Antoni Morral diu que l'acord sobre el dipòsit de Sugrañes encara no és definitiu
4 de juliol de 2006 a les 0:00
El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, donava gairebé per fet l'acord sobre la instal.lació del dipòsit controlat de residus de Sugrañes després de la celebració de l'últim Consell d'Alcaldes de la comarca la setmana passada. No obstant això, l'alcalde de Cerdanyola adverteix que l'acord encara no és definitiu, tot i que espera que el conveni es pugui aprovar aquest mateix mes.
L’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, afirma que l’Ajuntament de Cerdanyola encara negocia amb la Generalitat l’acord sobre el dipòsit controlat de residus de Sugrañes i que fins que no s’arribi a aquest acord no es firmarà cap conveni.
Morral manifesta que la restauració del clot de Sugrañes –l’argilera Elena d’on s’ha tret material per a la fabricació de ceràmiques durant molts anys- és necessària i “no hi ha altra manera de restaurar-lo que omplir-ho de residus –perquè qualsevol cosa que es deixi serà un residu-“. No obstant això, l’alcalde de Cerdanyola indica que aquesta restauració ha de ser “tancada en el calendari i amb la data límit de l’inici de l’activitat del Sincrotró”.
Segons Morral aquesta és la raó per la qual la revisió del Pla de Gestió de Residus de la comarca indica que els primers residus que arribin al dipòsit de Sugrañes siguin metropolitans ja que “l’ecoparc de Vacarisses d’on han de sortir les bales compactades” per al dipòsit de Sugrañes no està construït i “com el límit d’existència del dipòsit és el 2010 cal portar altres bales” que provindran de l’ecoparc de Montcada, que forma part de l’Entitat Metropolitana de Tractament de Residus i Serveis Hidràulics –on, recorda, “de fet pertany Cerdanyola”-, i a canvi la comarca podrà portar en el futur bales compactades al dipòsit de La Vallensana.
Restauració de qualitat màxima
L’alcalde indica que hi haurà una comissió de seguiment d’aquests residus per “garantir la inertització i que no es generin lixiviats ni gasos” i que el terreny pugui així solidificar-se. Antoni Morral manifesta que “la restauració de Sugrañes serà de qualitat màxima igual que si en comptes de bales compactades fos amb terres i runes”.
Morral indica que l’Ajuntament vol assolir l’acord final amb la Generalitat abans de vacances i poder portar el conveni a votació al Ple Municipal de final de mes, però remarca que l’acord “encara no ha arribat”.
El debat sobre els residus era protagonista de l'últim Consell d'Alcaldes del vallès Occidental celebrat la setmana passada amb el presència del conseller de Medi Ambient,
Francesc Baltasar, i on es va revisar el
Pla de Gestió de Residus de la Comarca. El pla contempla la posada en marxa del dipòsit controlat de Sugrañes l'any vinent i el seu tancament al 2010. La inversió per l'adequació d'aquest espai serà de 6,6 milions d'euros, que inclou la inversió per clausura així com el manteniment post-clausura. L'Agència de Residus de Catalunya també assumeix aquesta inversió. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va explicar que l'espai haurà d'estar recuperat abans del 2010, data en la qual ja començarà a funcionar el Laboratori de Llum Sincrotró i l'abocador haurà deixat d'existir.
Solucions per a l'abocador de Can Planas
Molt diferent considera l’alcalde la situació de l’abocador de Can Planas que considera “un problema ambiental històric que cal resoldre però que no suposa cap risc”. Antoni Morral indica que fa dos anys que es treballa en una comissió mixta per estudiar les obres per corregir els efectes nocius d’aquest “abocador -i en aquest cas no dipòsit controlat”, ressalta- que ha estat mal gestionat històricament.