Cerdanyola recupera l'Aplec de la Sardana que arriba a la 47a edició
3 de març de 2022 a les 11:54L'Aplec de la Sardana se celebrarà el 13 de març al pavelló de Can Xarau amb diferents ballades i el concurs de colles improvisades. El dia abans, es farà a l'Ateneu el tradicional concert amb l'Orquestra Selvatana.
Audios
03-03-2022 Hèctor Fornès Aplec sardana 1.mp3
L’Agrupació Cultural Sardanista prepara la celebració del 47è Aplec de la Sardana els dies 12 i 13 de març, amb especial il·lusió i mantenint el format habitual dels últims anys: amb un dissabte de concert, que enguany anirà a càrrec de l'Orquestra Selvatana, i un diumenge d'Aplec de ballada i de germanor, amb la participació de les cobles Jovenívola de Sabadell, Marinada i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.
L'any passat la pandèmia de la Covid va impedir la celebració d'una festa cultural que s'havia celebrat de forma ininterrompuda des de l'any 1975, encara en dictadura, fins a la seva edició número 46.
L’Aplec es realitzarà el diumenge 13 de març, a les 16,30h, al pavelló municipal Can Xarau-Paco Arpide i tindrà el so de les cobles Jovenívola de Sabadell, Marinada i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.
El president de l’Agrupació Cultural Sardanista, Hèctor Fornés, assegura que han preparat “la gran festa de la sardana” amb molta il·lusió i optimisme i això es veurà reflectit en el programa bastit amb compositors molt variats i una bona representació de compositores. A més, recorden que es farà el concurs de colles improvisades.
Concert amb L'Orquestra Selvatana
Un dia abans, el dissabte 12 de març, a les 19h, se celebrarà el tradicional concert de l’Aplec a l’Ateneu, aquest any a càrrec de l’Orquestra Selvatana, una de les cobles-orquestres amb més tradició del panorama català. La formació, creada al 1913 i dirigida pel mestre Jesús Santaliestra és, segons, Hèctor Fornés, un grup molt versàtil que vincula la sardana amb altres estils com les havaneres, mantenint una alta qualitat.
Amb aquesta actuació, l'Aplec continua fidel a la tradició d'organitzar concerts "sempre lligats a la música catalana, però també a un ampli ventall de músiques d'arreu del món i de música moderna, de la mà de les millors orquestres de Catalunya", segons apunten des de l'Agrupació Cultural Sardanista de la ciutat.
La Selvatana actuarà amb una formació a 17 músics, entre ells 4 cantants - dues sopranos, tenor i baríton- amb un concert en dues parts: la primera amb música de tot el món, adaptada per cobla i veu, des de música clàssica i òperes fins a musicals de Broadway o temes de Leonard Cohen i una segona part formada exclusivament per música de casa nostra: sardanes, havaneres i cançó d’autor. El preu de les entrades al teatre Ateneu serà de 6 euros per als socis de l'Agrupació i de 12 als no socis.
El president de l’entitat sardanista comenta que amb la pandèmia hi ha hagut un ressorgiment de l’interès per la sardana a Cerdanyola i que els cursets que ofereixen (els dilluns a l’Ateneu i a l’Institut Banús) tenen molt d’èxit. A més, destaca que a Cerdanyola “es fa molt sardanisme durant tot l’any” i que va ser de les primeres activitats culturals en recuperar-se durant la pandèmia i és que, segons assegura, “la sardana no només és un fet cultural, sinó també social”. Per això, volen assegurar que cada mes hi hagi una ballada la ciutat.
El regidor de Cultura, Òscar Pons, qualifica l’Aplec com “la festa major del sardanisme cerdanyolenc” i agraeix a l’entitat la seva implicació en les activitats culturals de la ciutat destacant que el govern municipal sempre estarà al costat de l’Agrupació per donar-los suport en tot allò que proposin i sigui beneficiós per a la ciutat.
Pons indica que en els temps convulsos que vivim, “la sardana, el cercle on tothom hi és ben rebut, simbolitza la unió de totes les persones. Una unió bastida amb les mans de totes i tots, sense mirar els orígens ni el passaport. Una sardana, dansa de pau, que es ballarà a Cerdanyola i que tan de bo es balli ben aviat a Kíev i Moscou”.