també la sèrie Aquest mes faig anys o clàssics com Sant Jordi i el drac, El caganer, El tió de Nadal, Els reis d’Orient o El ratolinet Pérez.

Toni Galmès compagina la seva tasca com il·lustrador amb les creacions de story-board per al cinema i la docència universitària com a professor de literatura teatral i història de l’art. El mallorquí és el creador de les sèries On és l’Estel·la? o, amb Catalina González, La caseta sota terra.

Subi, nom artístic de Joan Subirana,  va guanyar el premi d’àlbum il·lustrat Tombatossals al 1999 i, des d’aleshores, es dedica a la il·lustració infantil. Ha publicat més d’un centenar de llibres, molts dels quals han estat editats a l’estranger. Destaca especialment la seva col·laboració amb Anna Obiols que es plasma des de la sèrie M’agradaria ser... a títols com Per què hi ha estrelles al cel?, la col·lecció sobre músics com Albèniz, Pau Casals, Beethoven o Bach o Ut, el mamut, entre molts altres.  

Galeria d'imatges