Cerdanyola recuperarà per a l’ús públic una nova Torre Vermella a l’estiu de 2022
4 de febrer de 2021 a les 13:11L’emblemàtic edifici del carrer de Sant Ramon acollirà les dependències de l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament, una sala d’actes múltiple, l’Oficina d’Atenció Turística de la ciutat i permetrà obrir a l’ús públic la zona enjardinada que l’envolta. El pressupost de l’obra és d’1.335.000 euros i la seva execució està prevista des d’aquest estiu al de 2022.
La Torre Vermella és un dels espais més emblemàtics de la ciutat de Cerdanyola. Al centre del seu nucli urbà, en un espai d’ús prioritari per a vianants i sent una joia del patrimoni arquitectònic de la vila, es troba tancada i en degradació des de fa molts anys. Una unió de dos despatxos d’arquitectura Eskubi-Turró i Ros-Sutrias és la responsable del projecte presentat ahir pels seus professionals i per l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, i la regidora d’Urbanisme, Eulàlia Mimó, com una aposta per posar en valor l’interès patrimonial de l’edifici i assolir que tingui un ús obert a la ciutadania.
Segons explica Jordi Ros, un dels arquitectes responsables, la zona enjardinada que envolta l’edifici es potenciarà com espai d’ús ciutadà i potenciant un espai a cada cantonada del recinte: el manteniment d’una olivera i la recuperació d’una pèrgola a la banda de Sant Ramon i la rehabilitació d’una bassa de pedra i l’habilitació de l’accés principal a les dependències a la banda de la plaça Torre Vermella.
La planta baixa de l’edifici acollirà l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament i l’Oficina d’Atenció Turística de Cerdanyola, potenciant que es tracti d’espais diàfans, i comptarà amb un ampli vestíbul-recepció i una sala d’espera per a unes 30 persones en un espai on actualment hi ha l’antiga llibreria i llar de foc de la casa. La planta 1 de la Torre Vermella es convertirà en una sala d’actes múltiple apta per a esdeveniments i reunions de fins a 50 persones. Al soterrani s’instal·laran el magatzem i els espais d’office de les dependències. Tot en 486 metres quadrats d’actuació en l’edifici.
Juan Ignacio Eskubi, altre dels responsables del projecte, apunta que les successives transformacions, un foc i el pas del temps sobre aquest edifici creat per Gaietà Buïgas l’any 1879, han provocat una degradació que es concreta especialment en el deteriorament de la coberta -tot i el reforç i la substitució parcial de la teulada realitzada l’any 2003- que permet l’entrada d’aigua, el mal funcionament del sistema d’evacuació que provoca taques a la façana, les esquerdes aparegudes en la façana i la torre –“generalitzades però poc importants”-, el mal estat de conservació de les escales de la torre o la presència de tèrmits a la planta baixa i, sobretot, el soterrani. Aquesta diagnosi obligarà a realitzar tasques de rehabilitació d’aquests elements.
El projecte també destaca la possibilitat de recuperar elements “pel seu alt valor documental i estètic” com per exemple paviments de la casa o les portes, amb vitralls o tècniques especials de fusteria, al temps que es vol recuperar la tanca que dona al carrer de Sant Ramon. Jordi Sutrias, també arquitecte responsable del projecte, insisteix que es vol preservar el màxim d’elements existents ja a l’edifici.
Durant la presentació, integrants d'algunes entitats de la ciutat es van queixar que l'edifici aculli dependències municipals i no instal·lacions per a les associacions i esdeveniments culturals. L'alcalde de Cerdanyola destacava que és conscient de la manca d'espais que tenen les entitats, que tindrà una sala d'actes que podrà tenir ús per a esdeveniments culturals i que serà un espai per a ús de tota la ciutadania, com també apunta que es vol recuperar l'ús de la casa Llopis, a pocs metres de la Torre Vermella. En aquest sentit, Jordi Ros destaca que els edificis tenen molts usos al llarg de la seva vida, però que aquesta actuació permetrà "aturar la degradació de la Torre Vermella, que torni a brillar i que ens sobrevisqui amb els usos" que en cada moment es determinin.
Acte de presentació del projecte
La Torre Vermella, joia modernista de Cerdanyola
La Torre Vermella és un edifici modernista catalogat, original de finals del segle XIX, que ha anat patint moltes transformacions i que forma part de l’inventari de patrimoni arquitectònic europeu. Realitzada amb els criteris de l'arquitectura eclèctica pròpia d'aquell període, per bé que incorporant-hi alguns elements medievalistes, segons fonts històriques, originalment es tractava d’un únic habitatge on cap a principis del segle XX es va intervenir per dividir en dos. A partir d’aquí s’ha anat compartimentant més. L’any 2003 es planteja el projecte de la neteja i rehabilitació del jardí i restauració de la coberta de l’edifici. A dia d’avui l’edifici està desocupat i sense ús, fent-se servir ocasionalment com a magatzem municipal. Des de l’Ajuntament de Cerdanyola es planteja ara un canvi d’ús de l’edifici per tal d’incloure un programa genèric d'oficines municipals amb espais diàfans i, per tant, posar en ús un edifici que en l’actualitat està tancat.