Celebrar l’alliberament LGTBIQ+ i la defensa de drets malgrat la Covid-19
15 de juny de 2020 a les 7:45La Covid-19 no impedirà que Cerdanyola celebri el Dia Internacional per l’alliberament LGTBIQ+ amb una àmplia programació d’actes per sensibilitzar la ciutadania de la necessitat de defensar els drets del col·lectiu lesbià, gai, trans, bisexual, intersexual, queer i més, la diversitat sexual, de gènere i família i de lluitar contra les LGTBIQ+fòbies. Els colors de l'arc de Sant Martí seran així bandera a una ciutat que té aquest sant com a patró.
Del 22 al 28 de juny es celebrarà la programació d’activitats commemoratives de l’Alliberament LGTBIQ+ a Cerdanyola que aquest any 2020 presenta accions per fer des de casa (en línea) adaptant-se a la realitat marcada per la Covid-19.
La jornada internacional commemora els anomenats fets d’Stonewall, a Nova York, quan la població LGTBIQ va sortir al carrer, el 28 de juny de 1969, arran d'una batuda de la policia al bar gai de Stonewall Inn, situat al bohemi barri de Greenwich Village. La comunitat LGTBIQ s'hi va oposar i es va produir un fort enfrontament, que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers d'homosexuals, transsexuals i simpatitzants es van manifestar solidàriament, i van contribuir, així, al naixement del Gay Liberation Front.
El Servei d'Atenció Integral a les diversitats sexuals i de gènere (SAI), servei municipal que forma part de la Regidoria de Feminisme i LGTBIQ+, organitza les activitats que, segons destaca la regidora Glòria Urbano, vol deixar clar el compromís municipal amb els drets de les persones i la lluita contra les LGTBIQ+fòbies. Urbano remarca que les activitats previstes s’han dissenyat des d’un punt de vista transversal i intergeneracional, dirigit a “totes les etapes del cicle vital” amb iniciatives també pensades per al conjunt de la familia ja que l’educació en la igualtat i la interiorització de valors de diversitat i defensa de drets ha de treballar-se des de petits.
El programa -aquí el podeu consultar- comptarà amb activitats com:
- Exposició Construccions Identitàries: projecte fotogràfic que explica els discursos de les construccions de gènere de qui necessita sortir de la dicotomia dona-home i l'evolució dels cossos de les persones trans. L'Exposició estarà penjada durant totes les jornades i es farà una presentació en línia a càrrec de l'autora del projecte, Mar C. Llop, fotògrafa freelance i activista de l’associació de persones trans Generem.
- Curtmetratge Cua de Sirena, un document que trenca amb el binarisme de gènere i que es destina a un públic familiar. L'activitat consta de la presentació del document i estratègies per a dinamitza-lo mentre es visionitza, a càrrec d’Alba Barbé i Serra, directora del curtmetratge produït per Actuavallès.
- Quiz LGTBIQ+, dirigit especialment a la població més jove. Consta d'un joc, en línia, per posar a prova sobre coneixements vinculats amb les diversitats sexuals i de gènere. Hi podrà participar tothom qui vulgui durant tot el cap de setmana. Durant tot el programa d'activitats anirem penjant conceptes claus, a mode de glossari, per tal de sensibilitzar vers les diversitats sexuals i de gènere.
- Museu d'Art de Cerdanyola (MAC): s'il·lustraran les sigles LGTBIQ+ a través de diverses obres del museu.
- Biblioteca Central de Cerdanyola: recull de recursos disponibles, sobre diversitats sexuals i de gènere, en línia, a través de l'Ebiblio, que estaran a disposició de tothom durant totes les jornades.
- Descàrrega d’un document amb mandales i l'arc iris lgtbiq+ per tal que nenes i nens puguin pintar-ho i penjar-ho a les xarxes socials amb l'etiqueta #28JCerdanyola.
- Totes les activitats duran a terme o estaran penjades a:
- Instagram Ajuntament https://www.instagram.com/ajuntament_cerdanyola/
- Facebook Ajuntament: https://www.facebook.com/ajuntament.cerdanyoladelvalles
- Web Ajuntament http://www.cerdanyola.cat
No han augmentat les trucades en el temps de confinament
La programació dels actes del 28J no ha estat l’única activitat de la regidoría de Feminise i LGTIQ+ en aquestes setmanes de pandemia. Així, la técnica de la regidoria Clara Dachs subratlla que en aquest temps de confinament s’han reorganitzat al Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i el Servei d'Atenció Integral a les diversitats sexuals i de gènere (SAI) per continuar donant suport i acompanyament a tothom que ho necessitès i s’han mantingut activitats de sensibilització com els Dijous Feministes -també en format en línia-.
Al llarg d’aquestes setmanes, a Catalunya s’han detectat casos d'LGTBIQ+fòbia a la pròpia llar, en especial de persones trans molt joves, així com també a les xarxes socials i algun cas puntual en espais púbics. No obstant això, Clara Dachs informa que a Cerdanyola no ha augmentat el nombre de trucades el telèfon d’atenció en relació a la LGTBIQfòbia ni la violencia masclista, però manifesta que ara, amb el desconfnbament, arriben nous casos de demanda de suport i constata que s’ha d’estar “alerta” per acompanyar les dones que han conviscut durant aquestes setmanes amb el seu maltractador.