Ca n'Olivé, la recuperació de la història i la identitat
7 d'octubre de 2002 a les 0:00Responsables de la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Cerdanyola i la Fundació Aigües de Barcelona (Agbar) destacaven ahir l'esforç de recuperació històrica i d'identitat que suposen els treballs d'investigació al jaciment ibèric del poblat del Turó de Ca n'Olivé. Les declaracions es realitzaven en el decurs de la celebració del II Cap se Setmana Ibèric que es feia conjuntament als diferents jaciments ibèrics de Catalunya.
El tècnic del Servei de Patrimoni de l'Ajuntament de Cerdanyola Joan Francès, director de les excavacions a Ca n'Olivé, destaca que el nou espai que s'ha presentat aquest cap de setmana als visitants correspon a un barri del segle II abans de Crist. Durant l'últim any els treballs arqueològics realitzats han permès la localització del mur de tanca del poblat a la vessant sud del Turó, un nou tram de fossar situat a l'exterior del recinte i la perllongació del carrer principal i del barri de cases excavats durant passades campanyes arqueològiques.
Carles Vicente, tècnic de l'Oficina de Patrimoni de la Diputació de Barcelona, indica que l'actuació a Ca n'Olivé demostra que Cerdanyola treballa en la recuperació de la seva història i que ha recuperat la seva identitat i memòria i això l'allunya de la imatge de ciutat-dormitori.
Si Vicente feia referència a la recuperació del passat, l'alcaldessa de Cerdanyola, Cristina Real, destacava els treballs que es realitzen des de fa anys a Ca n'Olivé, però també abordava el futur de la ciutat. Real destaca que instal.lacions com la Universitat Autònoma i el Parc Tecnològic i canvis com la seva ampliació i la instal.lació del sincrotró fan que Cerdanyola sigui una de les ciutats més importants de Catalunya.
Per la seva banda, el director de la Fundació Agbar, Jordi Molina, destaca la satisfacció que suposa per la seva empresa participar en la recuperació del poblat de Ca n'Olivé, que considera un projecte d'especial importància.