Campanya especial del Banc de Sang per la Setmana de la Donació de Plasma
7 d'octubre de 2020 a les 10:49La Setmana Mundial de la Donació de Plasma se celebra per primera vegada a Catalunya amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la necessitat de donar plasma, una part de la sang que és imprescindible per fer medicaments com l’albúmina o les immunoglobulines. Catalunya és deficitària en aquest component sanguini.
Cada dia, malalts de tot Catalunya necessiten plasma per als seus tractaments. N'hi ha que pateixen grans cremades o accidents greus i la transfusió de plasma els ajuda a aturar les hemorràgies i recuperar el volum sanguini. Altres requereixen alguna de les proteïnes que conté el plasma. En aquests casos, s'extreuen les proteïnes del plasma i s'elaboren medicaments, anomenats "hemoderivats", que només es poden obtenir de la sang d'altres persones. Aquest és el cas dels nens amb immunodeficiències que necessiten immunoglobulines per reforçar el seu sistema de defenses. Per la seva banda, els hemofílics, per exemple, poden patir grans hemorràgies perquè els falta una proteïna que serveix per coagular la sang.
Qui pot donar plasma?
Per donar plasma s'han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. Cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada. A més, si has donat sang, has d’esperar sempre dos mesos per a la teva propera donació. Tots els grups sanguinis són vàlids, tot i que el grup AB és el donant de plasma universal, compatible amb tots els receptors. Malauradament, només 3 de cada 100 persones a Catalunya són d'aquest grup.
Les persones que no hagin donat mai plasma i vulguin més informació, poden deixar les seves dades en aquest formulari perquè els contactin des del Banc de Sang per concertar la primera donació: www.donarsang.gencat.cat/ca/donacio-plasma/ets-especial
Com és una donació de plasma?
Cal tenir en compte que les donacions de plasma duren més que una donació de sang, uns 45-60 minuts. La donació es fa mitjançant un separador cel·lular, una màquina que separa el plasma de la resta de components. El plasma està compost per aigua en un 90%, i per proteïnes i sals minerals en el 10%, que són les necessàries per als tractaments. El cos, després de la donació, necessita pocs dies per recuperar les proteïnes i sals minerals.
Plasma de convalescents de la Covid-19
Des de l’inici de la pandèmia, el Banc de Sang busca persones que s’hagin recuperat de la Covid-19 fa més de 28 dies i menys de 3 mesos i vulguin fer una donació de plasma. Això és perquè el seu plasma té defenses contra el coronavirus que poden servir per tractar les persones que estan malaltes. Les persones interessades a donar plasma per a malalts de Covid-19 han d’emplenar aquest formulari i rebran una trucada per valorar si poden fer la donació
Per donar, cal apuntar-se a través del web www.donarsang.gencat.cat/plasma.