ASCAMM participa en un projecte pioner d'ús civil de 'drones'
30 de juliol de 2014 a les 14:07La Fundació ASCAMM, un dels centres tecnològics més punters de Cerdanyola i el país, instal.lat al Parc Tecnològic del Vallès (PTV), treballa en aquests moments en l'anomenat projecte europeu Icarus. L'objectiu: validar les funcionalitat de dos vehicles no tripulats ('drones') especialitzats en les operacions de recerca i rescat en el marc de grans catàstrofes.
Les instal·lacions de l'empresa Catuav a Moià – a la comarca del Bages- han servit de base de proves d'un projecte en què participen universitats, centres tecnològics i empreses de la desena de països implicats. ASCAMM és l'únic participant català en el projecte i, segons expliquen des del departament de Sistemes Intel·ligents del centre cerdanyolenc, una de les finalitats és explorar les possibilitats d'ús civil d'aquests vehicles ja que aniran a més en el futur immediat.
Icarus és un projecte de recerca impulsat per la Comissió Europea amb un total de 24 socis i un pressupost de 17,5 milions d'euros. La iniciativa va arrencar l'any 2012 i en aquests moments ja es comencen a posar a prova alguns dels resultats obtinguts. Entre les aplicacions d'aquests vehciles –també anomenats UAV (Unmanned Aerial Vehicles)- pot haver la seva participació en operacions de recerca i rescat. Així, des d'ASCAMM indiquen que Icarus vol desenvolupar plataformes per localitzar i rescatar persones en situacions de desastres naturals
'empresa Catuav portava molts mesos negociaciont amb el govern espanyol la possibilitat de disposar d'un espai aeri restringit pel vol d’aparells no tripulats, similar a un ja existent a Huelva. Al desembre de l'any passat la resposta del ministeri de Foment va ser positiva i l'espai situat a Moià té 2.500 hectàrees de restricció aèria. ASCAMM de seguida va firmar un conveni de col.laboració per assajar els seus prototips. De fet, l'Estat prepara una regulació específica per aquest tipus de vols amb avions no tripulats.
La setmana passada ja es van presentar proves de validació davant els mitjans de comunicació de dues plataformes aèries: el multicopter o Quadrotor, un petit avió no tripulat amb capacitat per volar màxima d'uns trenta minuts i que pot donar una imatge ràpida d'una zona devastada; i l'Atlantik solar', un avió d'uns 6 metres de llarg que funciona amb energia solar que vola més alt i permet abastar una zona més àmplia. Aquests apareéis permetrien donsar suport als cossos de seguretat que treballen en operacions de rescat avaluant situacions de risc o, per exemple, oferint dades abans d'arribar a espais no assegurats. Ara el repte és passar de les proves de validació a l'actuació en escenaris reals de focs forestals o tempestes, entre d'altres.