Cerdanyola aprova una ordenança per regular la circulació de bicicletes i patinets
23 de juny de 2021 a les 7:38La necessitat d’adaptar la normativa a la nova realitat d’ús creixent de bicicletes i patinets -elèctrics i no- d’entrada en vigor de la prohibició de circular a més de 30 quilòmetres per hora a la majoria de carrers ha motivat la redacció d’una nova ordenança que el plenari ha aprovat per unanimitat de forma inicial.
La regidora de Mobilitat, Glòria Urbano, explica que aquesta nova ordenança sobre la circulació de bicicletes, vehicles de mobilitat personal (VMP) i cicles de més de dues rodes vol fomentar una mobilitat sostenible i segura i al mateix temps la bona convivència a l’espai públic de la ciutat, incorporant també un apartat dedicat al Parc de Collserola. Urbano destaca que aquesta normativa forma part de l’aposta per una mobilitat sostenible i saludable.
Els grups van coincidir en destacar l’ordenança com a positiva i necessària. El regidor d’Esquerra Albert Turon destaca la valentia de fer “un pas cap un nou model de mobilitat amb convivència dels modes de transport més sostenibles”. No obstant això, el regidor d’ERC insisteix que cal aprovar el Pla de Mobilitat Urbana de Cerdanyola perquè “s’estan prenent decisions sobre mobilitat sense tenir el pla” integral -tema en el que insisteix també Vera Sánchez de Guanyem- i manifesta que cal senyalitzar bé els carrers, especialment els de plataforma única i les zones de vianants, on és més possible el conflicte entre cotxes, vehicles sense motor i vianants.
Des de Ciutadans, Gorka Samaniego es mostra d’acord amb el foment de l’ús saludable de la bicicleta, però lamenta que no hi ha infraestructures viàries que permetin la circulació per la ciutat i la convivència amb cotxes i vianants. Així, per exemple, es pregunta: “com vas de l’estació a la UAB?”
Isaac Martínez, portaveu d’En Comú Podem, i Joan Sánchez, de Junts, consideren l’ordenança necessària. Martínez recorda el “clam popular perquè hi hagi més ordre” en la circulació als carrers mentre Sánchez, que com la resta de portaveus demana una campanya informativa, preguntava al govern “com s’ho pensa fer perquè la primera notícia que rebi la ciutadania no sigui una multa: la zona 30 no es respecta i amb això passarà el mateix”.
En aquest sentit, Urbano anuncia la realització d’un acte obert a la ciutadania el pròxim 29 de juny per explicar els detalls de l’ordenança i donar resposta als dubtes de la ciutadania. La regidora de Mobilitat assegura que es farà una difusió àmplia de l’ordenança “perquè la ciutadania ha de conèixer els seus drets i deures abans de començar a sancionar”.
Alguns aspectes de la nova ordenança
L’ordenança destaca que “la prioritat dels vianants ha d’estar per sobre de la resta d’usuaris de l’espai públic, inclosa la bicicleta” i, en aquest sentit, apunta que “cal evitar utilitzar l’espai dels vianants i fer servir el dels vehicles motoritzats sempre que es pugui”. El text, aprovat inicialment, indica que les prioritats de la mobilitat de les ciutats “ja no són que es pugui utilitzar el cotxe a tot arreu i per a tot com fins ara, sinó que la prioritat és que la mobilitat sigui el més sostenible i saludable possible”. Així es remarca que el transport motoritzat està contribuint en gran mesura a “problemes severs de contaminació, soroll o consum d’espai” públic.
Així, la circulació de bicicletes -incloent les de pedaleig assistit de velocitat fins a 25 km/h i cicles de fins a 2 rodes-, ha de desenvolupar-se per les calçades i vies ciclistes, considerant sempre la senyalització i les restriccions pròpies de cada via.
Els patinets sense motor no podran circular per la calçada i ho faran preferentment per les vies ciclistes o vies que els estiguin especialment destinades. L’edat mínima d’ús d’aquests patinets serà de 12 anys -els menors hauran d’estar acompanyats-.
Els VMP -com els patinets elèctrics- i els cicles de més de dues rodes tipus C1 i C2, circularan preferentment per les vies ciclistes o vies que els hi estiguin especialment destinades i amb només una persona. L’edat mínima permesa per circular - amb excepció dels vehicles per persones amb diversitat funcional- serà de 14 anys. Els menors de 14 hauran d’anar fora de les zones de circulació, en espais tancats al trànsit, i acompanyats i sota la responsabilitat dels seus pares o mares.
Les sancions poden anar des dels 1.000 euros per conduir superant una taxa d’alcohol superior a 50 mg/l o amb drogues a l’organisme als 80 per circular dues persones en un patinet elèctric o els 200 de saltar-se un semàfor en vermell, entre d’altres.
.............................
Retransmissió del Ple Municipal de juny de 2021