Cerdanyola commemorarà el Dia Internacional per a l'Alliberament LGTBIQ+ amb una programació àmplia, diversa i transversal
17 de juny de 2021 a les 13:02L’Ajuntament de Cerdanyola commemora el 28 de juny Dia Internacional per a l'Alliberament LGTBIQ+ amb un programa d’activitats dut a terme des del Servei d'Atenció Integral a les diversitats sexuals i de gènere, servei municipal que forma part de la Regidoria de Feminisme i LGTBIQ+.
Des de la Regidoria de Feminisme i LGTBIQ+ es commemora la data del 28 de juny amb l'objectiu de seguir defensant els drets del col·lectiu LGTBIQ+, la diversitat sexual, de gènere i família, i lluitant contra les LGTBIQ+fòbies. La regidora Glòria Urbano, explica que des del dia 21 de juny fins al 3 de juliol el programa d'activitats "presenta un ampli i dinàmic ventall de propostes que contemplen tot el cicle vital, tractant temes vinculats amb el col·lectiu LGTBIQ+ des de perspectives molt diferencials".
El programa ofereix activitats adreçades als més joves. La primera activitat que es durà a terme, el 21 de juny a les 18 hores, Totes nosaltres, és una sessió de contes infantils, recomanada a partir dels 4 anys, que es realitzarà a la Sala Enric Granados de la Biblioteca de Cerdanyola. El 28 de juny hi ha programada, per una banda, una activitat des del Casal de Joves, la Performance LGBT*IQ+ que va a càrrec de l’alumnat de 4t d’ESO i batxillerat escènic de l’Institut Banús, i, per l’altra, es realitzarà la 4a edició del Rebentem Armaris.
L’acte central es durà a terme el mateix 28 de juny a les 18 hores. Per una banda, es farà la lectura del manifest i, per l’altra, es durà a terme la representació teatral La família de les germanes Algaba, de La Boia Teatre, dirigida a un públic familiar. L’activitat comptarà també amb un taller de titelles reciclables.
A més, també es farà la inauguració de la Mostra Ismael Smith, una exposició dels originals del còmic sobre la vida d’Ismael Smith, realitzada per l’artista Sebas Martin. L’acte comptarà amb la presència de Jordi Petit i Leopold Estapé, que parlaran sobre la Memòria Democràtica LGTBIQ+.
La cinquena activitat programada és un cinema a la fresca amb la pel·lícula Pride de Matthew Warchus, basada en fets reals i que narra la historia d’un grup d’activistes del col·lectiu LGTB que decideixen donar suport a les manifestacions mineres del Regne Unit i a les famílies que, com a conseqüència, s’hi han vist afectades. Aquesta activitat forma part del programa d’activitats l’Estiu és Gran.
I, per acabar, es durà a terme una representació teatral, Aquestes són les coses amb les quals hem d’aprendre a viure?, a càrrec de la companyia TiritiTrans Trans Trans.
La tècnica municipal del Servei d'Atenció Integral a les diversitats sexuals i de gènere, Clara Dachs, ressaltava la transversalitat de la programació, "incorporant la mirada feminista en l’activitat habitual de les entitats involucrades, de manera que aquesta mirada arriba a tot tipus de públic, el que ja està conscienciat i el que no i arriba a una sèrie de temàtiques de manera natural i quotidiana".
Des de la Biblioteca Central de Cerdanyola i durant tot el programa d’activitats, hi haurà una selecció de llibres per a adults i infants, pel·lícules i molt més sobre diversitats sexuals, de gènere i família amb el títol Persones diverses. Durant tot el programa d’activitats trobareu un descarregable per pintar un Paraigua arc iris per a infants a la web de l’Ajuntament. Es tracta que nenes i nens i les seves famílies puguin descarregar el document de forma virtual per pintar‐lo.
El Dia Internacional per a l'Alliberament LGTBIQ+ es celebra en record dels anomenats fets d’Stonewall, als Estats Units, que van tenir lloc el 28 de juny de 1969, quan persones transsexuals i homosexuals van dir prou per primer cop a la discriminació a la qual havien estat sotmeses durant segles i va néixer el moviment d’alliberament LGTBI.