Avui es celebra el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust
27 de gener de 2021 a les 9:28Avui dimecres 27 de maig es celebra el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust tot coincidint amb la data de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz per les tropes soviètiques.
El Parlament de Catalunya ha realitzat un acte institucional en memòria de les milions de víctimes de l’Holocaust en el que s’han encès les espelmes del record en representació del poble jueu, el poble gitano, el col·lectiu de perseguits per raons polítiques, les persones amb discapacitat i el col·lectiu LGTBI.
El Parlament, amb la col·laboració del Departament d’Educació, vol contribuir a mantenir viva la memòria mitjançant el Projecte educatiu en commemoració de les víctimes de l’Holocaust, un espai de trobada anual entre els representants de les comunitats i col·lectius víctimes de l’Holocaust amb estudiants de secundària i de batxillerat de Catalunya.
Helena Bilski Moreno, estudiant de batxillerat que agraïa haver participat en el projecte perquè els ha donat l’oportunitat de conèixer persones hereves dels col·lectius víctimes de l’Holocaust, feia una crida "per a que no caiguin en l’oblit i la Història no es repeteixi", recordant que "durant els períodes de crisi com els actuals, és quan alguns aprofiten per obrir la porta a la reacció i el feixisme".
Bilski Moreno alerta sobre la revifalla dels grups feixistes, "camuflats en discursos populistes que fomenten l’odi", defensant el paper fonamental de l’educació per aïllar i aturar el feixisme i vetllar pel benestar comú.
Cal recordar que entre els catalans que van ser deportats als camps nazis i que van aconseguir sobreviure’n, hi figura el cerdanyolenc Amadeu Comas i Comas, nascut a Cerdanyola el 1921. Va participar a les batalles del Segre i de l'Ebre on va ser ferit. Al 1939 va passar la frontera amb les restes de l’Exèrcit Popular i va ser internat en el camp de concentració francès de Setfonts. Incorporat a una Companyia de Treballadors Estrangers, va ser fet presoner protegint l’evacuació britànica a Dunkerke i el 19 de desembre de 1941 va ser traslladat a Mauthausen i d’allà a Gusen, un dels camps més durs dels enemics polítics del III Reich i es on van anar a parar bona part dels republicans espanyols després que el general Franco donés el vist-i-plau per a la seva explotació i aniquilació. El 5 de maig de 1945 Amadeu va ser alliberat i va morir a França el 1994.