Cerdanyola celebra el Dia Internacional de l’Holocaust per mantenir viu el patrimoni col·lectiu de la memòria democràtica
31 de gener de 2022 a les 9:32Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de l’Holocaust, la Junta de Govern Local ha aprovat la signatura d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i l’associació Amical de Mauthausen i l’adhesió de l’Ajuntament a la Xarxa de Memòria i de Prevenció del Feixisme Mai Més. A més, Cerdanyola ha celebrat el Dia Internacional de l’Holocaust recordant les víctimes del nazisme amb el testimoni de representants de col·lectius perseguits i assassinats pel feixisme, l’odi i la intolerància.
Audios
31-01-2022 Joan M. Calvo
31-01-2022 Carlos Cordón
31-01-2022 Susana Martínez
Avui dia tothom hauria de conèixer l’horror que varen representar els camps d’extermini i la política de genocidi del règim de l’Alemanya nazi. Malauradament, la història està plena d’episodis en els quals la barbàrie i les atrocitats cap a altres éssers humans es promouen des del poder i les institucions, gràcies en bona part a societats que les legitimen.
El president d’Amical Mauthausen, Joan M. Calvo, recordava que durant el règim nacionalsocialista no tan sols es va universalitzar i estendre el crim, sinó que es van soscavar els fonaments mateixos de la civilització i es va destruir la Humanitat. Calvo demana “integrar el record de l’Holocaust i de totes les víctimes del nazisme en les consciències individuals i col·lectives per convertir-se en arma poderosa davant de missatges amenaçadors en èpoques de crisi i inseguretats”.
L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, explicava que el Ple municipal, reunit en una data simbòlica tan rellevant com un 27 de gener, Dia Internacional de l’Holocaust, posa de relleu la voluntat de treballar pel manteniment de la memòria democràtica de la ciutat com a part fonamental del nostre patrimoni col·lectiu, vetllant per recordar les persones que van patir persecució i per totes aquelles que durant el franquisme varen lluitar per la democràcia i la llibertat.
Representants de col•lectius perseguits i assassinats pel feixisme, l’odi i la intolerància van recordar les víctimes del nazisme. Així, Susana Martínez, de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya, va dir que “la millor manera d'homenatjar a les víctimes de l’Holocaust és lluitar en el dia a dia per posar fre als discursos de l’odi i transformar la Humanitat”.
La declaració institucional amb motiu del Dia Internacional de l’Holocaust considera un deure indefugible de les societats civilitzades mantenir el patrimoni col·lectiu de la memòria democràtica recollint el testimoni i recordant les persones que han patit persecució, repressió o mort per qüestions d'ideologia política, d’ètnia, de gènere, d’origen territorial o social, d’orientació sexual, de creences religioses o per patir algun tipus de discapacitat. També s’advoca per rehabilitar, recordar i reivindicar les persones que varen lluitar i combatre per la democràcia i per la llibertat; i evitar que en el futur es tornin a repetir els horrors i la barbàrie d’un passat no tan llunyà.