Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Cerdanyola participa a les Jornades Europees d'Arqueologia
Cerdanyola participa a les Jornades Europees d'Arqueologia

Cerdanyola participa a les Jornades Europees d'Arqueologia

16 de juny de 2023 a les 10:30

Entre avui, divendres 16 de juny, i el diumenge 18 de juny, se celebren les Jornades Europees d'Arqueologia i el Museu d'Història de Cerdanyola proposa Jornades de Portes Obertes i una activitat per a conèixer de manera pràctica com construir amb pedra seca

Els dies 16, 17 i 18 de juny de 2023 se celebren les Jornades Europees d’Arqueologia (JEA), a través de diverses propostes d’activitats relacionades amb el món de l’arqueologia i destinades a tots els públics.

Cerdanyola, a través del Museu i Poblat de Ca n’Oliver, participarà aquest any en les Jornades Europees d’Arqueologia. S’han previst diverses activitats perquè les persones visitants connectin amb l’arqueologia d’una manera lúdica, plaent i pràctica. D’una banda, els tres dies de les Jornades Europees d’Arqueologia, 16, 17 i 18 de juny, es farà Jornada de portes obertes al Museu i Poblat de Ca n’Oliver. El dia 18 hi haurà possibilitat de fer una visita arqueològica a l’església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Aquell dia i a les 11:30 h, es proposa l’activitat 'Aprenent a construir amb pedra seca', una visita i taller-demostració durant el qual, José Miguel Gallego, arqueòleg i expert en tècniques constructives, ens ensenyarà com es fa un mur de pedra. Finalment, els participants faran una petita casa de pedra seca.  Es farà al Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Les Jornades Europees d’Arqueologia

Les Jornades Nacionals d'Arqueologia a França, dirigides per l’INRAP i sota l'empara del Ministeri de Cultura francès, mobilitzen a tota la comunitat arqueològica a França des de fa més de deu anys. Tots els protagonistes de l'arqueologia s'associen per a fer descobrir al públic més ampli possible les riqueses i els secrets de la disciplina.

Les JNA es van ampliar a Europa el 2019 i divuit països van participar per primera, entre ells Espanya. El 2020, les Jornades Nacionals d'Arqueologia es converteixen en les Jornades Europees d'Arqueologia (JEA). L’any passat hi participaren 30 països europeus i es van fer centenars d’activitats.. Durant tres dies, el públic va poder treure profit del ric programa proposat per tots els actors implicats en l'arqueologia.

 

Relació d’activitats programades a Cerdanyola del Vallès en el marc de les JEA 2023

16-18 de juny
Horari habitual
Portes obertes
Descobreix el Museu de Ca n’Oliver per a les JEA
Com cada any amb motiu aquesta celebració, el Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver estarà obert al públic. Durant aquests dies es podrà visitar gratuïtament el poblat, l’exposició permanent sobre la cultura ibèrica “Cerdanyola, terra d’ibers “, la mostra “Lluís Gausachs, un mestre en la memòria de Cerdanyola” i l’exposició temporal “Tota pedra fa paret”.
Lloc: Museu i Poblat Ibèric de ca n’Oliver

18 de juny
Jornada de Portes Obertes de 10 a 14 h
Visita arqueològica: 12 a 13 h
Història i arqueologia a l’església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes
Com cada tercer diumenge de mes, l’església romànica de Sant Iscle estarà oberta al públic. Aquest any, però, amb motiu de les JEP, a migdia farem un “recorregut multimèdia” per les excavacions arqueològiques que es van fer a l’interior del temple i a la teula. Us explicarem què vam trobar, on podia haver estat l’església del segle X, on era el cementiri infantil i algunes coses curioses que ens van passar. 
Lloc: Església de Sant Iscle i Santa Victòria 

11.30 a 13.30 h
Jornada de Portes Obertes e 10:30 a 14:30 h
Taller Aprenent a construir amb pedra seca
Activitat que comença amb una breu visita a l’exposició temporal “Tota pedra fa paret” i continua amb un taller-demostració durant el qual, José Miguel Gallego, arqueòleg i expert en tècniques constructives, ens ensenyarà com es fa un mur de pedra. Finalment, els participants faran una petita casa de pedra seca.
Lloc: Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver