Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Carme Miralles i Javier Lafuente van a segona volta en les eleccions al Rectorat...
Carme Miralles i Javier Lafuente van a segona volta en les eleccions al Rectorat de la UAB Miralles i Lafuente encapçalen les dues candidatures finals en aquestes eleccions de la UAB

Carme Miralles i Javier Lafuente van a segona volta en les eleccions al Rectorat de la UAB

30 d'octubre de 2024 a les 17:35

Carme Miralles i Javier Lafuente s’enfrontaran el 6 i 7 de novembre en la segona volta de les eleccions al Rectorat de la UAB. A les primeres votacions, celebrades entre el 29 i 30 d’octubre, Miralles ha aconseguit 2662 vots ponderats -el 35’79%- i Lafuente ha obtingut 2.417 vots ponderats -el 32’49%- de la primera volta en què ha quedat fora de possibilitat la tercera candidatura encapçalada per Hèctor Sala, que ha aconseguit 2.360 vots ponderats el 31’73%.

Pel que fa a la participació a aquesta primera volta de les eleccions dels diferents col·lectius de la comunitat universitària, al sector A (professorat amb vinculació permanent), ha estat d’un 82’88%; al sector B (resta de personal acadèmic i personal investigador en formació), ha estat un 31’92%; al sector C (alumnat de grau i postgrau), ha estat un 12’98%; i a l sector D (personal tècnic, de gestió i d'administració i serveis), ha estat un 63’36%.

Ara Javier Lafuente i Carme Miralles aniran a una segona volta que es farà per votació electrònica de les 10:00 hores del 6 de novembre a les 16:00 hores del 7 de novembre. Javier Lafuente, actual rector i catedràtic d'enginyeria química, presenta una opció de continuació de projectes en marxa amb més bonança econòmica després d’haver ser escollit en temps de pandèmia; Carme Miralles, catedràtica de geogrfia humana, aposta per la supressió de burocràcia per cuidar més les persones i per l’establiment de vincles més forts amb les institucions; 

Carme Miralles

La catedràtica de geografia humana, Carme Miralles, ha aconseguit quedar en primer lloc en la primera volta d’aquestes eleccions per dirigir la UAB els pròxims 6 anys. Miralles reivindica l’aposta pel lideratge de la UAB en el sistema universitari català, espanyol i mundial “en un moment de canvi, i potser de crisi, on la Universitat ha de ser un espai de llum” que generi projectes per millorar la societat.

Miralles destaca que el model d’Universitat de campus de l’Autònoma és únic a Catalunya i que això presenta avantatges però també debilitats que cal superar ja que està localitzada en un espai perifèric aïllada de trames urbanes tradicionals i en una situació “d’orfandat institucional” amb uns vincles amb les Administracions que cal refer i enfortir i un paper que podria ser de lideratge territorial i social i de “generadora de consensos”.

En temps econòmics en què “els vents bufen fort, com ara”, Miralles reclama una gestió correcta per aprofitar els moments de bonança en un canvi de cicle en què arribarà més professorat. La candidata assegura que es presenta "perquè la Universitat necessita un canvi".

En aquest context, Carme Miralles planteja quatre grans compromisos: el primer, cuidar a les persones “amb menys burocràcia i menys estrès”; el segon és l’aposta per la cogovernança en una institució multinivell amb dirigents de cada nivell escollits democràticament que tenen tots "la mateixa legitimitat" han de tenir més pes;

El tercer compromís és la promoció de la retenció del talent generat i l’atracció del talent internacional per tenir els millors docents i investigadors; i el quart, l’enfortiment de les relacions institucionals i territorials.

La catedràtica de geografia humana assegura que plantegen la candidatura després d’un procés d’escolta a la comunitat universitària i creu que s’han de flexibilitzar normatives com la del professorat per evitar un estrès “que no serveis per a res” i destaca l’impuls de microgestió en aspectes que tenen un pes important en el dia a dia de l’alumnat com la revisió qualitat-preu o dels horaris de la restauració al campus ja que en ocasions els grans plans no soluciones el problemes del dia a dia.

Javier Lafuente

Per la seva banda, l’actual rector de la UAB, Javier Lafuente, recorda que fa quatre anys van ser l’única candidatura en un moment molt complex, en plena pandèmia, i que això va marcar l’inici del mandat. Ara veu de forma positiva l’ampliació a sis anys del mandat al rectorat per poder desenvolupar els projectes que es posen en marxa i destaca la benvinguda a les candidatures de Sala i Miralles perquè “tots pensem en millorar l’Autònoma” i les idees de qualsevol d’ells les podrà aprofitar l’equip que finalment dirigeixi els pròxims sis anys la UAB.

Lafuente explica que vol impulsar un Pla Estratègic per aquests sis anys amb una millor situació econòmic que suposarà un augment del pressupost de l’Autònoma de 408 mi8lions al 600 en l’any 2030, quan acabi mandat. Això permetrà costejar els projectes que Lafuente planteja i també les millores de personal i infraestructures.

Així, Lafuente planteja la creació de 720 places de docents i investigadors -entre elles la creació de la figura de professor intensiu en recerca i la consolidació de l’Investigador-UAB- i de 900 places de Personal Tècnic de Gestió i Administració i Serveis (PTGAS), cosa que permetrà rejovenir plantilla i millorar ràtios.

Lafuente assegura que la prioritat del seu projecte són les persones i per això aposta pel benestar comunitari amb la duplicació dels professionals de psicologia i pedagogia al Servei d’Igualtat i Diversitat i la creació de nous grups d’ajuda mútua per a l’alumnat per prevenir idees suïcides, trastorns alimentaris i l’addicció a la tecnologia.

Amb l’objectiu de convertir la plaça Cívica del campus de Cerdanyola en una autèntica plaça Major del poble de l’Autònoma, Lafuente planteja una remodelació per fer-la “més amigable” amb la definició del projecte a travès d'un procés participatiu.

L’actual rector planteja la inversió d’1’5 milions d’euros cada any per a la renovació d’infraestructures, la creació de nous graus com els de Disseny de microxips, Ciberseguretat i el doble grau de Psicologia i Criminologia i manté l’aposta per la reducció dels combustibles fòssils i l’arribada a la neutralitat climàtica al 2030.  

En aquest sentit, Lafuente aposta per l’impuls de carrils bici perquè “tothom que visqui a 10 km del campus” de Cerdanyola pugui accedir en bicicleta i anuncia que es reunirà amb la consellera de Territori per reclamar que s’acceleri l’ampliació i reforma del pont de la UAB amb el nucli urbà de Cerdanyola, s’ampliïn freqüències a les línies de Rodalies R8 i R7 que tenen parada a l’estació Cerdanyola-Universitat i s’augmentin de 87 a 120 les connexions en bus amb altres municipis.

Hèctor Sala

Hèctor Sala ha quedat eliminat d’aquesta cursa electoral. El catedràtic d'economia aplicada és presentava com el candidat “del canvi que acompanya al canvi” davant les transformacions de normativa, demografia i tecnologia. Sala manifesta que aquest canvi només el poden impulsar “persones que venen a trencar inèrcies” i que no han estat ja en la gestió d’alt nivell, cosa que considerava que passa en les altres dues candidatures.