Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Ca n'Oliver inaugura La Feixa Baixa per potenciar les activitats amb les famílie...
Ca n'Oliver inaugura La Feixa Baixa per potenciar les activitats amb les famílies i la canalla

Ca n'Oliver inaugura La Feixa Baixa per potenciar les activitats amb les famílies i la canalla

4 d'octubre de 2021 a les 8:43

L’aula didàctica La Feixa Baixa s’ha inaugurat aquest cap de setmana al Museu-Poblat de ca n’Oliver coincidint amb la celebració del XXI Cap de Setmana Ibèric que enguany ha girat al voltant de la comunicació amb activitats sobre les llengües i els alfabets, l'ús de la moneda o els sistemes de transport, entre d’altres elements.

Joan Francès, director del Museu d’Història de Cerdanyola, insisteix en la importància de les activitats participatives com el Cap de Setmana Ibèric i d’iniciatives com les de l’aula didàctica ja que per a ca n’Oliver, l’important és, com diu el preàmbul de la constitució americana, “nosaltres el poble”. Francès subratlla que el museu. Poblat ibèric és un espai on “la gent s’ha de trobar a gust i ha de trobar respostes a les seves preguntes per poder formular noves preguntes”.

La celebració d’una nova edició del Cap de setmana ibèric, ja la número 21, és en aquest sentit la “recuperació d’una certa normalitat i la tornada a l’esperança, no només per la pandèmia, sinó també en l’activitat habitual del museu”, per exemple, totes aquelles relacionades “amb la canalla i les famílies”. En aquest sentit, La Feixa Baixa del poblat de ca n’Oliver és” un espai pensat per la gent”, un aula  dissenyada perquè les famílies puguin fer activitats de la manera més còmoda possible.

La gestació d’aquesta nou espai del museu ha estat llarga. Joan Francès explica que els primers treball daten ja del 2005, quan es va plantejar fer un aula dedicada a les activitats i al públic i fins ara no s’ha aconseguit: “avui collim el que vam sembrar fa anys”, indica Francès, com ara s’està començant a gestar nous projectes relacionats amb el museu.

El nom de Feixa baixa fa referència al perfil del propi turó de ca n’Oliver amb una part alta, una terrassa intermitja i una plataforma inferior, on està l’aula didàctica, en un espai situat al costat de la Vall de les Feixes.

El director del Museu de ca n’Oliver és clar amb l’objectiu de la Feixa Baixa: “intentarem recuperar la vida: els casals d’estiu, un millor servei a les escoles que visiten el museu, de Cerdanyola i d’altres poblacions i que sumen desenes de milers d’alumnes”. Joan Francès manifesta que ca n’Oliver és un museu que “confia molt en la gent nova i que té autèntic interès pel passat” i la responsabilitat del museu “és acompanyar-los, no com institució cultural, sinó perquè són els nostres còmplices i donen futur al passat”. El director del Museu d’Història de Cerdanyola subratlla que “intentem construir el futur recolzant-nos en el passat”.

Cap de Setmana Ibèric

Carlos Cordón, alcalde de Cerdanyola, acompanyat pel regidor de Cultura, Óscar Pons, presidia l’obertura oficial d’aquest nou espai del Museu de ca n’Oliver tot destacant que ja fa temps que persones i entitats s’han fet seva La Feixa Baixa i li donen vida, però subratllant que era important celebrar aquesta inauguració coincidint amb la realització d’un esdeveniment destacat com el Cap de Setmana Ibèric.

Com cada any, tots els jaciments que integren la Ruta dels Ibers i el Museu d’Arqueologia de Catalunya van preparar aquest passat cap de setmana un ampli programa d'activitats amb motiu del XXI Cap de Setmana Ibèric, dedicat en aquesta edició a la comunicació.

A Ca n'Oliver les diferents activitats, organitzades en col·laboració amb el Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola (CRAC), l'Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet (Afocer) i La Constància, permetien veure com la Mediterrània era un immens blau a través del qual navegaven uns fràgils vaixells que posaven en contacte diferents pobles i cultures, com a l’actualitat. El comerç i la recerca de nous territoris i matèries primeres van ser els motius principals pels quals grecs, fenicis, romans, cartaginesos... van establir relacions amb altres pobles mediterranis, com els ibers. Al costat de les àmfores o els sacs de blat, també viatjaven tècniques, creences, modes i costums, històries... en un intercanvi cultural constant.

Durant el cap de setmana s’han realitzat visites guiades al poblat amb el guiatge de dos dels seus habitants, en Bilos i na Betinin; s’han fet tallers d’escriptura, encunyació de moneda, confecció de màscares reials o cistelleria; l’arqueòloga del CRAC Abigail Orús ha explicat l’exposició permanent del museu, Cerdanyola, terra d’ibers; o s’ha fet la salutació amb miralls amb el poblat del Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet, entre d’altres iniciatives.

Galeria d'imatges