Caterina Biscari reclama més inversió per a les investigacions del Sincrotró Alba
28 de juny de 2017 a les 8:45La directora del Sincrotró Alba, Caterina Biscari, demana més recursos per als nous projectes de la infraestructura científica, que preveu la construcció de noves línies de llum i centres de tecnologia complementaris. La directora del Sincrotró, que insisteix que invertir en ciència és imprescindible perquè si no no hi ha futur al país, anima les empreses a que utilitzin aquesta instal·lació per desenvolupar aplicacions industrials innovadores.
Caterina Biscari comenta que si és veritat que l'economia ha millorat aquesta millora no ha arribat encara a la ciència i "es necessita més que l'aire". En aquest sentit, Biscari indica que necessiten un pressupost més ampli per al 2018 i destaca que actualment ja tenen cobert del 50% de les noves línies a través de fons europeus Feder, però cal assolir la cobertura de l'altre 50%.
Biscari apunta alguns dels nous reptes de la instal·lació, apostant per la creació d'un centre de microscòpia avançada, un altre dedicat a la biologia estructural i pensar en la construcció d'un làser d'electrons lliures. La directora del Sincrotró manifesta que Alba compta amb uns 3.000 usuaris, d'ells 2.000 procedents d'Espanya i uns 1.000 de l'estranger i convida a que més empreses utilitzin els instruments del Sincrotró i desenvolupin aplicacions industrials.
La directora del Sincrotró ha fet aquestes declaracions en un acte del Fòrum Espanya Innova, organitzat per Nueva Economia Forum, en què ha destacat que el finançament per a operacions a càrrec de l'Estat i la Generalitat "mai no ha fallat", però si indica que també s'han trobat amb dificultats administratives que dificulten la captació de nous talents ja que, des de 2012, no es poden oferir contractes fixos.
Retorn social amb escreix
Caterina Biscari subratlla els diferents retorns cap a la societat del Sincrotró de Cerdanyola: l'econòmic des del moment de naixement del projecte i la construcció de la instal·lació creant llocs de treball i potenciant la tecnologia amb un benefici de la inversió calculat entre el 20 i el 50%; l'industrial perquè fomenta la creació d'empreses capacitades per fer alta tecnologia i amb vocació internacional; el científic en si mateix perquè potencia l'augment de coneixement de la humanitat i la seva aplicació en el seu benefici; i l'educatiu, ja sigui per la formació del personal que treballa o col·labora amb el Sincrotró, ja sigui per la transmissió a la societat del fet que la ciència és un bé comú que pertany a tothom.
En aquest sentit, Biscari reclama una major feminització de la ciència. La directora del Sincrotró indica que a Alba entre el 35% i 40% del personal són investigadores, però assegura que aquest percentatge varia depenent del grup de treball. Per exemple, en el departament de Control hi ha dues dones per un total de 40 homes. Caterina Biscari creu que s'ha de promoure que les nenes tinguin interès per la ciència canviant els models d'educació en l'etapa de Primària.