Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Carles Solà visita els terrenys del Sincrotró després de l'aprovació al Ple
Carles Solà visita els terrenys del Sincrotró després de l'aprovació al Ple

Carles Solà visita els terrenys del Sincrotró després de l'aprovació al Ple

2 de juliol de 2004 a les 0:00

El conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, visita Cerdanyola avui, 2 de juliol, per inspeccionar els terrenys on s'instal.larà el Sincrotró i un dia després que el Ple de l'Ajuntament aprovés definitivament el conveni firmat per a la ubicació del Laboratori de Llum al Centre Direccional i es desestimessin les al.legacions presentades pel PAS que plantejava la construcció al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

L’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, juntament amb el membres de la Junta de Govern rebran el conseller  a l’Ajuntament, a continuació es desplaçaran cap als terrenys on s’ha de construir el  Sincrotró i posteriorment, el conseller, l’alcalde i els regidors mantindran una trobada-dinar amb empresaris locals per tal de parlar de la innovació i la recerca a Cerdanyola.

El passat 4 de març l’Ajuntament de Cerdanyola, l’Institut Català del Sòl i el Consorci per a la Construcció del Laboratori de Llum Sincrotró van signar el conveni per a la instal·lació de l’equipament científic dintre del planejament urbanístic del Centre Direccional -Plana del Castell a Cerdanyola. El conveni estableix que el Sincrotró s’ubicarà a una parcel·la de 6 hectàrees de superfície situada a ponent de la riera de Sant Marçal.

L'aprovació definitiva del conveni al Ple de l'Ajuntament va comptar amb l'oposició del PAS, però no va haver-hi debat públic sobre la qüestió.

Els treballs de prospecció geològica dels terrenys on s’ha d’ubicar el Sincrotró van començar als terrenys situats davant de Can Costa a uns 150 metres en direcció a la UAB, el passat mes de maig. Les prospeccions geològiques determinaran si tècnicament són els terrenys adequats. L'equipament científic requereix d'uns terrenys amb característiques especial -per exemple, falta de vibracions- per poder realitzar les investigacions.Les obres d’urbanització de la parcel·la destinada al Sincrotró està previst que comencin abans de l’1 de gener de 2006 i finalitzin al 2009.

El Laboratori de Llum Sincrotró és un equipament científic de primera magnitud -el de Cerdanyola serà el tretzè del continent, però només el de Grenoble està al sud d'Europa- que els especialistes consideren que contribuirà a millorar la competitivitat científica i industrial al sud d'Europa. Només 3 de les instal.lacions europees són d’última generació, similars a la que s’instal·larà a Cerdanyola.

D'altra banda, i pel que fa a altra tema debatut al Ple que afecta aquest sector del municipi, el Ple de l'Ajuntament va aprovar l’acord de Junta de Govern de personar-se en el recurs contenciós-administratiu presentat per l’Ajuntament de Sant Cugat contra el planejament urbanístic vigent en el Centre Direccional i que ha de modificar-se amb el desenvolupament de l’últim conveni aprovat sobre la Plana del Castell. El regidor de Territori, Rafael Bellido, explicava que el recurs critica especialment aspectes relatius a vials i que, en tot cas, és un contenciós que s’esgota en si mateix perquè el planejament ha de canviar.

La portaveu socialista, Dolors Toló, criticava l’actitud de l’Ajuntament de Sant Cugat ja que considera que no es de rebut queixar-se de la planificació urbanística a la nostra ciutat quan la franja fronterera de Sant Cugat amb Cerdanyola està totalment urbanitzada. Toló manifesta que si Sant Cugat hagués preservat un espai per la Via Verda aquest connector seria molt gran.