Cerdanyola es tenyeix de rosa amb les dones afectades pel càncer de mama
22 d'octubre de 2024 a les 11:30La commemoració del Dia Mundial contra el càncer de mama tenyia de rosa Cerdanyola tot recordant la importància de sensibilitzar la ciutadania sobre el que representa patir un càncer de mama i poder-lo prevenir, però també per reivindicar més recursos per a la investigació. Nombroses entitats es conjuren perquè les dones afectades no se sentin soles.
La jornada comptava amb un programa d'activitats organitzat conjuntament per l'Ajuntament de la ciutat i l'entitat Manualitats Solidàries Cerdanyola, amb la col·laboració de Batúcamela, Curves, Agrupació Sardanista, Colla Gegantera, Graceland Escuela de Baile i els Castellers.
Manualitats Solidàries Cerdanyola (MSC) és una entitat amb l’objectiu de donar suport a iniciatives relacionades amb la salut amb la venda de productes realitzats als seus tallers per destinar la recaptació a projectes d’investigació i entitats del món de la salut,
En aquesta ocasió la recaptació de la jornada commemorativa celebrada a Cerdanyola es destina al projecte Hope que impulsa el grup Solti, un estudi liderat per pacients per a l'anàlisi genòmica del càncer de mama metastàtic, actualment sense cura, i que suposa posar en marxa un programa d'oncologia de precisió perquè proporcioni informació rellevant que ajudi en els tractaments.
El manifest de la jornada apunta que a l’últim any s’ha diagnosticat càncer de mama a 35.312 dones, tot i que també hi ha diagnòstic a alguns homes, i al voltant del 80% es curen gràcies a la detecció precoç i la millora dels tractaments, però des de MSC reclamen avançar l’edat dels programes de detecció precoç per sota dels 50 anys, ja que la incidència d’aquest tipus de càncer ha augmentat considerablement en dones a partir dels 35 anys i fins i tot més joves.
Altres reivindicacions plasmades en aquest manifest passen pel necessari suport a les afectades, no només des del punt de vista físic i emocional, sinó també en l’àmbit laboral i econòmic; o la cobertura per la Seguretat Social de tractaments rehabilitadors en el cas de linfedemes, que provoquen dolor i inflamació i pels quals la pressoteràpia és un tractament insuficient.
Les dones afectades també apunten que es requereix que no s’allarguin en el temps les reconstruccions mamàries, siguin primàries o s’hagi passat per una reconstrucció prèvia fallida perquè les pacients necessiten “tancar aquest mal son” ja que, per la seva salut física i mental, no poden “estar anys Pendents d’operacions”.
Des de MSC llencen un missatge de suport a totes les dones que, d’una manera o altra, en un moment o altre del procés, estan afectades per un càncer de mama i recorden que “no s’ha de tenir por” de demanar revisió a la unitat d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) de referència i recorden que s’ha d’explorar els pits un cop al mes.
La jornada celebrada a Cerdanyola comptava amb una ballada a càrrec de l'Agrupació Sardanista de Cerdanyola i també amb la participació de la Colla Gegantera de Cerdanyola fent ballar els més alts del nostre veïnat. L’animació de ball a càrrec de Curves i la realització de tallers de pintacares era seguit pel taller d'autoexploració mamària 'No t'oblidis d'explorar els teus pits' i l’animació de ball de Graceland.
Per la tarda, eren els Castellers de Cerdanyola els que es sumaven a la commemoració abans que Batúcamela posés ritme a la vetllada mentre la façana de l’Ajuntament, a la plaça de Francesc Layret, quedava il·luminada de color rosa com a mostra de suport a la lluita contra el càncer de mama.