Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

Cerdanyola reclama l'alto el foc immediat a Palestina

Cerdanyola reclama l'alto el foc immediat a Palestina

31 de maig de 2024 a les 7:45

L’Ajuntament de Cerdanyola exigeix un alto el foc immediat a Gaza i l’entrada de socors humanitari i condemna totes les accions de violència contra la població civil. Així ho indica una moció plantejada per la plataforma Cerdanyola amb Palestina amb el suport de 40 entitats i que el plenari aprovava ahir amb el vot contrari de PP i Vox.

Integrants de la plataforma es concentraven davant l’Ajuntament amb una pancarta amb el lema Aturem el genocidi  i intervenien a l’Audiència Ciutadana per demanar als grups polítics suport a la moció perquè "tota pressió és poca per aturar els atacs a la població civil" i perquè "no es pot restar indiferent davant la barbàrie perpretada pel govern sionista d'Isarel i ser còmplice d’un genocidi perfectament planificat", Ja en aquell mioment es va avnçar que la moció s'aprovaria en el plenari.

La moció la presentaven a la sessió oficial, com a grups proposants, ERC, Guanyem i ECP, i obtenia el suport del PSC i Junts destacant aquests dos grups que "s'han de respectar els drets humans sense mirar en altra direcció" i  que "l’essencial és aturar les morts".

El text exigeix un alto el foc immediat a Gaza, imposat i garantit per l'ONU, i l’entrada i el lliurament de quantitats suficients d'ajuda i socors humanitari, inclosos aliments, aigua, combustible i subministraments mèdics. A més, es reclama que aquesta ajuda no estigui condicionada a res i que arribi a totes les zones de Gaza. La moció condemna totes les accions de violència contra la població civil, recordant que segons el dret internacional humanitari constitueixen "crims de guerra".

El regidor de Vox admet que el que està passant “és una barbàrie en tots els sentits” però recorda que "l’Ajuntament no és l’ONU" i que qui va començar amb els primers atacs “van ser els terroristes de Hamàs”.

Però la polèmica sorgia amb la intervenció del regidor del PP Álvaro Hernández que assegura que “ningú vol que mori gent” però considerant que la preocupació per Palestina és efecte d’una moda com abans va ser amb Kosovo, Nigèria o Ucraïna. Hernández es preguntava “com és que aquestes 40 entitats no es preocupen més per Cerdanyola que pel que passa a 3.000 quilòmetres” i insistia en preguntar-se si a les entitats que donen suport a la moció els preocupa més Palestina que els problemes de la realitat del dia a dia d’una “ciutat on la pobresa no para de créixer amb més rodamons al carrer dels que mai s’havien vist”,

El regidor d’ERC Albert Turon criticava durament l’actitud del representant del PP. Turon considera que Hernández ha demostrat una absoluta ignorància sobre el món associatiu de Cerdanyola i una “falta de respecte a la ciutadania que pretén representar”. El regidor d’Esquerra afirma que aquestes entitats, cadascuna en el seu àmbit -educatives, socials, de lleure infantil, culturals...- fan més coses per Cerdanyola que Hernández.

Des de Guanyem, Ivan González, considera que es pot tenir un posicionament polític diferent però li sorprèn “el menyspreu per gent que treballa per qüestions humanitàries” i creu que la postura d'Hernández "mostra la pitjor complicitat que és la hipocresia".

Pedro Arco, d'ECP, insistia en que "el crim que es comet davant dels nostres ulls és abominable i ens perseguirà la resta de les nostres vides" i que cal que l'estat espanyol trenqui relacions amb Israel. 

També s’aprovava però no amb tant suport, una moció d’ERC per elaborar el Pla de Desplaçaments d’Empresa (PDE) de l’Ajuntament i estudiar la creació d’una línia d’ajut per a les empreses amb seu a Cerdanyola, als efectes de donar suport a la redacció del seu propi PDE.

La moció de VOX contra la venda ambulant il·legal i la reclamació de més presència policial a la via pública, especialment als mercadals, es va rebutjar sense entrar en debat.

Emergència habitacional i convivència veïnat-hostaleria a l'Audiència Ciutadana

Pel que fa a altres temes d’Audiència Ciutadana, una veïna, acompanyada de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, va exposar el cas d’una dona, víctima de violència masclista, amb dues filles menors, i sense documents per ser una persona migrada, que necessita un habitatge. Des del govern, amb la prudència que requereix tractar un cas així en públic, es van conjurar a “fer el que calgui” per trobar una solució ràpidament.

Altres veïns, es van queixar per les molèsties ocasionades -sorolls, fums, olors...- d’establiments d’hostaleria de la seva zona, a la plaça Castanyer, i van criticar, per obsoleta, l’ordenança de civisme. El regidor de Seguretat Ciutadana, Jaume Folch, recorda que aquesta ordenança es va intentar renovar en el passat mandat i que ara el govern vol fer una adaptació bàsica -per reduir temps de tramitació- que suposi un augment de les amb tres escales: Sancions lleus (0 a 750 euros), greus (750-1500) o molt greus (fins a 3.000 euros). Mentrestant es continuaria treballant en una renovació total de l’ordenança. Per la seva banda, la regidora d'Activitats i Llicències, Eulàlia Mimó, indica que s’han obert els expedients corresponents als establiments que han rebut aquestes crítiques, i es fa la tramitació necessària, tot i que, apunta, “segur que no té la velocitat que desitjaria” el veïnat.