Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Cerdanyola entra en la fase d’emergència per sequera al baixar les reserves a me...
Cerdanyola entra en la fase d’emergència per sequera al baixar les reserves a menys del 16% Le neteja de cotxes està prohibida si no és en un establiment preparat (Foto de Karolina Grabowska: https://www.pexels.com)

Cerdanyola entra en la fase d’emergència per sequera al baixar les reserves a menys del 16%

1 de febrer de 2024 a les 12:59

La Generalitat ha declarat aquest dijous la fase d'emergència per sequera després que les reserves del sistema Ter-Llobregat hagin baixat del llindar dels 100 hectòmetres cúbics, és a dir, que es troben per sota del 16 per cent de la seva capacitat. El nou escenari, una reducció de l'ús de l'aigua en determinats usos, afecta 202 municipis i sis milions d’habitants. Entre ells, els de Cerdanyola.

La Comissió Interdepartamental de Sequera s’ha reunit aquest 1 de febrer per aprovar l'entrada en el nou escenari, que s’aplicarà quan es publiqui l’acord al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

El Pla de Sequera fixa en l'escenari d'emergència una limitació de 200 litres per habitant i dia de mitjana per municipi. Aquesta xifra inclou el consum domèstic, les activitats econòmiques, centres sanitaris i usos municipals i les pèrdues en les xarxes de distribució, entre d’altres. Pel que fa al consum que s'ha de fer a les llars, es recomana que aquest se situï al voltant dels 90 litres per habitant i dia.  A Cerdanyola, la Generalitat facilita unes últimes dades -al desembre- de consum de 166 litres per habitant i dia.

La pitjor sequera del segle

El president de la Generalitat, Pere Aragonés, ha recordat en roda de premsa que Catalunya està patint “la pitjor sequera del darrer segle” amb tres anys de pluges per sota dels nivells habituals i insuficients “per al que el país necessita”. Aragonès apunta que en els darrers mesos hi ha hagut un esforç col·lectiu “extraordinari” i que les mesures del Pla de Sequera han fet que, des de la seva activació, s’hagi passat d’un 15% d’aigua regenerada o procedent de dessaladores a les cases a un 55%. No obstant això, el president de la Generalitat subratlla que la situació obliga “a fer un esforç complementari” ja que l’aigua dels embassaments ha continuat caient fins a sota del 16% al sistema Ter-Llobregat, que és el que afecta Cerdanyola.

Mesures: arbrat, esport, piscines...

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha destacat que la col·laboració d’actors claus, com el sector esportiu, la ind´sutria, el turisme o els Ajuntaments, han permès activar mesures que afectin el mínim possible a la ciutadania. Així, destaca que es podrà protegir l’arbrat a les ciutats i les instal·lacions esportives es podran regar amb aigua regenerada o es compensen consums.

Així, el reg públic de supervivència d'arbrat i jardins botànics es podrà dur a terme si es fa amb aigües regenerades procedents de depuradora o amb aigües freàtiques, sempre que no redueixi la disponibilitat d'aigua per a l'abastament domiciliari.

El reg de camps esportius de gespa natural, o d’altres superfícies que requereixen reg, per a la pràctica de l'esport federat, es podrà dur a terme quan es compleixin certes condicions, com emprar aigua regenerada o aigües freàtiques, sempre que no suposi una reducció de la disponibilitat d'aigua per a l'abastament domiciliari i que, mitjançant l'aplicació de mesures d'estalvi addicionals en la mateixa instal·lació esportiva, s’aconsegueixin estalvis d'aigua equivalents al volum d'aigua emprat en el reg.

Pel que fa a les fonts ornamentals, llacs artificials, i altres elements d'ús estètic d'aigua, en quedarà prohibit l'ompliment total o parcial, amb l’excepció d'aquelles basses que serveixen de refugi de fauna en perill d'extinció i de fauna destinada a la recuperació de les espècies autòctones.

En relació a les piscines, “no es podran omplir les d’aigua dolça i només es permetrà reomplir parcialment les piscines cobertes inscrites en el cens d'equipaments esportius” de la Generalitat. Les piscines amb aigua de mar es poden omplir sempre no hi hagi connexió a les xarxes d’abastament ni sanejament.

Mascort ha volgut “transmetre tranquil·litat i confiança per afrontar aquest repte majúscul” perquè si s’ha aconseguit endarrerir 15 mesos l’entrada en la fase d’emergència és per l’esforç conjunt de la ciutadania. El conseller indica que fins ara s’ha limitat al màxim l’impacte de la sequera, amb excepció de l’agricultura i la ramaderia.

En aquest sentit, les noves mesures contemplen la supressió del reg agrícola en un 80%; la reducció de l’ús de l’aigua per a usos ramaders del 50%; la reducció del 25% dels consums d’aigua dels usuaris industrials; o la reducció del consum d’aigua en els usos recreatius.

Futur

Tot i això, el responsable d’Acció Climàtica s’ha mostrat esperançat en relació al futur ja que el Pla de Gestió planteja, en l’escenari 2027-30, la construcció i ampliació de dessaladores, potabilitzadores i l’augment de la capacitat de regeneració d’aigua a les plantes de tractament que “facilitaran la situació en els pròxims anys” amb un augment de 160 hectòmetres cúbics en l'aigua disponible. 

Pel que fa a altres limitacions, es prohibeix la neteja de qualsevol classe de vehicle, excepte que es realitzi en establiments comercials de neteja de vehicles que comptin amb sistemes de recirculació de l'aigua, l’ús de dutxes a les platges o la realització d'actes lúdics, públics o privats, que comportin la utilització d'aigua susceptible de ser apta per al consum humà, com ara les pistes de gel temporals o d’ús lúdic, les festes de l'escuma, els jocs d'aigua o similars.