Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Bus elèctric per connectar l'estació de Bellaterra al Parc de l'Alba a partir d...
Bus elèctric per connectar  l'estació de Bellaterra al Parc de l'Alba a partir de dilluns

Bus elèctric per connectar l'estació de Bellaterra al Parc de l'Alba a partir de dilluns

9 de juny de 2023 a les 11:02

La línea d’autobús que enllaça l’estació de Bellaterra dels FGC amb el campus de la UAB i el Parc de l’Alba utilitzarà des d’aquest dilluns, 12 de juny, vehicles elèctrics. L’autobús, operat per Moventis, té una llargada de 8,3 metres, capacitat per a 43 persones usuàries, és accessible i el seu consum és de 75 kWh per cada 100 km. La càrrega nocturna de les bateries es realitzarà a les cotxeres de l’empresa operadora.

L'objectiu d’aquesta mesura de descarbonització de la flota de vehicles d’aquesta línea vol afavorir el desplaçament sostenible de les persones que treballen en aquest parc científic i tecnològic mitjançant l’ús del transport públic, en aquest cas amb la intermodalitat entre bus i tren. La línea estació de Bellaterra-Parc de l’Alba té una demanda de 24.000 viatges anuals.

La de Cerdanyola és una de les set línies interurbanes que actualment connecten estacions d’FGC amb nuclis urbans i industrials propers en què s’està renovant la flota amb autobusos elèctrics. Seran les primeres set línies interurbanes 100% elèctriques de la Generalitat i això suposarà la reducció de l’emissió de 800 tones anuals d'emissions.

El conseller de Territori, Juli Fernández, explica que “el que ens estalviarem de CO2 en un any amb aquestes línies descarbonitzades és l’equivalent al que absorbeix un parc i mig de Collserola al llarg d’un any”. Durant la inauguració del servei,  Fernández ha destacat que al país no hi ha punts que concentrin el nivell d’excel·lència, investigació, coneixement i potencialitat com el del Parc de l’Alba i que “tenir una línia que també compleixi amb les exigències de l’emergència climàtica és clau”.

Per la seva banda, el director general de Transports i Mobilitat, Oriol Martori, ha manifestat que un dels temes de valor afegit d’aquestes línies és que “no només l’electricitat que mou el transport ferroviari de FGC és 100% procedent d’energies renovables sinó que la que carrega els autobusos també ho és”. Martori insisteix que “aquest és el model de mobilitat sostenible, neta, descarbonitzada, sense soroll pel que es vol apostar al país de cara al futur”.

Que FGC arribi al Parc de l’Alba

L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, ha mostrat la seva satisfacció per la posada en marxa d’un servei de connexió de Bellaterra, UAB i el Parc de l’Alba on Cerdanyola “ha de poder créixer de forma sostenible amb nous equipaments, espais comunitaris, empreses de coneixement i habitatge”. Això, indica Cordón permet seguir treballant per millorar el transport públic de la resta de la ciutat i mantenint la reivindicació que el FGC arribi també al Parc de l’Alba.

Per la seva banda, Javier Lafuente, rector de la UAB, ha insistit en l’aposta de l’Autònoma per potenciar una mobilitat sostenible i el transport públic, recordant que aproximadament el 67% de la comunitat universitària utilitza el transport col·lectiu per accedir al campus, mentre que l'ús del cotxe privat ha disminuït fins a un 27,5%.

Renovació en marxa

La de Cerdanyola és una de les set línies en què està en marxa aquesta descarbonització de la flota de vehicles i el servei s'ha presentat avui amb anècdota, ja que el bus elèctric ha estat aturat uns minuts davant la facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB per un problema informàtic. Aquesta iniciativa forma part d'una renovació que es va iniciar  a la línia que enllaça l’estació de Sant Joan d’FGC amb el Polígon Can Sant Joan i el desembre passat la que enllaça l’estació d’Olesa de Montserrat d’FGC amb Esparreguera. Precisament el servei entre l’estació d’Olesa d’FGC i Esparreguera ha registrat un augment de la demanda del 6,4% durant el primer quadrimestre de 2023, respecte el mateix període de 2022.

Les altres línies previstes d’electrificar són Sant Vicenç dels Horts-Torrelles de Llobregat, Capellades-estació, Piera-urbanitzacions i Piera-Hostalets de Pierola. En total, s’acabaran substituint 12 autobusos dièsel per autobusos elèctrics. La utilització dels vehicles elèctrics és ja habitual en les xarxes de transport urbà però no així en les xarxes de transport interurbà on la necessitat d’autonomia dels vehicles per a la prestació dels serveis fa que no hi hagi encara una indústria de vehicles elèctrics de transport públic totalment desenvolupada i cal ajustar cada actuació a les característiques i necessitats de cada servei.

Foment de la intermodalitat bus-tren

Ferrocarrils col·labora, des de l’any 2000, amb diferents operadors en el finançament de línies d’autobús interurbanes, competència de la Generalitat de Catalunya (a través de la Direcció General de Transports i Mobilitat), en tant que són en part o en la seva totalitat línies de bus que aporten viatgers a Ferrocarrils i assumint el supòsit que si no existís la línia de bus la persona que avui fa l’enllaç no utilitzaria el servei ferroviari.

D’aquesta manera, es fomenta la intermodalitat bus-tren, coordinant horaris, establint uns enllaços de qualitat i promovent a la vegada l’ús del transport públic.

Galeria d'imatges