Cerdanyola, contra les violències masclistes i per una recuperació de la crisi verda i socialment justa
27 de novembre de 2020 a les 9:29El Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola ha aprovat dues declaracions institucionals contra les violències masclistes i per a una recuperació de la crisi verda i socialment justa en la sessió amb menys debat i poc contingut del mandat en què es va tornar a reclamar no usar el glifosat com herbicida, reforçar les xarxes de protecció social o la unitat de la llengua catalana, entre d’altres mocions aprovades.
25N, Cerdanyola contra les violències masclistes
Unànimement el plenari de Cerdanyola s’ha adherit al manifest del 25N, el Dia Internacional contra les violències masclistes que posa l’accent en la necessitat de seguir treballant per l’erradicació d’aquesta xacra en tots els àmbits socials i econòmics i que denuncia l’efecte multiplicador que ha tingut la pandèmia i el confinament en aquest 2020. El text subratlla que “l’aïllament i l’increment de la violència psicològica ha estat freqüent en contextos en que s’ha reduït la xarxa social i l’activitat habitual de les dones per les restriccions de moviments, la reducció de la interacció social o l’augment del teletreball” i denuncia que s’han produït situacions d’assetjament sexual “a canvi de recursos econòmics o allotjament quan les dones han tingut pèrdua d’ingressos i per tant dificultats econòmiques per a seguir endavant”. També denuncia el manifest l’augment de les “agressions sexuals en entorns d’oci informals en els que no hi ha persones professionals formades en matèria de violències sexuals” i en el món virtual, on les “violències en línia està afectant a moltes dones i nenes fins al punt de posar en risc la seva pròpia vida”. Així, les ciberviolències, com ara el control o l’assetjament a través d’aplicacions i xarxes socials o el sexpreading, han pres rellevància en la situació de confinament i han permès als agressors controlar i assetjar les seves víctimes, dones, joves i nenes, sense necessitat de conviure amb elles. Les violències masclistes, conclou el text aprovat unànimement per les regidores i regidors cerdanyolencs, “només es poden eliminar des de l’arrel” i interpel·la tots i cadascun de nosaltres a ser “còmplice en la construcció d’un món millor”.
Recuperació verda i socialment justa
La pandèmia del coronavirus també està al darrera de la segona declaració institucional aprovada pel plenari de Cerdanyola que reclama incorporar la recuperació verda i socialment justa a les nostres polítiques de reactivació econòmica, reforçant ambició climàtica mitjançant el Pacte dels Alcaldes i les Alcaldesses pel Clima i l’Energia. La declaració constata que la pandèmia “ha donat lliçons que cal no oblidar: les corbes s’han d’aplanar abans que s'accelerin, la del coronavirus i la de l'escalfament global”. El Consistori considera que és el moment idoni per reforçar i orientar adequadament les polítiques públiques.
El text demana accelerar la transició energètica i fer-la més justa a través de l’autoconsum i les energies renovables, la fiscalitat municipal i el suport a totes les iniciatives, especialment als col·lectius vulnerables i a les comunitats energètiques locals. Potenciar el model d’economia circular, afavorir la mobilitat sostenible i la qualitat de l’aire o preservar la biodiversitat dels espais naturals urbans són altres dels acords del text.
Votacions telemàtiques i viver d'empreses
D’altra banda, el plenari aprovava un nou règim de votació consistori per a les sessions telemàtiques i ja no serà necessari fer vots nominals, sinò que ho farà el portaveu en nom de tot el grup amb l’objectiu d’agilitzar el debat. Es farà votació nominal en el cas de vots discrepants dins d’un grup, però s’ha de demanar prèviament que es faci així.
Tornava una nova modificació d’una ordenança fiscal, en aquest cas del preu públic que regula el servei de viver d’empreses i espai de coworking. Aquest canvi és conseqüència de l’aprovació del nou reglament del servei el mes anterior que ofereix ús puntual d’espais de cotreball i sala polivalent a empreses que no són usuàries, si hi ha disponibilitat, per facilitar la constitució de noves empreses i creixement. El preu públic regulat, segons indicava el regidor de Finances, Javier Sánchez, està per sota del preu de mercat amb aquest objectiu.
Xarxes de protecció social
Pel que fa a les mocions, s’aprovava la d’En Comú Podem per reforçar les xarxes de protecció social de Catalunya per afrontar la crisi de la Covid-19, un text que apunta que el govern de la Generalitat no ha corregit l’impacte que han ocasionat les retallades dels últims anys en el sistema del benestar i que “han posat en risc les polítiques públiques de cohesió social que garanteixin un sistema de serveis socials de titularitat pública”. Esquerra Republicana de Catalunya i Junts per Cerdanyola s’abstenien per considerar que el text era partidista ja que consideren que les demandes són justes però “s’oblida de les retallades del tripartit” o l’infrafinançament de Catalunya per part de l’Estat. Aquestes dues formacions i Guanyem Cerdanyola critiquen també que una moció d’aquest tipus no faci cap demanada a l’Ajuntament de Cerdanyola.
Per unanimitat s’aprovava la moció presentada per ECP, ERC i Guanyem per reclamar al Marroc que “retiri de forma immediata els seus efectius militars” del Guerguerat, al Sàhara Occidental, reclama novament el referèndum d’autodeterminació demanat per Nacions Unides i reclama que es prenguin mesures davant l’explotació il·legal dels recursos naturals per part del Marroc al Sàhara Occidental i és pressioni per assolir l’alliberament d’activistes sahrauís presos.
Aquestes dues mocions les presentaca Isaac Martínez, a partir d'aquest Ple nou portaveu del grup d'ECP, substituint Pilar Adell i posant en pràctica la rotació del càrrec entre els seus regidors acordada per la formació.
La polèmica de l'herbicida glifosat
El PSC es va quedar sol oposant-se a la moció d’ERC i Guanyem que torna a reclamar que es deixi d’usar glifosat com herbicida als carrers de Cerdanyola. La portaveu d’ERC, Helena Solà, insistia que la presentació del text “és una anomalia democràtica” perquè ja es va aprovar per unanimitat el passat mandat i ni s’ha complert ni s’ha votat un nou text que el contradigui. Solà insisteix que l’ús del glifossat va en contra de la salut de les persones i del medi ambient i la majoria de ciutats de Catalunya no l’utilitza ja. La portaveu d’Esquerra denuncia que a Cerdanyola es torna a emprar des de que ha entrat el nou govern, ja que l’anterior si va respectar l’aprovació de la moció. Per la seva banda, Ivan González, portaveu de Guanyem, demana assumpció de responsabilitats al govern.
Eulàlia Mimó, des del govern, admetia que es continua utilitzant glifosat perquè “els producte alternatius no funcionen”, tal i com remarca que s’ha comprovat quan es va deixar d’utilitzar “provocant una sensació de deixadesa” als carrers. Mimó insisteix en què “volem una ciutat neta i per aconseguir utilitzem productes efectius i autoritzats”, com remarca que és el cas del glifosat que Solà apunta que estarà prohibit a partir de 2022.
També s’aprovava la moció d’ERC per demanar al govern que doti als serveis econòmics i la intervenció municipals “dels recursos materials i humans necessaris per garantir la realització del Pla Anual de Control Financer de l’Ajuntament”. La majoria de grups donaven suport al text tret d’ECP, que considera que és poc apropiat presentar aquesta moció quan s’està a punt de debatre al Ple per a la seva aprovació una nova Relació de Llocs de treball (RLT) de l’Ajuntament, i el grup de govern, un PSC que destaca que hi ha molts serveis municipals que necessiten major dotació de personal. La regidora de Recursos Humans, Pepi Rivera, explica que per això és treballa en una nova RLT i es mostrava convençuda que tindria el suport dels grups que votaven a favor de la moció quan aquesta RLT arribi al Ple.
Unitat de la llengua
Finalment, s’aprovava també la moció en defensa de la unitat de la llengua catalana, “sense que aquest fet suposi menystenir altres denominacions existents“, que presentaven Guanyem, ERC, ECP i Junts. El text reclama el rebuig de “qualsevol mesura que imposi impediments normatius, administratius, tècnics o socials als ciutadans de les comunitats autònomes on aquesta llengua és oficial de poder viure amb normalitat i amb garanties aquesta unitat lingüística”.
La moció denuncia “diversos intents de fragmentació” de la llengua , cosa que “constitueix un atac frontal envers un patrimoni lingüístic que hauria de ser orgullosament compartit pels estats i regions d’Andorra, Espanya, França i Itàlia” i també “un menysteniment absolut del rigor científic i acadèmic dels experts en la matèria filològica”.
..............................................................................................................................................
Podeu recuperar aquesta sessió telemàtica del Ple municipal de Cerdanyola en el següent vídeo: