Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Catalunya no passarà dilluns a la fase 2 de la desescalada per l'empitjorament d...
Catalunya no passarà dilluns a la fase 2 de la desescalada per l'empitjorament de les dades sobre la Covid-19

Catalunya no passarà dilluns a la fase 2 de la desescalada per l'empitjorament de les dades sobre la Covid-19

3 de desembre de 2020 a les 16:28

La consellera de Salut apel·la a la “prudència, a l’esforç col·lectiu i a reduir la interacció social” per a millorar la situació de l’epidèmia a Catalunya, mentre des de la secretària general d’Interior ha fet una crida a la prudència i la responsabilitat de tots coincidint amb el llarg cap de setmana del pont de la Constitució. Això suposa que es mantindrà el confinament municipal del cap de setmana vigent dues setmanes més i la restricció horària i d’aforament de bars i restaurants, entre d’altres mesures.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest migdia en roda de premsa que el Procicat ha decidit que Catalunya es mantingui en l’actual tram 1 del pla d’obertura progressiva d’activitats, en considerar un empitjorament de les dades. “Ara, més mai, hem d’actuar amb la màxima prudència”, ha emfatitzat Vergés abans de subratllar la tendència brusca a l’alça experimentada en els darrers dies. Per exemple, la Rt, disparada aquesta setmana i que, en quatre dies, ha passat del 0,78 al 0,92. O la pressió assistencial, que encara és molt alta tant als CAP com a les UCI dels hospitals, on hi ha ara 438 pacients. “Ha estat un creixement sobtat i gestionar ara un rebrot, amb les UCI així, seria complicadíssim”, ha dit demanant “prudència”.

Vergés ha afegit que davant d’aquesta situació, “per responsabilitat”, no s’avança al segon tram. “Un cop més, necessitem l’esforç de tots les administracions, dels sectors econòmics i socials, i de tota la ciutadania. Sé que portem molt temps en pandèmia i això fatiga, però no ens podem relaxar si no volem tirar per la borda l’esforç fet per contenir la segona onada. Hem de conjurar-nos totes i tots per continuar salvant vides i aturar el virus”, ha destacat la titular de Salut. A més, la consellera ha demanat la col·laboració de la ciutadania per tal que no marxi de pont. “El repunt ens obliga a extremar encara més les precaucions i a evitar les interaccions socials. Hem de reduir la mobilitat i tothom ha de de ser conscient que la situació ni és bona ni és la que voldríem”, ha conclòs.

Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha reiterat que, seguint un “criteri de prudència” ara ha de prevaldre confirmar si la inflexió ràpida i brusca de l’Rt continuarà i superarà la barrera de l’1 o si, per contra, s’estabilitza i baixa, “que és el que necessitem.” “Estàvem baixant molt ràpid aquest indicador, però la reducció es va frenar la setmana passada i ha crescut per sobre de l’esperat”, ha dit Argimon abans de recordar que, el fet que superi l’1 implica “més infecció, més ingressos i més pacients a les UCI”. En aquest sentit, el secretari de Salut Pública ha recordat que al principi de la segona onada hi havia 140 pacients a l’UCI i van arribar a ser-hi uns 600. “Si en les properes setmanes afegíssim 400 pacients més, tornaríem a estar com a la primera onada, amb els hospitals només dedicats a la Covid-19”, ha alertat.

La secretària general d’Interior, Beth Abad, ha iniciat la seva intervenció afirmant que dilluns vinent “no canviem de tram” i apel·lant “a la prudència”. “Cal ser molt conscients del moment en què estem vivim. Tothom està cansat, tenim el cansament de la pandèmia, però cal ser prudents”. “Tenim un cap de setmana llarg que coincideix amb un dimarts que és festiu, el nostre objectiu és poder disminuir la mobilitat i per això demanem la responsabilitat de tots i totes”, ha afegit.

En aquest sentit, Abad ha fet “una crida clara i directe a no sortir avui en la mesura del possible i romandre en els nostres domicilis, davant aquesta complexa situació”. “La gent que surti, que sigui conscient i cal en tots els casos, minimitzar els contactes i prendre totes les mesures que sempre anem recordant: distància, mans, mascareta, ventilació i sobretot les mínimes interaccions socials”, ha matisat.

Pel que fa a la mobilitat, Abad ha destacat que avui dijous fins a les 10.00 h s'ha registrat un lleuger increment del 3% en la sortida de Barcelona respecte del mateix període i horari de la setmana passada. També ha destacat una caiguda en la mobilitat en moviments de llarg recorregut.

Amb relació a les dades policials, l'última nit s'han aixecat 116 actes de denúncia a persones per saltar-se el confinament nocturn i no s'ha tancat cap local. En l'acumulat des del 16 d'octubre, s'han aixecat 49.765 denúncies administratives, on s'inclouen les denúncies a establiments, que han estat 780 en total (283 per part dels Mossos d'Esquadra; 497 per les policies locals). En el mateix període s'han fet 92.818 identificacions de persones (20.565 per part dels Mossos d'Esquadra; 72.253, per les policies locals).

Abad també ha explicat que en la darrera setmana els delictes van a la baixa respecte de 2019 amb una caiguda del 26,9%: un 39,5% menys els robatoris amb violència i intimidació; un 36,4% menys els robatoris i furts a establiments. En canvi, ha alertat d'un increment del 23,5% en les estafes

A preguntes dels periodistes sobre un possible reforç policial davant l'incompliment del sector de la restauració, la secretària general d’Interior ha afirmat que “des del departament no només hem reforçat les tasques de control i els procediments sancionadors sinó també la tasca pedagògica. Mossos d’esquadra i les Policies Locals actuaran per garantir el compliment”.

Per la seva banda, el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, que ha agraït “als ciutadans que porten 9 mesos fent un esforç, en un dia tan negatiu”, ha afirmat que “veient aquestes dades entenem la necessitat de mantenir el tram 1 i les mesures que són vigents, que són limitar la mobilitat que comença demà a les 6:00 hores i fins al dilluns a les 6:00 hores”. “Volen insistir que no podem abordar els dies de festa com un pont ordinari”, ha remarcat.

Delgado ha explicat també que des de Protecció Civil “en els últims dies i setmanes notem una pressió molt elevada per intentar mantenir una activitat social ordinària, sobretot per part dels ajuntaments” i ha fet una crida a “reorientar aquest debat cap a activitats adaptades al fet d’estar en una pandèmia. Hem d’evitar fer el que fèiem habitualment com ho fèiem habitualment. Només podem fer allò que es pot adaptar a les mesures de prevenció: distància, mans, mascareta, ventilació i contacte només amb persones habituals. No podem intentar mantenir la normalitat, serveix per a aquest pont i per Nadal”.