Carles Escolà (CUP-Guanyem): “volem tenir la força que permeti que passin coses que beneficiïn la immensa majoria”
5 de febrer de 2021 a les 16:19L’exalcalde de Cerdanyola Carles Escolà és el número 6 de la candidatura de la CUP-Guanyem, encapçalada per Dolors Sabater, fent bandera de la necessitat de forçar el nou govern de la Generalitat a prendre mesures que beneficiïn la majoria menys benestant de la població com la renda bàsica universal, una fiscalitat progressiva o avançar en el procés d’autodeterminació.
Carles Escolà remarca que l’objectiu de la seva formació és aconseguir tenir molta força al Parlament de Catalunya “per poder condicionar” la política del govern de la Generalitat. Escolà indica que “quan la unitat popular i l’esquerra transformadora tenim la força per condicionar és quan passen coses” i es fan polítiques en favor de la majoria de la gent, al temps que considera que és quan “s’ha evidenciat el problema de poca democràcia i de conflicte amb l’estat espanyol”. El candidat cerdanyolenc insisteix que “no volem tenir un número de diputats sinó ser un instrument útil per a la immensa majoria de la població”.
El candidat de la CUP-Guanyem assegura que la seva llista el que vol és trencar “la paràlisi del govern des de fa més de tres anys després d’unes eleccions imposades pel 155 amb una onada brutal de repressió que encara dura”. No obstant això, afegeix, “això no justifica que hi hagi un govern més preocupat per les picabaralles dels socis” que no pas per fer polítiques que necessita la gent i el país, cosa que considera que és més visible amb la situació de pandèmia “ quan les desigualtats i els problemes de la gent són encara més greus”. Per això posa l’accent en què la CUP vol ser clau en la política del país per trencar una dinàmica que “només ens ha portat a discursos buits, màgics, de confieu en mi que passaran coses i no ha passat res”.
Entre les coses que Escolà defensa que passin hi ha que tothom tingui accés a l’habitatge, que s’avenci en fiscalitat progressiva, en l’accés de tothom als serveis bàsics i es continuï el procés d’autodeterminació, “que en els últims tres anys no ho ha fet”. El cerdanyolenc explica que cal continuar per la via de conflicte i “no apel·lar a una taula de diàleg màgica -tant que ni ha existit- o declaracions unilaterals que sabem que no serviran per res -ja es va fer al 2012 i no es va poder sostenir i el que cal és posar les condicions per poder-la sostenir”. La lluita social i la nacional, afirma, són dos cares de la mateixa moneda i han d’avançar juntes com el motor de la política de Catalunya.
Carles Escolà explica als votants de Cerdanyola que és interessant que pugui haver un cerdanyolenc al Parlament i, apunta, “si algú té opcions reals d’entrar sóc jo, al número 6 de la candidatura, les altres persones que van a les llistes no tenen opcions”. L’exalcalde de la ciutat manifesta que molta gent de Cerdanyola sap que a l’àmbit municipal “no només hem promès coses sinó que les hem fet com la fiscalitat progressiva, planificar com han de ser els barris de la ciutat que estaven oblidats i ara s’estan millorant amb aquesta planificació i d’altres s’estan aprofitant i trauran rèdits polítics”. Escolà assegura que a la CUP-Guanyem “no venem solucions màgiques, sinó que sabem que el que proposem és real i és possible i on hem estat passen coses”.
Una d’aquestes propostes és que es faci efectiva la renda bàsica universal de 735 euros per a totes les persones d’aquest país i “que tothom tingui els ingressos mínims necessaris per tenir accés al que és bàsic, l’alimentació o l’habitatge”. Una altra proposta essencial passa per reindustrialitzar generant llocs de feina de qualitat amb perspectives de futur i ecològiques però que no es fonamenti en el turisme “que ha acabat expulsant gent dels seus barris de Barcelona o que té a tants llocs de la costa en una situació especialment greu” en aquesta situació de pandèmia. La fiscalitat progressiva amb una taxa a les grans fortunes per poder garantir les necessitats sanitàries i la resta de serveis públics seria un altra de les propostes essencials de la formació.
Pel que fa a les prioritats que cal impulsar a la Generalitat que beneficiïn Cerdanyola, Carles Escolà esmenta que l’atenció primària ha de ser un eix fonamental com a pedra angular del sistema públic de salut i que no s’ha de basar, com considera que passa actualment, en l’atenció hospitalària, “responent a grans interessos d’empreses farmacèutiques i gestors de centres hospitalària on és difícil saber què és públic i què es privat”. Escolà manifesta que “és indecent” que les retallades hagin deixat molt tocades les plantilles dels CAPS, tot insistint que la pandèmia “ha fet ploure sobre mullat”.
Altres prioritats passen per l’actuació davant els desnonament o l¡aplicació de la renda bàsica però insisteix en què els serveis socials han de ser protagonistes perquè teòricament la Generalitat posa els recursos però la porta d’entrada són els ajuntaments i això genera disfuncions i falta de recursos per als municipis. “Tothom ha de tenir garantir l’accès a l’aigua o la llum”, per exemple, afirma.
Parlant de pacte si aliances, no volen centrar el debat de la campanya “en el qui, sinó en el què, en les propostes per millorar la situació de la majoria de la població”. Qui vulgui avançar en els drets socials i nacionals, subratlla, “pot parlar amb nosaltres” ja que seuran a parlar de majories amb “qui tingui voluntat de crear una taxa sobre les grans fortunes per a la reconstrucció postcovid, desfer els concerts sanitaris o educatius o avançar en el dret d’autodeterminació”. Escolà explica que “en funció de la resposta que ens donin, decidirem”.
Carles Escolà es mostra taxatiu que no ho faran amb “els que han tirat endavant el 155 i continuen amb la línia repressiva per negar el conflicte polític existent entre el poble català i l’estat espanyol que requereix solucions basades en l’amnistia i l’autodeterminació”. Així, entén que “Salvador Illa, el responsable de bastir una moció de censura a Badalona per treure de l’alcaldia a Dolors Sabater i fer tornar Albiol i frenar el municipalisme transformador i d’esquerres, no serà qui s’ho replantegi”.
Carles Escolà no era partidari de celebrar les eleccions al Parlament aquest 14 de febrer: s’haurien d’haver ajornat, comenta, “però hi ha una operació d’estat que intenta aprofitar l’escenari de pandèmia per canviar un resultat que a les urnes no podrien obtenir”. El candidat de la CUP manifesta que “fins i tot Vox, el partit del racisme, del feixisme, de l’odi” dona suport a Illa perquè consideren que és el moment més favorable i fa una crida a que tot el vot sobiranista i d’esquerres es mobilitzi, sense deixar de recordar que fa més d’un any que el President de la Generalitat deia que el mandat “estava esgotat i que els socis no s’entenien i des d’aleshores no s’ha convocat comicis per interessos de partit d’aquests dos socis de govern”.
En aquest sentit, Escolà anuncia una campanya responsable i sense grans actes a la nostra ciutat en què destaca la visita de la cap de llista, Dolors Sabater, aquest dissabte per compartir temps amb persones vinculades amb diferents lluites socials a la ciutat.
Podeu escoltar les declaracions de Carles Escolà:
Continuar el procés d’autodeterminació: cliqueu
"A l’àmbit municipal no només hem promès coses sinó que les hem fet": cliqueu
"Cal fer efectiva la renda bàsica universal de 735 euros per a totes les persones d’aquest país": cliqueu
Entrevista amb Carles Escolà: cliqueu