Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Cerdanyola celebra diumenge les eleccions municipals més obertes
Cerdanyola celebra diumenge les eleccions municipals més obertes

Cerdanyola celebra diumenge les eleccions municipals més obertes

25 de maig de 2007 a les 0:00

Un total de 43.658 electors dels quals 180 són estrangers, estan cridats a participar a les eleccions municipals del proper diumenge a Cerdanyola. L’electorat de Cerdanyola podrà triar entre 9 opcions per escollir els seus 25 representants a l’Ajuntament, el nou Consistori del qual es constituirà el 16 de juny amb el debat d’investidura en què s’escollirà l’alcalde o alcaldessa de Cerdanyola. Totes les forces polítiques consideren que, a priori, són les eleccions més obertes des de 1979.

Les candidatures que es presenten són les del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC); Iniciativa per Catalunya-Verds/Esquerra Unida i Alternativa (ICV/EUiA) ; Convergència i Unió (CiU) ; Partit Popular (PP) ; Esquerra Republicana de Catalunya (ERC); Participació Activa i Social (PAS); Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C’s); Els Verds/Opció Verda (EV/OV) i Gent per Bellaterra (GB).

PSC. Antonio Cárdenas
Antonio Cárdenas, 46 anys, és la gran aposta del PSC per recuperar l’alcaldia de Cerdanyola. El candidat socialista afirma que el programa del PSC es centra en les persones i dóna una gran importància als equipaments concebuts com a serveis a la ciutadania.
Els dos grans projectes per al proper mandat serien l’Hotel d’Entitats a les actuals cases dels mestres al carrer de Les Vinyes i un pavelló esportiu cobert a l’actual zona esportiva de Les Fontetes. Les actuacions als barris, en especial als que pateixen més mancances, com Montflorit, Pont Vell o Sot de Can Xarau, són un compromís ineludible de la candidatura socialista que defensa una organització estable, en mans de tècnics, per damunt de la política.
El programa socialista inclou la construcció de 350 habitatges de protecció oficial a la trama urbana existent. Respecte a la Plana del Castell Cárdenas es mostra partidari de fer un nou planejament a causa dels abocadors, ampliar el Consorci a la Generalitat i Parc Tecnològic i augmentar el sostre d’edificabilitat pública. La recuperació del riu Sec i una línia circular de transport urbà són altres punts forts del programa d’un PSC que no descarta obtenir la majoria absoluta al proper Ajuntament.

ICV/EuiA. Antoni Morral
Antoni Morral, 49 anys, afronta les eleccions per reeditar l’alcaldia amb la “serenor i tranquil·litat que donen el convenciment d’haver treballat molt al servei de la ciutat”. El candidat d’ICV-EUA confia en que la ciutadania sabrà valorar la feina feta durant quatre anys i que “ha permès guanyar un centre ciutat de qualitat i un pes específic a la regió metropolitana”.
Morral fixa com a prioritats per al proper mandat temes que afirma que estan en marxa com per exemple la remodelació integral dels barris, dotant-los de serveis allà on es pugui i reforçant la seva identitat amb espais de convivència i dinamisme econòmic. Els equipaments escolars, culturals, esportius i per la gent gran, “molts d’ells ja lligats durant aquest mandat”, obligarà al nou govern de la ciutat a buscar recursos on calgui, tant a les administracions corresponents com al sector privat. Una xarxa de transport urbà potent serà un dels grans reptes de futur per la ciutat, amb projectes que s’han començat a negociar i que pel seu abast no es podran començar a veure fins d’aquí a uns 8 anys, com per exemple el metro – tramvia que ens connecti amb Barcelona suprimint definitivament un túnel d’Horta viari.
El riu Sec també haurà de transformar la seva fesomia amb la restauració de la llera i laterals com zones de passeig.

CiU. Consol Pla
Consol Pla, nascuda a Cerdanyola fa 51 anys, encapçala la candidatura de CiU per optar a l’alcaldia de la ciutat, i ho fa amb la intenció de tornar a ser decisius en la formació del govern municipal i per continuar amb la tasca feta durant el mandat que ara acaba. Consol Pla creu que a Cerdanyola s’ha de continuar en la línia dels darrers quatre anys, “endreçant al ciutat des del centre i començant a dotar-la d’equipaments”. El projecte de CiU passa per completar l’Eix Central amb la remodelació de la plaça de Sant Ramon i l’últim tram del carrer de Sant Ramon. L’avinguda de la Primavera, amb la construcció d’un aparcament soterrani que doni servei a la zona de Les Fontetes seria una altra part important del procés d’actuació a la via pública. Un dels projectes estrella de CiU continua sent l’auditori a la zona centre. Consol Pla parla de mantenir el pavelló i la piscina coberta de Can Xarau, però destinar la superfície del camp de futbol, escorxador i pistes de tennis per la construcció d’un auditori, locals d’assaig i escola de música.
CiU es presenta com la única força que pot garantir un govern equilibrat, amb gent fortament arrelada a Cerdanyola disposada a treballar per la ciutat.

PP. Antonio González
Antonio González, 59 anys, advocat, es presenta amb un programa electoral on l’habitatge social, la creació de llocs de treball, la reducció d’impostos, la millora de la seguretat ciutadana i la gent gran són els eixos protagonistes.
El PP destaca l’aposta per l'Estat del Benestar amb un compromís social i humà on la gent gran serà prioritària i uns plantejaments ambiciosos però assumibles. El programa planteja unes prioritats molt concretes: reducció d'impostos i aplicació d'un IBI social per les rendes baixes i famílies nombroses; modernització de l'Administració; treball per la integració des de l'educació i la pedagogia; i una aposta per l'afavoriment de la convivència, la creativitat i la participació.
El PP també vol treballar per la construcció d'habitatge social al marge de la Plana del Castell; la millora de la seguretat ciutadana i la creació de llocs de treball. En l’apartat d’inversions presenten un projecte de recuperació del riu Sec com eix cívic, de lleure i paisatgístic de la ciutat. González parla de crear 500 places d'escola-bressol gratuïta per a les rendes baixes i centrar-se en la gent gran amb la construcció d'una residència integral, pisos tutelats, suport a les famílies o programes de suport sanitari.


ERC. Montserrat Puig
Montserrat Puig, 52 anys, torna a encapçalar la candidatura d’ERC a l’alcaldia de Cerdanyola posant l’accent en els serveis socials i amb la satisfacció de la feina feta al capdavant de l’Àrea d’Educació, Sanitat, Ocupació, Promoció Social i Consum.
La candidata republicana vol continuar amb la tasca iniciada fins ara, i poder complir, per exemple, amb el conveni per a 195 places d’escoles bressol, endarrerit per diversos motius i que no ha de quedar en paper mullat. Puig també confia en poder donar l’impuls definitiu a la Taula de Formació Professional, adequant els oficis inclosos als cicles formatius d’acord a les necessitats de les empreses de la comarca. L’estat i la manca d’equipaments és una de les principals preocupacions d’ERC. Montserrat Puig demana abocar recursos per encarar l’adequació urgent dels centres escolars i prioritzar la construcció d’un centre per a joves, sense oblidar la demanda de locals d’assaig que existeix a la ciutat.
Proposta destacada és la creació d’una regidoria de relacions amb la UAB, al considerar que es necessita un contacte institucional diari i permanent entre Ajuntament i Universitat per ser una veritable ciutat universitària.

PAS. Maurici Jaumandreu
Maurici Jaumandreu encapçala la candidatura de Participació Activa i Social (PAS), el col·lectiu assembleari que, en cas de tornar a accedir al Ple, mantindrà les rotacions dels seus representants a la institució municipal.
La participació real de la gent en la presa de decisions que afecten a la vida de la comunitat continua sent un dels objectius bàsics del PAS, que vol crear els mecanismes adequats per facilitar aquesta participació i no limitar la democràcia a delegar responsabilitats en els polítics professionals cada quatre anys. Els mecanismes de participació passarien per accions tan concretes com ampliar la sala de Plens fins a actualitzar el Reglament Orgànic Municipal, fet fa 25 anys. També s’aposta per els Consells de Barri actius amb resposta efectiva per part de l’Ajuntament.
El PAS continua mantenint la seva oposició a l’actual planejament de la Plana del Castell. Jaumandreu qualifica el projecte d’innecessari, per una banda pel tema dels abocadors i per l’altra perquè no soluciona el tema de l’accés a l’habitatge.

C’s. María Valle
Maria Valle, advocada de 42 anys, és la cap de llista per Ciutadans – Partit de la Ciutadania a la nostra ciutat que vol assolir representació al Ple com una força política diferent que busca per damunt de tot escoltar la gent i buscar solucions a les seves necessitats més quotidianes, amb especial menció a la sanitat i l’accés a l’habitatge.
Ciutadans també proposa recuperar espais buits a la ciutat, com el Parc de la Uralita i Flor de Maig, per instal·lar equipaments d’esport i lleure, la creació de la policia de barri, revisar els ajuts socials municipals per tal d’evitar discriminacions o una consulta popular sobre la necessitat de tirar endavant l’actual planejament de la Plana del Castell. Maria Valle argumenta que un creixement desmesurat i desordenat de la ciutat provoca un dèficit de serveis.

EV/OV. Contxi Haro
Contxi Haro, 26 anys, és la cap de llista de Els Verds – Opció Verda, que es presenten com a partit ecologista i d’esquerres i volen treballar per una ciutat sostenible i propera a la gent, on els equipaments i serveis han d’estar integrats als barris.
Haro troba a faltar un major aprofundiment en els processos participatius a la ciutat, i afirma que s’ha tingut en compte l’opinió de la ciutadania en moltes obres dutes a terme aquest mandat. Tres barris són prioritaris per a Els Verds – Opció Verda, Serraperera, Turonet i Montflorit. També es considera imprescindible construir un nou auditori, garantir l’accés universal al 0-3, els llibres de text gratuïts finançats per l’Ajuntament, potenciar el transport públic i eliminar els projectes del Vial Interpolar i túnel d’Horta.

GB. Ramon Andreu
Ramon Andreu, 39 anys, encapçala Gent per Bellaterra. La majoria de propostes incloses al seu programa electoral fan referència al tema d’infrastructures, i reclamen mesures per pacificar el trànsit, suprimir definitivament els traçats del Vial Interpolar i Túnel Central. També es reclamen més serveis, com un Centre d’Atenció Primària i actuacions per garantir la seguretat ciutadana.
Obtenir la majoria absoluta a la futura Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) és l’objectiu primordial de Gent per Bellaterra, ja que consideren que les decisions a prendre han de sorgir de la gent del barri i no de la disciplina de vot de partits polítics “amb poca o cap vinculació a Bellaterra”.