Cerdanyola acull una jornada d’intercanvi del Servei d’Assessorament i Suport a les Deixalleries
4 de novembre de 2024 a les 13:51El tema central de la jornada, celebrada dimarts 29 d’octubre, va ser la gestió i l'emmagatzematge de noves fraccions de residus a les deixalleries
Cerdanyola va ser la seu de la quarta i última jornada d’intercanvi de l’any organitzada per ASDE, el Servei d’Assessorament i Suport a les Deixalleries de la Diputació de Barcelona. La jornada va centrar-se en la gestió i emmagatzematge de nous tipus de residus que estan arribant recentment a les deixalleries, com els residus d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE) industrials, les bateries de liti, les agulles i punxants, i l'amiant.
L’evolució de l’economia i la tecnologia està generant nous tipus de residus que fins ara no es produïen, els quals requereixen solucions específiques per a la seva correcta gestió. A més, cal distingir aquells residus que es poden generar a les llars d’aquells que són pròpiament residus industrials i que, per tant, per definició no haurien d’estar arribant a les deixalleries municipals. Aquesta distinció i la correcta gestió d’aquests nous residus van ser tractats ahir a Cerdanyola amb diferents xerrades i ponències.
La jornada va començar amb un bloc de ponències tècniques per part de l’ASDE i de l’Agència de Residus de Catalunya, sobre els protocols per a la recollida i emmagatzematge dels residus perillosos, els RAEE industrials i la FR8, i les piles i bateries de mobilitat personal (MVP).
En el segon bloc de la jornada es van presentar dues experiències de deixalleries amb aquests nous residus, la de Cerdanyola i la de Terrassa. Aquest bloc també va incloure l’explicació per part de la Generalitat del programa per a l’erradicació de l’amiant destinat a les Deixalleries.
La jornada va finalitzar amb la visita a la deixalleria de Cerdanyola, que compta amb un mòdul específic per a la gestió i l’emmagatzematge d’amiant.