Cerdanyola passa de la fase d’excepcionalitat a la d’alerta en el pla contra la sequera
18 de juny de 2024 a les 12:47Les restriccions a causa de la sequera es redueixen a Cerdanyola i els altres 201 municipis del sistema Ter-Llobregat arran de les pluges de les últimes setmanes, que han fet que les reserves dels pantans s’hagin duplicat en tres mesos -ara estan al 38,5%-.
El conseller d’Acció Climàrica, David Mascort, ha anunciat la relaxació d’aquestes mesures al conjunt del sistema Ter-Llobregat, cosa que afectarà 202 municipis on viuen prop de 6 milions de persones.
Des d’inicis del mes de juny s’han acumulat 37 hectòmetres cúbics al sistema Ter-Llobregat io els seus embassaments es troben en un 38% de capacitat i amb previsions que continuarà plovent i augmentant les reserves. Mascort assegura que aquestes reserves han millorat de forma “abismal” en relació a la situació de fa tres mesos.
Aquest canvi de fase d’excepcionalitat a la d’alerta de mesures implica que el límit del consum diari augmenta de 230 a 250 litres per habitant, i que es relaxen les restriccions d'aigua en usos com ara el reg agrícola, els usos ramaders, els industrials i els recreatius que impliquin reg, com ara el golf. Mascort recorda, però, que la sequera “no s’ha acabat” i encoratja a ciutadania i indústria a mantenir un consum responsable.
▶ #Conseller @dmascort: “Anunciem que el semàfor de restriccions per als 202 municipis que integren el Ter-Llobregat torna a millorar i, per tant, deixen enrere la fase d’excepcionalitat i es passa a la situació d’alerta per sequera” pic.twitter.com/ZfBBI1PDkF
— Govern de Catalunya (@govern) June 18, 2024
A més, el conseller destaca que hi ha zones de Catalunya que continuen en situació molt preocupant, com als embassaments de Riudecanyes i Siurana, que es troben en fase d’emergència 2.
Igualment, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha afirmat que en aquesta època "ha plogut més del que pertocaria" i això ha facilitat l'aixecament de restriccions. Malgrat això, ha destacat que "d'aigua, ni ens en sobra ni ens en sobrarà", de manera que "és important que continuïn les pràctiques d'estalvi".
Amb aquests canvis, hi haurà 13 municipis (35.007 habitants) en situació de normalitat; 52 (785.232 habitants) en prealerta; 255 (més de 6 milions d'habitants) en alerta; 293 (678.728 habitants) en excepcionalitat; i 17 (151.516 habitants) en emergència I.
Relaxació de les restriccions
Aquest canvi a la fase d'alerta comporta que la ciutadania podrà disposar d’una dotació d'aigua per habitant i dia de 250 litres i que es relaxen algunes de les mesures d’estalvi decretades en emergència. Algunes d’aquestes mesures són:
- Desapareix la prohibició de l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat, però es manté la prohibició d'omplir fonts ornamentals i llacs artificials.
- Ja no està prohibit el reg de gespa.
- Es relaxen les restriccions per a omplir piscines, tot i que segueix havent-hi limitacions. Així, es poden reomplir parcialment totes les piscines (públiques o privades, d’ús individual o col·lectiu) però quan disposin de sistemes de recirculació d’aigua, i només en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua, per reposar les pèrdues d’aigua per evaporació i neteja de filtres
- Reducció del consum d'aigua en els usos recreatius (5% en usos assimilables a urbans i 30% en reg).
- Reducció del 5% dels consums d'aigua dels usuaris industrials (en excepcionalitat era del 15%).
- Reducció de la dotació de reg agrícola en un 25% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades (en excepcionalitat era del 40%).
- Reducció del 10% dels consums d'aigua en usos ramaders (en excepcionalitat era del 30%).