Cerdanyola commemora la Diada Nacional amb polèmica política
10 de setembre de 2018 a les 12:20Cerdanyola commemorarà la Diada Nacional de Catalunya amb els dos escenaris habituals als últims anys, les ofrenes florals d’entitats i partits a la plaça 11 de Setembre i el monument de les quatre barres i l’acte institucional amb lectura del manifest de la jornada a la plaça de Francesc Layret. La divisió política ja s’ha deixat notar amb anuncis d’absències i crítiques al lema Via fora! escollit pel govern municipal.
El programa d’actes, organitzat per l’Ajuntament de Cerdanyola amb la col·laboració de les entitats de la ciutat, s’iniciarà amb les
- Ofrenes florals a la Pl. Onze Setembre:
- 9.30 a 10.30 h. Ofrenes florals d'entitats, associacions i partits polítics, per ordre d'arribada.
- 10.30 Ofrena floral institucional
- Acte Institucional a la Pl. de Francesc Layret:
- 11.30 h. Inici de l'acte institucional. Pilar d'honor dels Castellers de Cerdanyola del Vallès. Hissada de la Senyera al pal de la pl. de Francesc Layret i interpretació del Cant de la Senyera a càrrec de la Banda i la Coral de l'AMCV
- 11.40 h. Lectura del manifest
- 11.45 h. Interpretació d’Els Segadors a càrrec de la Banda i la Coral de l'Agrupació Musical de Cerdanyola
- 11.55 h. Agraïment de l'alcalde
- 12,00 h. Actuació de la Banda i la Coral de l'Agrupació Musical de Cerdanyola i ballada de sardanes amb l'Agrupació Cultural Sardanista.
- 12,30 Fi de l’acte
Amb motiu de la Diada els museus de la ciutat, el Museu i el Poblat Ibèric de Ca n’Oliver i el Museu d'Art de Cerdanyola, faran jornada de portes obertes. El MAC, tot coincidint amb la Diada, celebrarà el nové aniversari d'ençà la seva inauguració.
El manifest
El manifest que es llegirà és l’elaborat per l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM). El text recorda els fets de 1714 i destacant que des d’aleshores el poble català s’ha conjurat “per seguir existint i reivindicant un territori, una cultura, una llengua, una història i un sentiment de pertinença, de comunitat i la ferma voluntat de construir un país junts”.
El manifest subratlla que actualment es manté la reivindicació del respecte a “la nostra dignitat, a les nostres institucions, a les nostres llibertats i als nostres drets” sense abandonar mai “el camí de la democràcia, el pacifisme i l’escrupolós respecte a la voluntat popular”, un camí en què, remarquen, el municipalisme “estarà al costat” del seu veïnat “de manera inqüestionable”.
La situació política, “anòmala", també és protagonista del manifest destacant l’exigència de “l’alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la fi definitiva a la persecució ideològica contra aquells qui defensen pacíficament els seus postulats polítics” ja que “només des del respecte la convivència i la fraternitat podrem construir societats democràticament més avançades i modernes”. Amb el manifest, el món local es conjura “per seguir estant sempre al costat de les institucions d’aquest país, dels legítims representants públics i del poble de Catalunya”.
Polèmica amb el lema municipal
El lema triat pel govern municipal per la Diada d'enguany és Via fora!, recordant que es tracta d'un "crit d'alarma medieval català amb què es feia una crida a la població per a defensar les seves llibertats d'una amenaça externa o interna". Segons indica la Viquipèdia, "el crit s'acompanyava del repic de les campanes i s'esperava que tots els homes lliures majors d'edat menors de 60 anys hi acudissin amb una ballesta i una arma de tall". El crit ha estat recollit en moltes obres de literatura al llarg de temps i ara ha provocat polèmica a la nostra ciutat.
El regidor i alcaldable del PSC Carlos Cordón manifesta que la presentació d’aquest lema per part del govern de Compromís és una “vergonya que exclou a la meitat de la població i considera que “el frontisme és el que acabarà amb aquesta societat”. Cordón indica que el PSC assistirà a l’ofrena floral de la plaça 11 de setembre, però ni participaran en l'ofrena institucional davant les quatre barres ni a l’acte institucional davant l’Ajuntament
L’alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, ha replicat Cordón tot recordant que “fa dos anys que el PSC no participeu a l'acte institucional” i assegura que els socialistes ara busquen “excuses amb demagògia per amagar” que fan igual que el PP i C's.
Precisament, el portaveu del PP a l’Ajuntament, Manuel Buenaño, indica que aquest lema demostra que “a l’equip de govern municipal se li ha anat el cap del tot” i apunta que els populars estudien la possibilitat d’acudir als jutjats per un possible delicte d’incitació a l’odi i la violència. Des de Ciutadans, la seva regidora Sonia Rodríguez també ha comentat a les xarxes socials que el govern local “sobreviu de la polèmica per amagar la seva ineptitud per governar Cerdanyola”.
Per la seva banda, la portaveu d’ERC, Helena Solà, ha manifestat a les xarxes que no se’ls va consultar per fer el cartell, que considera que no està fet amb "gaire encert".
Absència de C’s i PP
El fet és que Ciutadans (C’s) i Partit Popular (PP) ja havien anunciat a finals de la setmana passada que no assistiran demà, 11 de setembre, als actes de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya que es faran a Cerdanyola. Les dues formacions afirmen que l’independentisme s’ha apropiat d’una celebració que és de tots per fer-la excloent i no unitària i critiquen el paper del govern municipal en l’organització dels actes a la ciutat.