Cerdanyola, protagonista a la cimera mundial de parcs científics i tecnològics
2 de juliol de 2007 a les 0:00El Parc Tecnològic del Vallès (PTV) organitza entre avui i dimecres la XXIV Conferència Internacional de la IASP (Associació Internacional de Parcs Científics i Tecnològics) que s’ha inaugurat aquest matí al recinte del Fòrum de Barcelona. Representants del govern espanyol, la Generalitat, el PTV i l’Ajuntament de Cerdanyola han destacat la necessitat d’apostar per la innovació tecnològica com a motor de l’economia i el benestar social. L'Ajuntament vol fer la Fundació Cerdanyola, Ciutat de la Innovació per refermar-se com a referent al país en aquest sector.
750 assistents de 67 països participen a la cimera internacional que en properes edicions acolliran Sudàfrica i Estats Units i que culminarà amb la firma de la Declaració de Barcelona que remarcarà el compromís de l’Administració amb el model de la triple hèlix: treball conjunta entre universitats, empreses i governs.
El director general del PTV, Francesc Martos, indica que un dels objectius de la conferència és que la societat civil catalana i espanyola se n’adoni de la importància dels parcs científics com a referent del món de l’empresa, l’ocupació i la capacitat econòmica. Martos indica que el PTV acull actualment 164 empreses amb 3.500 llocs de treball i una facturació anual que supera els 1.100 milions d’euros. La tailandesa Chachanat Thebtaranonth, presidenta de la IASP, ha remarcat també aquesta aposta per la cimera com punt de trobada d'un sector de referència a l'economia mundial.
Cerdanyola com a paradigma del triangle Universitat-Empresa-Administració
L’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, destaca l’aposta de l’Ajuntament per fer de la nostra ciutat el “paradigma d’aquest triangle universitat-empresa-administració” com a motor de la societat i l’economia. Segons Morral, apostar per la innovació tecnològica i científica és fer-ho per assolir un plus de riquesa “que reverteixi en el benestar” de la nostra societat i és en aquest sentit que manifesta la necessitat de potenciar la Fundació Cerdanyola, ciutat de la Innovació amb la participació de PTV, UAB, Sincrotró i el futur Parc de la Ciència de la Plana del Castell amb l’objectiu d’establir projectes empresarials i captar inversions i talent que suposin un impuls definitiu a l’economia del coneixement a la nostra ciutat i converteixin Cerdanyola en referència de la innovació al país.
24 parcs, 2.600 empreses, 80.000 llocs de treball
El secretari d’estat d’Indústria, Joan Trullen, manifesta l’aposta del govern espanyol pel model de la triple hèlix com a clau “per articular el creixement econòmic al segle XXI” i remarca que s’ha produït un gran increment pressupostari per al suport a parcs tecnològics que ha fet que en aquests moments hi hagi 24 recintes d’aquest tipus a Espanya amb 2.600 empreses. 80.000 llocs de treball i una facturació anual de 9.000 milions d’euros., un dels primers i més importants, el de Cerdanyola.
Trullen manifesta que cal una universitat del segle XXI que no només transmeti coneixement sinó que articuli el seu treball d’acord a les necessitats econòmiques, industrials i socials del seu entorn i potenciar als parcs unes petites i mitjanes empreses basades en tecnologia innovadora que facin créixer la productivitat i competitivitat.
El representant de la Generalitat, el director del Centre per a la Innovació i el Desenvolupament Empresarial (Cidem), Carles Fradera, comparteix aquesta aposta pels parcs tecnològics com eina bàsica per a l’economia del país i destaca que a la conferència iniciada avui cal respondre a preguntes dels responsables de parcs i empreses com quins són els factors clau per al creixement de la competitivitat o com generar llocs de treball creatius i de valor afegit.
Ramon Ollé, president d’Epson Europa, va realitzar la conferencia inaugural del Congrés sobre “Els Parcs Científics i Tecnològics davant el repte de la innovació empresarial”. Ollé remarca l’aposta per la innovació i la creativitat tenint en compte la pròpia iniciativa o empresa, el mercat, la competència i, molt especialment, la comercialització bàsica per tenir èxit empresarial. Al llarg dels tres dies obriran les sessions plenàries gurús de fama internacional com Jerome S. Engel, de la Universitat de Califòrnia, Anthony Townsend, de l’Institute for the Future, de Palo Alto, Tom Cannon, president de checkSURE i director d’Ideopolis, Henry Etzkowitz, el creador de la teoria de la Triple Hèlix, o Bengt-Äke Lundwall, entre d’altres.
L'acte inaugural de la Conferència Internacional de la IASP va comptar també amb la presència de les tinents d'alcalde Consol Pla i Marta Pujol i dels regidors socialistes José Miguel Moreno i Francisco Ortiz, del president de l'associació d'emrpesaris del PTV, Jaume Riera, o del director adjunt del recinte tecnològic, Xavier Garriga, entre d'altres.