Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Cap a una economia social i solidària que permeti millorar la societat i cobrir...
Cap a una economia social i solidària que permeti millorar la societat i cobrir les seves necessitats

Cap a una economia social i solidària que permeti millorar la societat i cobrir les seves necessitats

31 de gener de 2018 a les 13:04

La sala Enric Granados de la Biblioteca Central va acollir ahir vespre una xerrada per explicar què és l’economia solidària i que hi ha altres maneres de fer economia i també fer saber què es la xarxa de municipis entorn a aquesta economia, perquè existeix i quina voluntat en té.

Audios

31-01- Xavier Rubio

31-01-2018 Roger Reixach

Xavier Rubio, cap del departament de Temps i Economia Direcció de Serveis Economia Cooperativa Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona, defineix l’economia solidària com el conjunt d’iniciatives socioeconòmiques de tota mena, formals o informals, individuals o col·lectives, que prioritzen per sobre de tot la satisfacció de les necessitats dels seus membres que s’agrupen, o d’altres persones.

Un tipus d’economia que, quan és col·lectiva, la propietat també ho és i la seva gestió és democràtica i independent respecte als poders públics. Que actuen en favor de valors com ara: l’equitat, la solidaritat, la sostenibilitat, la participació, la inclusió i el compromís amb la comunitat.

Quan s’esmenta que poden ser formals o informals, es fa referència al fet de reconèixer com a economia, per exemple, un hort urbà o un banc del temps, mentre que altres no ho fan. Però per a l’economia social i solidària això es considera economia perquè una de les coses que es vol fer es restituir el sentit originari de l’economia. És a dir, una activitat humana creada per satisfer necessitats.

Segons Rubio, els grans valors d’aquesta economia de caràcter transformador són: la gestió democràtica i participativa, les necessitats humanes com a prioritat i, el més important, el compromís amb la comunitat.

Pel que fa a la xarxa de municipis adherits a l’economia social, Rubio considera que és important perquè dins d'ella hi ha diferents governs municipals de Catalunya que posen a la seva agenda política desenvolupar l’economia social i solidària i perquè representa la pluralitat política i territorial del país.

Per un canvi de model energètic

Roger Reixach, integrant del Consell Rector de la cooperativa de consum d'energia verda Som Energia, una cooperativa d’energia verda no té ànim de lucre. Les seves principals activitats són la comercialització i producció d’energia d’origen renovable. Una cooperativa, en definitiva, compromesa a impulsar un canvi del model energètic actual per aconseguir un model 100% renovable.

Una organització on mana la base social i sense ànim de lucre, és a dir, no es poden tenir excedents i aquells que es puguin produir es distribueixen en diferents projectes com per exemple: invertir en fonts renovables, combatre la pobresa energètica, etc.

Altres objectius que destaca Reixach són: afavorir el creixement d’una economia més social i solidària, trencar amb l’oligopoli energètic existent; participar d’un moviment social transformador i una informació transparent i un tracte directe.

L’integrant del Consell Rector de Som Energia també explica que per fer-se soci de la cooperativa només cal omplir un formulari i realitzar una aportació inicial al capital social.

La regidora d’Economia i Treball, Contxi Haro, destaca que per al govern municipal el suport a l’economia social no és un tema menor i el veu necessari per construir una societat més justa.

Per tot plegat, la regidora encoratjava a tothom a unir-se i a crear una xarxa local d’economia solidària, a l’hora que es comprometia en nom de l’Ajuntament a oferir tot el recolzament possible a aquests tipus d’iniciatives.

Galeria d'imatges