Cerdanyola manté la lluita contra la violència de gènere
25 de novembre de 2003 a les 0:00Avui dimarts 25 de novembre es celebra el Dia Mundial contra la Violència de Gènere. A Cerdanyola tant el PSC com IC-V/EuiA han editat manifestos de rebuig contra la violència de gènere. El PSC llegirà el seu aquesta tarda, a les 19.30h, a la plaça de Francesc Layret. L’Ajuntament i els grups de dones El Safareig i Dones per la Igualtat aprovaran al ple de dijous vinent un manifest institucional, on es recullen algunes de les conclusions a les que es van arribar en la reunió mantinguda dimecres passat entre regidores, sindicalistes i representants de col·lectius de dones.
La regidora encarregada del tema de la Dona, Rosa Guallar, anunciava la intenció de l’Ajuntament de començar a aplicar les estratègies necessàries per disminuir les diferències entre homes i dones a Cerdanyola. El punt de partida ve fixat per l’estudi endegat pel Pla d’Igualtat establert durant el passat mandat. Per Rosa Guallar, "la taula rodona mantinguda dimecres passat hauria de servir d’exemple per treballar de manera conjunta des de diversos àmbits ciutadans i definir accions a curt termini. Un dels grans handicaps per enfrontar el tema és la seva condició de problema tancat en l’àmbit domèstic, gairebé tabú, del que es parla poc i poques vegades es condemna en públic".
La membre de Dones per la Igualtat, Patrícia Pastrana, pensa que part de culpa d’aquesta invisibilitat del problema "rau en el paper que hi juguen els mitjans de comunicació, que no analitzen en profunditat les causes de la violència i ho aborden d’una manera morbosa i superficial. Es imprescindible que la gent tingui informació". Patrícia Pastrana troba a faltar més recursos, però pensa que a Cerdanyola s’està treballant en la bona direcció, oferint eines per donar recolzament i informació a les dones maltractades que vulguin sortir del cercle de violència en el que es troben.
El Safareig és l’altre col·lectiu de dones de la ciutat. La seva coordinadora Mercè Garreta, sempre ha mantingut que la violència ver les dones "és una violència estructural de la societat, que marca les pautes per crear unes relacions de submissió. Per començar a canviar aquestes pautes culturals es fa imprescindible treballar a les escoles i fer campanyes per conscienciejar a la població sobre la necessitat d’establir un nou marc de relacions entre les persones".
Mercè Garreta explica que la violència domèstica "és un procés llarg i subtil que acaba destruint i anul·lant a les dones que el pateixen, incapaces d’escapar de la influència del maltractador. La violència de gènere no es patrimoni de cap classe social en concret, és un problema que ens pot afectar de manera directa en qualsevol moment, independentment del nivell social o cultural".
Paral.lelament, l’agrupació local del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) ha convocat una concentració de condemna de la violència domèstica per aquesta tarda, a les 19.30 hores, a la plaça de Francesc Layret, davant l’Ajuntament. A més, l’agrupació socialista destaca que la democràcia es fonamenta en dos grans principis: la llibertat i la igualtat de les persones, però que, malgrat això, en tots els àmbits de la vida pública i privada es donen, repetidament, situacions en les quals determinades persones o col·lectius veuen limitada la seva llibertat i l’exercici dels drets que els han estat reconeguts. Davant d’això des del PSC es remarca que la lluita contra la violència de gènere passa per la igualtat d’oportunitats entre les dones i els homes és una lluita per la democràcia.
Per la seva banda, des de l’agrupació local d’Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) de Cerdanyola també s’afegeixen a les reivindicacions que es fan a nivell mundial per lluitar contra la violència exercida vers les dones i es destaca que diàriament es produeixen a tots els racons del món actes de violència que són sobretot un reflex de la desigualtat que existeix en tots els àmbits de la vida entre l’home i la dona i que suposa una greu i continuada vulneració dels drets humans més fonamentals i que, malauradament, sol ser silenciat per part de les administracions i pels mitjans de comunicació. Des d’ICV afirmen no entendre com el govern del PP s’ha negat a realitzar una llei integral que permeti arribar a una solució definitiva a aquesta qüestió i reclamen que el problema de la violència domèstica ha de ser una prioritat.
Amnistia Internacional també s’afegeix al Dia Mundial contra la Violència de Gènere presentant un informe en el que s’avalua si el govern espanyol actua amb la diligència a la que està obligat per a prevenir la violència domèstica, donar suport a les víctimes i castigar als agressors. Recollint dades de l’informe, la coordinadora de la secció local d’Amnistia Internacional, Montserrat Garriga, denunciava l’especial desprotecció que pateixen les dones immigrants. I la situació encara es complica més quan es tracta de dones immigrants sense papers, "ja que perden el dret a l’assistència lletrada gratuïta i en presentar denúncia acaben sent denunciades i expulsades del país".
L’informe d’Amnistia Internacional critica al govern espanyol per haver pres mesures que es consideren insuficients i en certs aspectes inadequades, com demostra l’augment del número de víctimes de la violència de gènere.