Cerdanyola commemora el Dia Internacional contra les LGTBIQ+fòbies
15 de maig de 2020 a les 12:06Des de l'Ajuntament se segueix treballant per la diversitat sexual, de gènere i família i en contra de qualsevol situació de discriminació, injustícia i violència, per raó d'identitat de gènere, expressió de gènere i/o orientació sexual
Des que al 1990 l'Organització Mundial de la Salut va eliminar l'homosexualitat de la llista de trastorns mentals, es va adoptar la data del 17 de maig com a Dia Internacional de la lluita contra la lesbofòbia i gaifòbia, la bifòbia i la transfòbia. Amb l'adhesió a la Declaració Institucional del Dia Internacional contra les LGTBIQ+fòbies, elaborada pel Govern de la Generalitat de Catalunya i el Consell Nacional LGBTI i el desplegament permanent de polítiques LGTBIQ+ a través de la Regidoria de Feminisme i LGTBIQ+, l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès vol mostrar el seu reconeixement i solidaritat a totes les persones que han patit discriminació, violència i/o persecució per la seva identitat de gènere, orientació sexual i/o expressió de gènere. Tanmateix com condemnar les actituds de rebuig, de perjudici i hostilitat contra les persones lesbianes, gais, trans*, bisexuals, intersexuals i queer i apostar pel reconeixement de la llibertat i la igualtat entre totes les persones en una societat democràtica i plural en pro de les diversitats sexuals, de gènere i família.
Polítiques LGTBIQ+
L'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès treballa de forma activa, mitjançant la Regidoria de Feminisme i LGTBIQ+, les polítiques de diversitats sexuals i de gènere. També va ser un dels propulsors de la Xarxa de Municipis LGTBI, presentada de forma pública el 28 de juny del 2016 a Cerdanyola. Aquesta Xarxa fomenta el treball conjunt entre els municipis i institucions que formen part amb l'objectiu de treballar una estratègia conjunta de desenvolupament de polítiques públiques per les diversitats sexuals i de gènere.
Al març del 2019 es va inaugurar un Servei d'Atenció Integral a les Diversitats Sexuals i de Gènere (SAI). El SAI de Cerdanyola del Vallès ofereix acompanyament i atenció de proximitat a les persones LGTBIQ+ (Lesbianes, Gais, Trans*, Bisexuals, Intersexuals, Queers i més) que pateixin o estiguin en risc de patir qualsevol forma de discriminació i/o violència LGTBIQ+fòbica. El servei també dona resposta a consultes per qüestions vinculades a les diversitats sexuals i de gènere (identitat de gènere, expressió de gènere, orientació sexual, etc.), del col·lectiu LGTBIQ+ i familiars, professionals i/o amistats que hi tinguin vincle.
A més, des del consistori s'han impulsat diferents iniciatives en el marc del Pla d'Igualtat per la diversitat afectiva, sexual, d'identitats i expressions de gènere (LGTBIQ) de Cerdanyola del Vallès, aprovat per Ple el passat juny de 2017.
El desplegament del Protocol 'Per unes Festes Lliures de Violències Heteropatriarcals' també ha estat efectiu en diverses edicions de la Festa Major del Roser de Maig, en les Festes de Tardor, a la Festa Major de Bellaterra i en el Ball de Carnaval.
De manera continuada, des de la Regidoria de Feminisme LGTBIQ+ es participa activament en el programa Cerdanyola Educa, oferint diferents tallers sobre diversitat sexual, de gènere i família i prevenció de les lgtbiq+fòbies a les escoles i instituts de la ciutat.