Aprovat definitivament el Pla Específic de Mobilitat del Vallès
23 de febrer de 2021 a les 10:18El Diari Oficial de la Generalitat (DGC) ha publicat l’aprovació definitiva del Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV) i el seu estudi ambiental estratègic. Aquest Pla proposa una setantena d’actuacions encaminades a una mobilitat més sostenible, amb la promoció del transport públic i dels modes no motoritzats com a peces cabdals. Les propostes tenen com a horitzó temporal l’any 2026 i estan valorades en prop de 2.500 milions d’euros.
Els eixos temàtics del PEMV són sis: transport públic ferroviari; transport públic per carretera; transport privat; mobilitat a peu i amb bicicleta; i gestió de la mobilitat. Per a la millora del transport ferroviari a l’àmbit del Vallès, el Pla proposa actuacions com el perllongament de serveis de l’R1 fins a la UAB, el nou túnel de Montcada i Reixac i l’execució de nous aparcaments en estacions ferroviàries (park and ride).
El PEMV preveu una millora en l’estructuració i la potenciació del model de xarxa del transport públic per carretera interurbà. La proposta integrada del Pla pretén millorar les connexions internes entre els àmbits del Vallès i les relacions amb l’entorn metropolità i Barcelona amb la implantació de diversos corredors BRCAT.
Pel que fa a la xarxa viària, l’ampliació de la capacitat de les vies d’altes prestacions com el corredor AP-7/B-30, són algunes de les actuacions previstes, així com la millora de l’accessibilitat, connectivitat i capacitat d’altres punts que presenten congestió.
Per a millorar la quota modal de la bicicleta, el Pla preveu l’ampliació de la xarxa interurbana d’itineraris, tot prioritzant els corredors amb més demanda, la construcció d’aparcaments segurs per a bicis en les estacions ferroviàries i la millora de la permeabilitat d’infraestructures viàries.
Les principals propostes del Pla per a millorar el transport de mercaderies són la disminució del trànsit de pas de camions pel Vallès gràcies al desenvolupament del corredor ferroviari del Mediterrani i el desenvolupament de noves terminals intermodals de mercaderies que permetin una major potenciació de l’ús del ferrocarril.
Finalment, el Pla proposa com a principals línies d’actuació per a millorar la gestió de la mobilitat al Vallès establir nous models de regulació del trànsit als nuclis urbans amb regulació de l'aparcament o restricció del vehicle privat; impulsar plans específics de mobilitat per als grans centres generadors de mobilitat de la comarca i regulació dels títols i tarifes del transport públic de forma més eficient, justa i equitativa.