Cerdanyola celebra la Diada amb protesta de les forces independentistes per la limitació d'assistents
11 de setembre de 2021 a les 18:32El monolit de les Quatre Barres de la plaça Onze de setembre, amb l'Alzina de Cordelles com a testimoni, ha estat novament l'escenari de la celebració de l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya a la ciutat amb la protesta dels partits independentistes com a nota destacada. ERC, Guanyem i Junts han fet l'ofrena després de l'acte institucional per considerar que la limitació d'assistents és injustificada en base a les mesures marcades pel Procicat i ERC també criticava que al matí no s'havia hissat la bandera als màstils de la plaça Francesc Layret, cosa que va passar per la tarda.
L'acte institucional s'obria amb l'ofrena floral de l'Ajuntament amb participació únicament de l'alcalde i regidors del PSC i EPC -no ho feien ni ERC, Guanyem i Junts ni tampoc els regidors de Cs i el PP- mentre la coral de l'Agrupació Musical de Cerdanyola interpretava el Cant de la Senyera. Seguidament s'unia la banda de l'AMC per interpretar l'Himne Nacional de Catalunya, Els Segadors.
Els Martinets feien quatre pilars simbolitzant les Quatre Barres per commemorar la jornada i aprofitaven per ser la primera entitat en realitzar l'ofrena floral al monolit de les Quatre Barres i posteriorment era l'Agrupació Sardanista la que ballava dins de l'acte d'homenatge de la ciutat a la Diada.
Partit dels Socialistes, En Comú Podem, i Cerdanyola En Comú eren les úniques formacions polítiques que realitzaven la seva ofrena en el marc de l'acte institucional, realitzat sense parlaments, i Esquerra Republicana de Catalunya, Guanyem Cerdanyola i Junts per Cerdanyola anunciaven que ho farien un cop acabés l'acte, com així van fer. Un comunicat d'aquestes formacions considera que a limitació d'assistir 2 persones per l'acte institucional i 10 persones a les tradicionals ofrenes florals és injustificada quan el Procicat aixecava ahir divendres la restricció del nombre de persones en reunions socials, Per a les forces independentistes, la limitació marcada pel govern municipal suposa "un menysteniment a la Diada Nacional que es podria celebrar mantenint les mesures necessàries i respectant tota la normativa vigent sense aquesta limitació incomprensible". ERC, Guanyem i Junts creuen "que és un retrocés al dret de participació política que tenim tota la ciutadania".
Posteriorment, Esquerra afegia una altra critica i demanava explicacions a l'alcalde per la raó per la qual no s'havia hissat la bandera de Catalunya a la plaça de Francesc Layret, fet que qualificaven "d'exercici de negligència injustificable o de mala fe, però en tot cas amb absolut menyspreu a la Diada Nacional de Catalunya i a veïns i veïnes de Cerdanyola". La senyera es va hissar a primera hora de la tarda i va onejar als màstils situats davant l'Ajuntament. Fonts municipals expliquen que no es va fer abans per una errada.
Pel que fa a les entitats cíviques, culturals i esportives, a més dels Castellers que van fer l'ofrena en el pròleg de l'acte institucional a l'aixecar els Pilars d'Honor, van dipositar les seves flors d'homenatge al monolit de les Quatre Barres la Comissió de Festes de Sant Martí, la secció local de l'Assemblea Nacional Catalana -Cerdanyola per la Independència-, el Cerdanyola Club de Futbol, l'Agrupació Sardanista, la Penya Blaugrana Jove, la Casa de Andalucía i el Club d'Esports de Muntanya (CEM) Cerdanyola.
Un cop acabat l'acte institucional, ERC, Guanyem i Junts feien la seva ofrena de manera individual i de forma unitària mentre cantaven Els Segadors.