Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Campanya urgent de la UAB per protegir l’arbrat amb risc de caiguda al campus
Campanya urgent de la UAB per protegir l’arbrat amb risc de caiguda al campus Arbrat al campus (Foto UAB)

Campanya urgent de la UAB per protegir l’arbrat amb risc de caiguda al campus

12 de juliol de 2024 a les 7:40

Les actuacions urgents inclouen la tala i la poda d’arbres i vegetació que podrien constituir un risc per a les persones i els bens físics degut a la situació de sequera i les pluges posteriors. Els treballs s’efectuaran durant el mes de juliol.

La UAB ha posat en marxa un pla d’actuacions urgents en l’arbrat al campus amb l’objectiu de garantir la seguretat en zones que s’han detectat com de risc per a la circulació de persones, cotxes o béns físics. Es tracta d’actuar sobre arbres morts o amb danys estructurals amb elevat risc de caiguda que s’han vist afectats per la situació de sequera que actualment viu Catalunya, amb uns efectes especialment agreujats per la repetició d’episodis de sequera en els darrers anys. En altres casos, les actuacions consistiran en la poda associada a la gestió forestal ordinària.

En els zones arbrades, que suposen 80 hectàrees, properes a edificis i vials, les actuacions se centren majoritàriament en les zones limítrofes amb aquests edificis o vials, on es prioritzarà la poda d’aixecament de capçada, és a dir, la retirada selectiva de branques que per la seva alçada poden ser perilloses, i la de manteniment, que consisteix en l’eliminació de branques febles, seques o mal orientades, entre d’altres situacions susceptibles de generar risc de caiguda. En les zones amb més densitat d’arbres es farà una poda d’aclarida per potenciar les alzines i els roures.

 

Els troncs grans es retiraran i es duran a una planta de compostatge on en convertiran en adob orgànic, mentre que els troncs petits i les restes vegetals es deixaran in situ, trossejats, per enriquir el sòl i mantenir la humitat.

 

En les zones verdes inicialment s’actuarà en el mateix sentit en 35 exemplars sobre un total de 3.053 arbres.

 

Mesures per afavorir la biodiversitat

 

L’Oficina de Sostenibilitat de la UAB ha impulsat una sèrie de mesures per afavorir la biodiversitat al campus, com l’ampliació del temps entre segues, les segues selectives o l’evolució natural en espais enjardinats i agroforestals, la col·locació i seguiment de caixes niu i la substitució d’alguns arbres per altres espècies de ribera més adients per a un entorn de zona enjardinada utilitzada com a zona de lleure i més adaptades al temps de sequera.