Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Cerdanyola commemora el Dia Mundial de l'Autisme amb l'anunci de constitució d'u...
Cerdanyola commemora el Dia Mundial de l'Autisme amb l'anunci de constitució d'una nova associació de famílies afectades pel TEA

Cerdanyola commemora el Dia Mundial de l'Autisme amb l'anunci de constitució d'una nova associació de famílies afectades pel TEA

2 d'abril de 2024 a les 12:00

Un grup de famílies amb infants amb el Trastorn d'Autisme es volen associar per donar suport als afectats i aconseguir millores que facilitin el dia a dia de les persones amb aquest trastorn. Per commemorar aquest dia, l’Ajuntament de la ciutat s’il·luminarà avui de color blau, el color que s’identifica amb aquest trastorn.

Audios

02-04-2024 Entrevista completa Laia Pascual i Anna Díaz

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme avui dia 2 d’abril, un grup de famílies de Cerdanyola amb infants amb aquest trastorn han anunciat la seva voluntat de constituir-se com a associació. Per commemorar aquest dia l’Ajuntament de la ciutat s’il·luminarà avui de color blau, el color que s’identifica amb aquest trastorn.

Es calcula que un 1% de la població té autisme, el que significa que a Cerdanyola, amb uns 57 mil habitants aproximadament, hi hauria, d’acord amb aquestes dades, gairebé 600 persones afectades. El Trastorn de l'Espectre Autista, TEA, suposa una alteració en el neurodesenvolupament de la persona; és considerada una discapacitat fantasma perquè les persones que la pateixen passen desapercebudes. És per això que el lema del Dia Mundial de l’Autisme d’aquest 2024 ha volgut fer especial incidència en que el trastorn pot estar molt més a prop del que pensem. La jornada també vol lluitar contra molts dels estereotips que poc a poc s’han anat instaurant en la nostra societat al voltant d’aquestes persones neurodivergents.

Laia Pascual, mare d’un nen autista de 4 anys, explica que el TA pot afectar de maneres molt diferents. No hi ha dues persones afectades per aquest trastorn que siguin iguals. Els símptomes poden ser molt diversos i afecten especialment a dues àrees, la comunicació i interacció social i la flexibilitat del pensament i del comportament. Pascual explica algunes de les traves amb les que es troben les famílies fins que no tenen un diagnòstic definitiu però també després, un cop diagnosticats, en el seu dia a dia.

L’origen del Trastorn de l’Autisme està encara en estudi, un fet que dificulta molt més els tractaments, tant pel que fa a medicació com a teràpies. Un diagnòstic precoç pot ser fonamental per ajudar a progressar a la persona afectada tenint suports en àrees molt diverses, des de logopèdia, fins a especialistes en la son, suport psicològic i conductual, suport institucional, educatiu, etc...

El fill de l’Anna Díaz té 3 anys i està diagnosticat d’autisme des dels 2 anys. L’avaluació per part dels professionals és lenta, ha d’anar acompanyada de tot un seguit de proves que s’han de fer amb temps. El camí és llarg i molt difícil per a les famílies que quan reben la notícia ho han d’assimilar fent el que es considera un dol. Les famílies se senten perdudes i és en aquest moment quan més suport necessiten. Aquest és el motiu pel qual volen crear l’Associació d’Autisme de Cerdanyola, per fer pinya, rebre informació i també sentir-se reconfortats per altres persones que passen per les mateixes situacions.

Aquestes famílies porten mesos buscant tots els suports possibles i, en aquest marc, han estat treballant conjuntament amb Promoció de la Salut de l’Ajuntament de Cerdanyola per poder avançar en alguns aspectes que poden ajudar als infants amb TA a tenir un dia a dia més fàcil i feliç. Una de les reivindicacions més destacades és la posada en marxa del projecte dels carrers silenciosos. Moltes de les persones amb aquest trastorn tenen moltes dificultats per suportar situacions de molt soroll i il·luminació. Des de fa un temps en alguns municipis s’estan establint aquest tipus de carrers en actes populars com les Cavalcades de Reis o els focs artificials. Es destinen dos o tres carrers en el que les persones amb autisme poden gaudir de la festa però a un volum de so i llum més tolerable.

Els pictogrames als carrers també els hi poden ajudar. A Cerdanyola hi ha alguns d’aquests pictogrames però, segons les famílies, són insuficients. Disposar d’ells, sobretot al voltant de les escoles i en els carrers més transitats, poden facilitar el seu dia a dia tenint en compte que per a ells l’anticipació és fonamental. Les famílies agraeixen a l’Ajuntament el seu suport i confien en poder avançar i fer passos que ajudin a les persones amb autisme.

La creació de l’associació ja està en tràmit. De moment hi ha un grup de whatsap que està funcionant amb la participació d’una trentena de famílies. El telèfon per poder contactar amb aquest grup és el 691.077.579. Agraeixen els suports que estan rebent, entre ells el de l’Associació de Veïns de Fontetes.

Galeria d'imatges