Cerdanyola, Sant Cugat i Rubí s’uneixen per impulsar el dinamisme econòmic de l’eix de la B-30
14 de febrer de 2008 a les 0:00L’auditori del Parc Tecnològic del Vallès acollia ahir la presentació del CIT (Catalonia Innovation Triangle), un nou ens supramunicipal que buscarà les complicitats dels diferents agents econòmics i socials per promoure l’excel.lència econòmica a la zona.
Els alcaldes de Cerdanyola, Antoni Morral i de Sant Cugat, Lluís Recoder, i l’alcaldessa de Rubí, Carme García, constituien ahir el consorci buscant la suma de les potencialitats dels tres municipis i amb els objectius d’impulsar el creixement econòmic, millorar la qualitat de vida de les persones, impulsar la qualitat en la prestació de serveis, promocionar el territori a l’exterior i afavorir la cooperació entre administració, empresa i universitat. Per aconseguir aquests objectius el CIT desenvoluparà quatre programes: un d’insfraestructures i serveis per a la mobilitat, un de gestió dels parcs empresarials, un d’infraestructures de telecomunicacions i per últim, un de desenvolupament de serveis avançats.
Per a l’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral es tracta “d’una aliança important per a la zona, per a la regió metropolitana i per al país” ja que articularà una acció conjunta sobre un territori on viuen 200.000 persones, que compta amb 10.000 empreses i que genera un 3 percent del PIB català, en un entorn de qualitat i estratègicament situat.
Morral remarca que per primera vegada els tres municipis “han llegit el territori com a una unitat”. Per a l’alcalde és primordial “diagnosticar quina és la situació de l’activitat econòmica del nostre territori per planificar un pla d’acció que puguem compartir i desenvolupar de forma conjunta”.
Per la seva banda, l’alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, indica que l’eix de la B-30 ha anat creixent de forma natural i que avui és una realitat econòmica de primer ordre. Per a Recoder es tracta d’un teritori amb molt de valor que requereix d’una acció coordinada i conjunta per millorar el teixit econòmic des de l’excel.lència.
L’alcalde de Sant Cugat, assenyala que el comitè executiu del consorci ja treballa en la senyalització conjunta dels parcs empresarials de la zona. A més, afegeix, “s’han de buscar les vies de relació i de recerca de sinèrgies entre tots els actors territorials presents: empreses i universitat. Però, a més, és necessari trobar la complicitat de les altres administracions”.
Antoni Morral comenta que una de les feines principals que cal treballar “és la de dotar d’identitat al territori” per tenir una gestió integrada en els temes de dinamisme econòmic.
Lluís Recoder explica que els estatuts del CIT contemplen la figura d’una persona que estarà al capdavant del consorci, però a hores d’ara, s’ha de constituir el comitè executiu de l’ens que estarà format pel responsable polític de Promoció Econòmica i un tècnic de cada un dels ajuntaments.
Per la seva banda, l’alcaldessa de Rubí, Carme García, indica que el projecte serveix per impulsar l’activitat empresarial de la zona. García reconeix que els tres ajuntaments, de diferent color polític, han hagut de canviar el “xip” per tal de “col.laborar en comptes de competir en un àmbit supramunicipal. L’alcaldessa de Rubí demana implicació en el projecte a altres administracions, a universitats, a centres d’invstigació i a empreses.
Pel que fa a les potencialitats del territori, García es va mostrar convençuda que l’AVE tindrà parada al Vallès en un futur.
A l’acte de presentació del CIT, també van participar el president del consell d’administració de la multinacional de Rubí Ficosa, Josep Maria Pujol, i el vicerrector de Projectes Estratègics, Jordi Franquet.