Cerdanyola commemora la Diada amb to reivindicatiu i sense consens
13 de setembre de 2004 a les 0:00Partits polítics, entitats, associacions i ciutadans en general van participar dissabte en la tradicional ofrena floral al monument a les quatre barres amb motiu de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, l'Onze de Setembre. La nota destacada enguany l'ha marcat la falta de consens en el manifest institucional del qual s'han demarcat el PSC i el PP. El text, elaborat per la Comissió de l'11 de Setembre i amb el suport d'ICV/EUiA, CiU, ERC i PAS després de ser debatut per la Junta de Portaveus del Consistori cerdanyolenc, tracta alguns dels temes de màxima actualitat com l'elaboració de l'Estatut o l'aprovació d'una Constitució Europea. A més, el manifest conserva un caràcter reivindicatiu pel que fa a la petició de les llibertats del poble català.
Pel que fa al nou Estatut, el manifest demana que pugui esdevenir una eina de garantia que reforci la voluntat del poble català d'autogovernar-se. Més polèmic ha estat el punt on el manifest parla de la Constitució Europea ja que, s'assegura, ignora a Catalunya com a un poble distint. A més, en el text es lamenten dèficits i contradiccions d'aquesta Constitució.
L'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, considera que la falta de consens s'ha de viure "des de la normalitat democràtica". Segons Morral, el fet que el PP i el PSC no hagin signat el manifest és del tot respectable ja que ens trobem en una societat plural en la que cadascú manté les seves pròpies opinions. Pel que fa a la resta de la jornada, l'alcalde valora molt positivament l'àmplia participació de ciutadans i entitats que, any rera any, es registra a la plaça Onze de Setembre.
La referència contrària a la Constitució europea present al manifest provocava que el PSC no signés el manifest, tot i que la portaveu del grup municipal, Dolors Toló, va participar en l'acte institucional. Per a Toló, en el manifest queda clar que ·s'ha confós els partits amb la institució" i assegura que per part de l'equip de govern "no hi ha hagut cap intenció" de consensuar el document.
Per la seva banda, el PP, que tampoc va signar el manifest, va convocar el mateix diumenge una roda de premsa per donar explicacions de perquè no han secundat aquest escrit i de perquè tampoc van assistir a l'acte institucional. El portaveu del grup, Antonio González, acusa l'equip de govern "d'intransigència" aprovant un manifest que titlla "de màxims". González tampoc entén perquè es va acordar que en el pal de l'Ajuntament només estigués present la bandera catalana, un acte que des del PP asseguren és il·legal.
El president d'ICV, Jordi Miró, també present a l'acte institucional, recordava que en una jornada reivindicativa com és la de l'11 de setembre, per als catalans és molt important, en aquests moments, parlar de l'Estatut de Catalunya i coincidia amb Morral en titllar de normalitat democràtica la decisió del PP i del PSC de no signar el manifest institucional aprovat per la Junta de Portaveus. El president d'EuiA, Josep Balcells, per la seva banda, criticava l'actitud dels dos grups de l'oposició.
La portaveu municipal de CiU i tinent d'alcalde, Consol Pla, lamentava la falta de consens però recorda que el manifest aprovat ha estat elaborat per un important nombre d'entitats i, per tant, la pluralitat estava garantida. Pel que fa a la polèmica de les banderes, Consol Pla no troba cap problema en què, per un dia dels 365 de l'any, només estigui present a l'Ajuntament la bandera catalana.
La portaveu municipal d'ERC, Montserrat Puig, defensava el manifest aprovat assegurant que ara, d'acord amb el context en què vivim, toca parlar de la Constitució Europea i, per tant, és lògic que l'escrit sigui un reflex d'aquesta realitat. Segons Puig, el manifest d'enguany és una aposta valenta per no rebaixar alguns plantejaments que considera bàsics recordar en la Diada Nacional de Catalunya.