Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • CC.OO. presenta l’informe sobre l’impacte de la Covid-19 en el mercat de treball
CC.OO. presenta l’informe sobre l’impacte de la Covid-19 en el mercat de treball

CC.OO. presenta l’informe sobre l’impacte de la Covid-19 en el mercat de treball

7 d'abril de 2021 a les 11:08

CC.OO. ha presentat l’informe sobre l’impacte de la Covid-19 en el mercat de treball i com aquest impacte ha incidit en la pobresa en el treball. L’informe analitza tres factors que expliquen l’empobriment de les persones treballadores: el mercat de treball, la situació de les llars i el sistema de protecció social.

L’informe de CC.OO. ha pres com a període d’estudi la situació prèvia a l’esclat de la pandèmia, exactament un any abans, i el període de plena crisi amb el confinament domiciliari i la posterior desescalada. Aquesta visió del segon trimestre del 2019 i el segon i tercer trimestre del 2020, ha permès conèixer els efectes ocasionats per una crisi sense precedents.

Romina Garcia, responsable de Mercat de Treball de CCOO de Catalunya, explica que per analitzar la situació actual del mercat de treball amb l’esclat de la pandèmia apareixen aspectes tant importants com el desànim a l’hora de buscar feina en un context d’un crisi sense precedents, l’augment de la taxa de pobresa en el treball i l’augment de les hores extres no retribuïdes que es tradueix en treball no generat.

A l’informe també s’aborda la situació de les llars catalanes en relació amb la percepció d’ingressos de les persones que hi viuen i "les dades obtingudes són molt dures, amb un augment del 24% de les famílies sense cap ingrés laboral, amb milers de persones que s’han quedat d’un dia per l’altre sense salari ni prestació contributiva".

El capítol dedicat al sistema de protecció social, en concret a la protecció per atur i a l’evolució dels expedients de regulació temporal d’ocupació, "mostra un sistema amb dèficit de recursos i incapaç de resoldre l’allau de peticions d’ERTO que s’han dut a terme a Catalunya en període de pandèmia, deixant en situació d’extrema vulnerabilitat a milers de persones treballadores".

Altrament, l’estudi també aborda la problemàtica de l’atur de llarga i molt llarga durada i les conseqüències socials de totes les persones que es troben en aquesta situació i no poden gaudir de cap mesura de protecció social, i queden exposades a situacions de vulnerabilitat.