Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Ca n’Oliver proposa un viatge als orígens de l’art
Ca n’Oliver proposa un viatge als orígens de l’art

Ca n’Oliver proposa un viatge als orígens de l’art

18 de novembre de 2022 a les 13:12

L’exposició Art primer. Artistes de la prehistòria, que es podrà visitar al Museu i Poblat Ibèric de ca n’Oliver fins el mes de març, proposa un viatge al passat de més de 50.000 anys, a la recerca dels orígens de l’art, a través de la col·lecció de calcs i reproduccions d’art prehistòric, de diferents períodes i procedències, que conserva el Museu d’Arqueologia de Catalunya

L’exposició Art primer. Artistes de la prehistòria, que es podrà visitar al Museu i Poblat Ibèric de ca n’Oliver fins el mes de març, proposa un viatge al passat de més de 50.000 anys, a la recerca dels orígens de l’art, a través de la col·lecció de calcs i reproduccions d’art prehistòric, de diferents períodes i procedències, que conserva el Museu d’Arqueologia de Catalunya.

La mostra aborda els orígens de l’art, fent un èmfasi especial en l’aparició i les característiques de l’art rupestre llevantí, una de les expressions artístiques prehistòriques més originals sorgides, tant a Catalunya com a la resta de la mediterrània peninsular, ara fa més de 7.000 anys.

Entre els materials exposats destaquen calcs de la Cueva del Castillo (a Cantàbria), i de diversos jaciments llevantins catalans i valencians, com el Cogul o els que es localitzen al cèlebre nucli de la Valltorta.

Art primer. Artistes de la prehistòria, comissariada per Inés Domingo, Antoni Palomo i Àngels Casanovas,. Són obres originals que il·lustren alguns dels primers grans descobriments de l’art llevantí i també d’art paleolític, tant a Catalunya com a la resta de l’estat. Aquestes obres amaguen els esforços de prehistoriadors, dibuixants i artistes com Henri Breuil (1877-1961), Josep Colominas (1883-1958), Joan Vila (1890-1947), Josep Tersol (1879-1961), Francisco Benítez Mellado (1883-1962) o Antoni Bregante (1933), per immortalitzar les troballes de les balmes i coves, i compartir-les amb la societat i amb la comunitat científica nacional i internacional.

L’exposició mostra també diverses reproduccions fidels d'art moble prehistòric i una espectacular recreació de la figura d'una dona neandertal, que serveix per a obrir el debat sobre els orígens de l'art, fent explícita la participació i contribució de les dones en aquest procés.

Art primer. Artistes de la prehistòria, una producció del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) a través de l’Arqueoxarxa, incorpora també diversos recursos audiovisuals sobre art paleolític i llevantí, animacions de la vida durant el paleolític i el mesolític/neolític i vídeos d'arqueologia experimental.

El Museu d’Història de Cerdanyola ha preparat amb diverses entitats de la ciutat -com el Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola i l'Associació d'Artistes Plàstics de la ciutat- un programa d'activitats que començarà en els propers dies amb una visita guiada a càrrec de l'Àngels Casanovas,  comissària de l'exposició i conservadora del Museu d'Arqueologia de Catalunya.