Cafè amb lletres: 15 anys d'amor per la literatura
4 de març de 2022 a les 10:09Aquest diumenge, 6 de març, es compleix el 15è aniversari del naixement del cicle literari Cafè amb Lletres en què s'han presentat més de 125 llibres i han participat més de 150 escriptors, entre ells la majoria de les millors plomes de la literatura catalana actual.
El dia 6 de març de 2007 naixia el Cafè amb lletres, un programa de difusió i promoció de la lectura en català a Cerdanyola del Vallès. El primer acte va ser una taula rodona titulada Vinyes de Savall, un espai literari enmig del Vallès d’Isidre Grau, amb la participació d’Oriol Izquierdo, professor i crític, Joan Josep Isern, crític, Miquel Sánchez, historiador, i Isidre Grau, escriptor. Des de llavors ençà han passat 15 anys d’activitats pensades per a facilitar un espai de trobada entre les escriptores i els escriptors amb el seu públic lector. L’acte social de 'prendre un cafè' ha estat sòl abonat on s’ha parlat de literatura local i nacional, en actes conduïts per periodistes cerdanyolencs i d’arreu. S’ha parlat de literatura amb una tassa de cafè entre les mans.
152 escriptors i escriptores han participat al cicle literari en què s’han presentat 126 llibres, s’han fet 6 taules rodones temàtiques i 1 cafè amb lletres especial Sant Jordi. Una feina que ha atret a 7.262 persones que haurien consumit 4.432 cafès. El programa, coordinat per una taula de lletres i amb la col·laboració de les llibreries de la ciutat, ha auspiciat al llarg de la seva història la creació d’un club de lectura i la seva versió infantil, el Suc amb lletres. També ha generat un programa a la ràdio, que es va emetre a la sintonia de Cerdanyola Ràdio.
Un dijous al mes és temps d'acostar-se a la Biblioteca -tot i que el Cafè amb lletres ha tingut altres seus com el Museu d'Art de Cerdanyola i, durant la pandèmia, ha comptat amb la realització de sessions telemàtiques- perquè l'autor d'un llibre ens obri noves visions sobre el seu treball, expliqui com treballa, abordi preguntes del públic, i, en definitiva, conversi sobre literatura. Pel Cafè amb Lletres han passat bona part dels millos autors de les lletres catalanes actuals, entre molts altres, des de Jaume Cabré a Albert Sánchez Piñol, des de Rosa Regàs a Maria Barbal, des de Sergi Pàmies a Jenn Diaz, des de Care Santos a Xavier Bosch o els ja desapareguts Joan Margarit, Montserrat Carulla o Josep Maria Espinàs i s'han abordat tots els gèneres, des de novel·la negra fins a la poesia, el conte, l'assaig, la memòria o la ciència-ficció.
La necessitat de fer sessions telemàtiques arran de la pandèmia de la Covid-19 ja que no es podien fer presentacions presencials va suposar també una experiència positiva pel que fa d'accès a nous públics i per això ara les sessions es realitzen de forma presencial, però també s'enregitren per la seva posterior emissió al canal de YouTube de l'Ajuntament de Cerdanyola.
El programa té garantida la seva continuïtat en el marc del Pla Director de Lectura de la ciutat. Agents del món del llibre i la literatura de la ciutat, així com l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, s’encarreguen de dissenyar les dues edicions anuals del Cafè amb lletres. La del 1r semestre i, després de l’estiu, la del quatrimestre final de l’any.
Calidoscopi d'activitats
El Cafè amb lletres és una de les parts de l'ampli calidoscopi d'activitats relacionades amb el llibre que es van a la ciutat. Altres activitats de promoció de la lectura a la ciutat són la presentació de llibres d’autores locals; els premis literaris de Cerdanyola del Vallès, que s’organitzen conjuntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona; Nit Lab-MAC, una proposta adreçada al jovent per difondre la literatura i la creació artística que es fa amb la col·laboració de la regidoria de Joventut i els instituts; el programa Més Q Lletres, que aplega les activitats que es fan des del Dia mundial de la poesia fins a Sant Jordi, com la trobada de Tales Truck i la Marató de lectura i el proper Festival de Literatura i Ciència, que es farà el novembre, coincidint amb la Setmana de la Ciència. Serà el primer festival amb aquesta temàtica, el diàleg de les lletres amb la ciència i la investigació. El promouran l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès coordinadament amb la Universitat Autònoma de Barcelona, el Sincrotó Alba i el Parc Tecnològic del Vallès. El Pla Director de Lectura també està present a la campanya Una Nit d’Il·lusió per a Tothom on els llibres tenen presència en els lots de regals que rep la canalla que els necessita.
Pròximes sessions
Les pròximes sessions del cicle literari seran les següents:
- Tània Juste presentarà el 17 de març Amor a l’art (Columna:2021) Premi Prudenci Bertrana.
- Roser Caminals serà a Cerdanyola del Vallès el 21 d’abril per presentar Garbo parla (Edicions 62:2021) Premi BBVA Sant Joan.
- Sílvia Soler presentarà al seu públic cerdanyolenc Nosaltres, després (Univers:2021). Serà el 19 de maig.
Totes les sessions del Cafè amb lletres es faran a la Biblioteca Central. Començaran els dies indicats a les 19 h.