Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

ASTIP, més enllà del Sincrotró

ASTIP, més enllà del Sincrotró

11 de maig de 2021 a les 7:58

El Sincrotró Alba de Cerdanyola planteja el seu futur immediat amb dos grans projectes: l'evolució a l'Alba II, el sincrotró de quarta generació, i l'impuls d'ASTIP, acrònim d’Alba Science, Technology and Innovation Park, la creació d’un gran pol de recerca avançada a la zona empresarial del Parc de l’Alba on hi haurà tres eixos: investigació en ciències de la vida i de la salut; l’Institut de materials avançats per facilitar un desenvolupament sostenible; i un centre de creixement d’empreses, per transferir i aplicar aquesta recerca.

La creació d'ASTIP, una de les iniciatives presentades per optar als fons Next Generation del Pla de Recuperació Europeu, comporta la realització de tres noves estructures: el Complex Materials and Technologies Center (COMTEC), l’Advanced Multiscale Bio Imaging Center (AMBIC) i un hub d’innovació (SYNDUSTRY) que, des del Sincrotró, asseguren que contribuirà a "estrènyer la relació entre la investigació bàsica i les empreses". L'objectiu, aifrmen, és crear “un ecosistema en què es fusiona recerca científica, desenvolupament tecnològic i innovació industrial per crear una economia resilient, eficient en recursos i competitiva, centrada en l'energia verda, la transició digital i la salut”.

La directora del Sincrotró Alba, Caterina Biscari, apunta que la recerca en ciències de la vida i la creació de l'intitut de materials avançats es planteja perquè són els camps aplicats “més útils per a la societat en aquests moments”. En el cas de la salut, indica, “si era evident abans de la pandèmia, ara encara ho és més”, i en relació al COMTEC, manifesta que “cal fer recerca sobre materials que permetin un desenvolupament sostenible per a preservar el medi ambient de les futures generacions”.

El COMTEC abordaria qüestions com el desenvolupament d’una energia neta, nous catalitzadors o bateries sostenibles i, en aquest sentit, diverses fonts apunten la importància d'aquest projecte en el debat obert sobre la planta de bateries de Volkswagen, arran de l'anunci de la producció del vehicle elèctric de Seat. En relacio a aquesta qüestió, Biscari indica que “no s'han desenvolupat col·laboracions” directes amb les empreses que construiran aquests vehicles elèctrics però si que “hi ha interès en què una part d'Astip es disseny per optimitzar la investigació en relació a les bateries del futur”, en les quals, apunta la directora del sincrotró cerdanyolenc, de fet ja s'està treballant amb els instruments actuals d'Alba però que, subratlla, “tindran més potencialitat en el futur”.

Utilitzar el sincrotró, a l'abast de les empreses

De tota manera, Caterina Biscari insisteix en enviar un missatge a les empreses: “utilitzar la llum de sincrotró està a l'abast de moltíssimes empreses” i creu que no s'ha de tenir massa respecte o por a l'hora d'adreçar-se a aquest equipmanet perquè el que fa es ”ressoldre problemes per empreses farmacològiques, de construcció, de packaging, d'alimentació, de cosmètica, de química”... Biscari indica que a Alba s'ajuda a les empreses que no estan acostumades a realitzar aquest tipus d'experimentació

Després de la seva primera dècada de funcionament, Alba impulsa ara una nova transformació en un sincrotró de quarta generació que permetrà generar una llum més precisa i focalitzada i un increment del coneixement que es pot obtenir de les mostres que s’estudien. Aquest canvi suposa abordar nous enfocaments tecnològics que permeten resoldre amb més eficiència els reptes de la societat i avançar cap a una economia sostenible i intel·ligent en un sistema de salut més eficient.

...................................

Declaracions de Caterina Biscari:

Salut i sostenibilitat, els camps aplicats “més útils per a la societat: cliqueu

Investigar les bateries del futur: cliqueu

Utilitzar la llum de sincrotró està a l'abast de moltíssimes empreses: cliqueu

Galeria d'imatges