Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Alumnes del Pere Calders participen a la final ibèrica del Repte Emprèn de La Ca...
Alumnes del Pere Calders participen a la final ibèrica del Repte Emprèn de La Caixa amb una alternativa al plàstic

Alumnes del Pere Calders participen a la final ibèrica del Repte Emprèn de La Caixa amb una alternativa al plàstic

9 de juny de 2020 a les 8:27

OrangePlate és el projecte d’emprenedoria d’un equip d’alumnes de l’institut Pere Calders que aquest dimecres, 10 de juny, participa a la final entre 8 equips espanyols i portuguesos del Repte Emprèn de La Caixa. Una votació oberta a tothom que ho desitgi  decidirà si són un dels dos projectes que participaran a la final de la competició europea Youthstart.

OrangePlate és un projecte per al desenvolupament i comercialització d'un plàstic biodegradable fet amb pell de taronja, una idea amb la que van aconseguir guanyar el concurs Repte Emprèn de La Caixa. Paula Pavón, Pol Marín, Anna Martinez, Emma Martínez i Jorge Román, cinc alumnes de batxillerat de l’institut Pere Calders, ja van guanyar amb aquest projecte la primera fase del concurs Repte Emprèn, impulsat per l'Obra Social ''La Caixa'', sent seleccionat entre els 2.100 projectes de joves emprenedors d'Espanya, Portugal i Amèrica llatina.

Aquella primera victòria al concurs els va permetre participar, juntament amb  35 grups més, en un campus d'emprenedoria RepteEmprèn treballant per millorar el programa durant 4 dies intensos. Després de passar proves i la valoració d'un tribunal van ser elegits per continuar formant-se a Silicon Valley (San Francisco, Califòrnia) L’estiu passat, al 2019, van fer el viatge formatiu als Estats Units i durant aquest any 2020 han continuat treballant la seva idea de negoci a través de la incubadora del programa Joves Emprenedors EduCaixa i preparant els prototips, en contacte amb mentors i partners.

Ara, aquest plat fet amb pell de taronja que es desintegra en 6 mesos, permetent reduir el plàstic d'un sol ús els fa arribar a una final ibèrica d’aquesta incubadora de projectes, l’Impact Day, on tothom pot votar a través del web https://impactday2020.eventbrite.es/ aquest dimecres, 10 de juny, d’11 a 13 hores. Els 8 projectes més destacats d’Espanya i Portugal participen en aquesta final que els podria portar a la competició europea  YouthStart European Entrepreneurship Award, que es celebrarà a Viena.

Un projecte positiu per al medi ambient

L'objectiu dels projectes del Repte Empren sempre és solucionar un problema de les persones, principalment social o medioambiental, amb una nova idea de negoci. En aquest cas, la idea que motiva el projecte dels alumnes de l’institut Pere Calders és que cada any acaben a l'oceà uns vuit milions de tones de plàstic, un material que pot trigar anys o, fins i tot segles, a desaparèixer. A Espanya, el 30% dels plàstics que es fan servir no es reciclen perquè la gent no està conscienciada. Això provoca més contaminació dels oceans i la mort de milers d'éssers vius. Orangeplate, un plat orgànic fet amb pell de taronja, neix amb l’objectiu de reduït aquest cop al medi ambient amb un producte biodegradable fet amb pell de taronja, un material del qual, destaquen a l’equip, es malbaraten cada any 200 tones de a Espanya.

OrangePlate té la mateixa forma i grandària que un plat d'un sol ús de plàstic o cartó i està fet amb: 30 grams de midó blat de moro, 1 tassa i mitja d'aigua, 1 cullerada de vinagre blanc, 1 cullerada de vinagre blanc, 1 cullerada de glicerina vegetal i, finalment, pell de taronja. Aquest plat està fabricat per a poder ser usat per tots els públics.

Els beneficis per al planeta d’aquesta iniciativa són diversos: no contamina; facilitat de creació amb ingredients naturals; reducció del consum de petroli; ser biodegradable, ja  que es desintegra en 6 mesos, mentre que els plats i gots de plàstic ho fan en 1000 anys.