CC OO debat a Cerdanyola la seva proposta de gestió de residus per al país
7 d'abril de 2005 a les 0:00El sindicat CC OO ha inaugurat aquest matí el primer seminari confederal sobre residus sòlids que realitza a l’Ateneu de la nostra ciutat amb l'objectiu d'aprofundir en el debat sobre model de residus a Catalunya. En el decurs de la jornada, que han inaugurat el seceratri comarcal del sindicat, Antonio Díaz, i l'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, s'organitzen dues taules rodones, sota els títols d'El problema dels residus i Programes de gestió de residus, amb la intervenció de ponents de CCOO i de l'Agència de Residus de Catalunya, entre d’altres.
El primer secretari de la Unió Comarcal de CC OO al Vallès Occidental, Antonio Díaz, destaca que "és una evidència" que la gestió dels residus és un problema, però que la ciutadania no ho percep així. Davant d’aquest situació, el dirigent sindical considera que CC OO ha de prendre una posició activa com primera força social del país i ajudar a conscienciar la ciutadania de la gravetat del problema i donar "una resposta consensuada i corresponsable" que vagi més enllà de la polèmica generada a la comarca amb l’aplicació als municipis de la taxa de residus.
Segons el primer secretari comarcal de CC OO, cal un model sostenible alternatiu de la gestió dels residus i fer un mapa de les necessitats i infrastructures perquè "ningú vol tenir prop de la seva casa un abocador o un ecoparc", tot i ser imprescindibles. Antonio Díaz indica que CC OO ha de tenir posició pròpia i no respondre a idees preconcebudes que presenti l’administració les plataformes d’entitats i, per tant, el seminari que es celebra avui a Cerdanyola és important en aquest sentit.
El repte que implica tota la societat
L'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, manifesta que queda lluny encara el canvi necessari de la nostra societat envers la gestió de residus perquè és un “repte que implica tothom” i considera que és un tema que està en les millors mans a la Generalitat però que requereix la complicitat de tot l’escenari social, econòmic, polític i institucional. L’alcalde recorda que els residus són bruts i sovint fan pudor, però formen part del cicle de la vida, la natura i la societat i, per tant, “no se’ls pot girar l’esquena”.
Morral manifesta que cal veure la vessant positiva de la gestió dels residus ja que la minimització i el reciclatge són agents actius en el desenvolupament econòmic i recorda que poden utilitzar-se com a matèria primera, o com un dels elements que ajudin a la recerca en noves tecnologies.