Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Cerdanyola participa en el procés per fer un Estatut d'acord als nous temps
Cerdanyola participa en el procés per fer un Estatut d'acord als nous temps

Cerdanyola participa en el procés per fer un Estatut d'acord als nous temps

16 de setembre de 2004 a les 0:00

Al temps que el Parlament de Catalunya ha iniciat els treballs per elaborar la proposta de reforma de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, el Govern de la Generalitat ha iniciat una campanya de difusió, amb l’objectiu d’informar a la ciutadania i a les organitzacions representatives de la societat civil i de promoure’n la participació en la redacció del nou Estatut. 

La Direcció General de Participació Ciutadana del Departament de Relacions Institucionals i Participació, és l’òrgan responsable de tot el procés participatiu, en el que s’estan organitzant tallers en diverses ciutats catalanes. Ahir al vespre l’Ateneu de Cerdanyola acollia un d’aquests tallers

La regidora de Promoció de la Ciutat, Eva Torralba, va presentar l’acte tot dient que "el model des del que s’encara la reforma de l’Estatut és una aposta valenta sobre la necessària participació directa dels ciutadans".

El director general de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya, Quim Brugué, va explicar en línies generals la mecànica dels procés de participació i va exposar els dos grans motius que han dut a la majoria dels partits catalans a plantejar la necessitat d’una reforma de l’Estatut, "la primera raó seria resoldre les insatisfaccions que provoca en molta gent l’encaix de Catalunya en l’Estat espanyol. I la segona és de pur sentit comú. En els 25 anys transcorreguts des de la redacció de l’actual Estatut han aparegut instruments nous i problemes nous com la immigració o la deslocalització de les empreses, que s'han de recollir".

Un dels reptes que es planteja en la redacció del nou Estatut és aconseguir que tècnicament sigui impecable, "per evitar deixar els temes oberts a diverses interpretacions, situació que sempre acaba limitant les competències".
 
Quim Brugué va remarcar que el procés de participació hauria d’ajudar a reconstruir les confiances entre els polítics i els ciutadans, acostant la política als ciutadans per fer efectiva una participació real en tos aquells temes importants per al país.

Totes les aportacions i suggeriments sorgides al llarg del procés es recolliran en un informe arribaran a la ponència parlamentària encarregada de la redacció del text de la proposta de reforma de l’Estatut, que buscarà sempre el màxim consens possible. La proposta de reforma haurà de ser aprovada per les dues tercers parts dels diputats del Parlament de Catalunya. Un cop aprovada es trametrà a les Corts Generals per ser aprovada mitjançant una llei orgànica que requereix de majoria absoluta. L’últim pas seria l’aprovació ciutadana en un referèndum.