Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

Any i mig per al nou model de recollida de residus

20 de desembre de 2019 a les 12:49

El calendari per a fer el nou contracte que doni peu a un nou model de recollida i tractament de residus a Cerdanyola s’allarga, com a mínim, a un any i mig, segons anunciava el govern al Ple municipal de desembre en el debat d’una moció d’ERC que demana un pla urgent de foment de la recollida selectiva.

La moció presentada per Esquerra insta a l’Ajuntament de Cerdanyola a presentar al Ple en el termini de 3 mesos un pla urgent per la millora de la gestió dels residus municipals, per aconseguir incrementar el nivell de recollida selectiva i assolir els objectius marcats per la UE de reciclatge l’any 2020. Aquest pla de millora hauria d’aportar un estudi de viabilitat dels diferents sistemes de recollida disponibles, en especial el sistema porta a porta i de contenidors accessibles amb targeta.

El regidor d’ERC Albert Turon recordava que en el mandat passat ja es va aprovar una moció similar i reclamava al nou govern actuar amb celeritat després “d’haver perdut un any”.

Des d’altres grups destacaven que el calendari de 3 messos és impossible de complir i des d'ECP, Pilar Adell, criticava el text per no valorar la feina que fa l’Àrea Metropolitana de Barcelona en aquest tema i demanava consens “i no posar-se medalles”, fet que neguen des d’ERC al temps que es mostraven disposats a ampliar el termini de temps per a fer el pla.

El regidor d’Espais públics insistia en què el canvi de model “ni és un pla ni es pot fer en un termini de temps concret”. Víctor Francos destaca que ja es treballa amb l’AMB i 4 Ajuntaments metropolitans en el plec de condicions que ha de regir el nou contracte de gestió de residus en base als paràmetres de la Unió Europea i la seva posterior adjudicació aprovada pel Ple. Francos subratlla que aquesta feina suposa un calendari no inferior a l’any i mig.

La moció es va aprovar amb l’abstenció de PSC i PP

Dues mocions unànimes

Dues mocions es van aprovar sense cap mena de debat i per unanimitat. De fet les presentava la Junta de Portaveus, és a dir, tots els grups del Consistori. Una planteja que el govern avaluï la satisfacció de la ciutadania sobre els projectes municipals i la segona era per a la creació d’un espai d’empremtes als cementiris de Cerdanyola. Aquest espai és un lloc d’homenatge als nadons morts abans o poc després de néixer i en especial a aquells que no poden ser enterrats. La proposta insta a condicionar aquests espais simbòlics “ on poder viure i compartir el procés de dol per les criatures que no han sobreviscut”.

Reafirmació contra la corrupció i condemna d'agressions a la UAB

Ciutadans presentava dues mocions. Les dues també es van aprovar. Una d’elles, però, amb la curiosa aritmètica de tenir només a la formació taronja a favor, perquè PSC, ERC, Guanyem, ECP i PP s'abstenien.

La moció la presentava el regidor Pau Ortolà com de reafirmació del compromís de l’Ajuntament per combatre la corrupció i, entre d’altres coses, proposa separar de tot càrrec públic qualsevol investigat per casos de corrupció política i la creació d’un Protocol d’Actuació pels empleats del sector públic, que informin sobre les males pràctiques que hagin estat realitzades per alts càrrecs o personal de l’Ajuntament.

Des dels altres grups es va criticar que la moció parlava de casos de corrupció d’altres partits, però no de C’s, i també es considerava que era reiterativa perquè ja s’havia aprovat per unanimitat un text sobre la corrupció.

Ivan González, portaveu de Guanyem, indica que l’objectiu de la moció era aconseguir que altres grups s’abstinguessin per acusar-los posteriorment de no haver donat suport a un text contra la corrupció.

La segona moció presentada per la formació taronja, en aquest cas amb el PP, era de condemna dels fets passats al campus de la UAB el passat 11 de desembre quan unes carpes instal·lades al campus pel col·lectiu S’ha acabat van ser atacades per un grup d’encaputxats que va acabar enfrontant-se també amb els agents de seguretat de la universitat. La moció, aprovada amb el suport també del PSC, reclama que tant UAB com Fiscalia  obrin investigacions per aclarir els fets.

El regidor de C’s Gorka Samaniego insistia que la moció defensa la convivència i el pluralisme i, per tant, defensa la pròpia UAB. Samaniego denuncia com a molt greu la situació al campus on considera que no es pot debatre lliurement sobre les idees de cadascú sense por a ser atacat o insultat.

La majoria de grups es mostrava d’acord amb pràcticament tot el text, però ECP considerava que la intervenció de la Fiscalia en el tema és “excessiva” i Junts considera que aquesta intervenció “només tira petroli al foc”.

El debat més intens va ser amb la regidora de Guanyem Laura Benseny, que va acusar el col·lectiu S’ha acabat de comptar amb integrants feixistes i a la moció de fer un flac favor al constitucionalisme ja que “se l’utilitza per blanquejar el feixisme”, cosa que nega Gorka Samaniego.

No es van acceptar a tràmit d'urgència les mocions sobre Junqueras i Torra

En l’apartat de mocions també destaquen les que no es van tractar en un dia en que es va conèixer la sentència dels tribunals europeus sobre la immunitat d’Oriol Junqueras com eurodiputat i la condemna a un any i mig d’inhabilitació al president de la Generalitat Quim Torra.

ERC presentava per via d’urgència una moció que reclama la nul•litat de la sentència del Tribunal Suprem i la llibertat immediata d’Oriol Junqueras mentre que Junts plantejava una moció de repulsa a la sentència condemnatòria al President de la Generalitat. Els dos grups insistien que les mocions afecten a càrrecs que representen la ciutadania de Cerdanyola en una situació d'excepcionalitat política i jurídica.

PSC, C’s i PP van votar en contra de la urgència de tractar aquestes mocions i no van ser incorporades al debat del plenari. Des de C’s Gorka Samaniego insistia que al gener hi haurà més elements per debatre amb coneixement sobre aquestes resolucions judicials.

Galeria d'imatges