Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Campus Ítaca: 20 anys potenciant que estudiants de secundària continuïn els estu...
Campus Ítaca: 20 anys potenciant que estudiants de secundària continuïn els estudis Imatge d'arxiu del campus Itaca (Foto UAB)

Campus Ítaca: 20 anys potenciant que estudiants de secundària continuïn els estudis

21 de novembre de 2023 a les 11:10

El Campus Ítaca, programa socioeducatiu que cada estiu porta estudiants de secundària a fer una estada a la UAB, ha arribat enguany a la seva vintena edició. L'objectiu d'aquesta iniciativa, que està organitzada per la Fundació Autònoma Solidària i patrocinada pel Banco Santander, és incentivar els joves a continuar la seva formació un cop finalitzada l'etapa obligatòria.

La UAB celebrarà aquest vintè aniversari aquest 22 de novembre presentant l’estudi del grup de recerca ATLAS sobre els resultats d'aquest projecte i amb el lliurament dels diplomes de les darreres quatre edicions de les Beques Salari Ítaca (UAB-Santander), que permeten estudiar la carrera amb un ajut de 500 euros mensuals i matrícula gratuïta.

Resultats satisfactoris

Gairebé 6.800 estudiants de tercer d'ESO han participat al llarg de les vint edicions del campus, que s'han organitzat cada estiu sense interrupció. Segons l'estudi realitzat per ATLAS, grup de recerca en interseccions crítiques en educació de la UAB, un 98% manifesten, en acabar el Campus Ítaca, que volen continuar la seva formació acadèmica, i un 17% afirmen que la seva idea sobre a què volen dedicar-se ha canviat després de la seva estada. Gairebé el 99% dels participants acaben l'ESO i la gran majoria d'ells accedeixen a batxillerat i, en menor mesura, a cicles formatius de grau superior.

Pel que fa a les Beques Salari Ítaca (UAB-Santander), aquests ajuts permeten seguir els estudis de grau amb un ingrés de 500 euros mensuals durant deu mesos de l'any, a més de la gratuïtat a la matrícula i altres despeses de campus, com ara l'allotjament a la Vila Universitària en cas que sigui necessari. La beca és renovable durant els anys de duració dels estudis de grau. Al llarg de les deu convocatòries dels ajuts, 281 estudiants han pogut accedir a les beques.

Història de 20 anys

El programa socioeducatiu va ser creat l'any 2004, impulsat pel rector Lluís Ferrer, tot inspirant-se en el model de la Summer Academy de la Universitat de Strathclyde (Escòcia), que va ser estudiat in situ pel personal de l'Institut de Ciències de l'Educació de la UAB. la primera edició es va desenvolupar com a prova pilot i va comptar amb quaranta participants. El Campus Ítaca va ser gestionat per l'Institut de Ciències de l'Educació des de l'origen fins l'any 2015, en què va passar a ser gestionat per la Fundació Autònoma Solidària.

El perfil d'alumnat al qual va dirigit el projecte és el d'estudiants amb bones capacitats per als estudis però que, per la seva situació socioeconòmica o per la manca de referents adults propers amb estudis superiors, es troben en una situació de desavantatge educatiu. Els participants procedeixen de diverses comarques de l'entorn geogràfic de la universitat però, al voltant d'un 70%, han estat alumnes de centres educatius del Vallès Occidental. El 90,5% d'ells no tenia cap referent adult amb estudis universitaris. Pel que fa al seu entorn social i econòmic, més del 73% es troben en situacions socioeconòmiques inestables o molt inestables.

A més d'animar-los a seguir estudis postobligatoris, el Campus Ítaca vol esdevenir un espai de convivència entre els nois i noies procedents d'entorns socials diversos i potenciar l'ús del català com a llengua de comunicació. El Campus Ítaca afavoreix els agrupaments heterogenis de l'alumnat per afavorir la interacció entre joves amb diferents perfils. A més, vol fomentar també l'ús normalitzat del català. Entre els i les estudiants que hi han participat, el 60'4% tenen el castellà com a llengua familiar (el 16,7% tenen el català, el 14,6% tenen una llengua estrangera i un 6,5% tenen el català i el castellà), i el 63,1% utilitzen el castellà com a llengua per parlar amb els companys de classe (un 33,0% el català, i un 3,8% totes dues llengües).

En cada edició, els participants queden repartits en dos torns de nou dies de duració. Durant el Campus Ítaca, duen a terme per grups activitats pedagògiques —tallers, debats, projectes...— coordinades per professorat de la UAB on posen en pràctica metodologies de recerca, així com també activitats lúdiques i esportives que potencien tant els hàbits saludables com la socialització. Els estudiants estan acompanyats per un cos de monitors i monitores format per estudiants de la UAB que estan amb ells durant l'estada. Al final de cada torn, hi ha un acte de cloenda al qual assisteixen les famílies dels participants i en el qual es mostren els resultats dels projectes de recerca realitzats per cada grup.