Cerdanyola, segona ciutat en atractiu empresarial d'excel.lència de la província
17 de juliol de 2012 a les 0:00Cerdanyola ocupa la segona posició de l’índex global de 26 municipis de la província de Barcelona en potencial per atreure activitats econòmiques d’excel.lència, darrera de Sant Cugat i per davant de Barcelona. La nostra ciutat ocupa el primer lloc en els capítols d’Innovació i Sòl i locals. Així ho indica l'estudi Sistema Municipal d’Indicadors d’Excel·lència Empresarial (SMIEE) realitzat per l'Institut de Recerca Econòmica Aplicada (IREA) de la Universitat de Barcelona (UB) a petició de l'Ajuntament de Sant Cugat i que aporta dades de gener de 2011.
A més d’Innovació –segons indiquen a causa de la presència del campus de la UAB- i Sòl i locals –“degut a les importants actuacions de l’Incasòl a Cerdanyola”-, l’informe també dóna puntuacions per sobre de la mitjana a Cerdanyola en altres indicadors socioeconòmics com clústers empresarials –lloc 3 de l’índex-, capital humà –lloc 4-, dinamisme empresarial amb creació de noves empreses -7- i infraestructures -8- i pressió i incentius fiscals per a les empreses -10-. En canvi, la nostra ciutat es troba per sota de la mitjana en factors com accessibilitat en transport de viatgers i mercaderies -16- o qualitat de vida –lloc 19 dels 26 municipis-. Els autors de l’estudi indiquen que Cerdanyola guanya una posició, passant del tercer lloc al segon, en relació a l’anterior SMIEE.
Després de Sant Cugat (amb una puntuació de 2'8), Cerdanyola (2'3) i Barcelona (2'2) se situen a l’índex global, Vic (0'6), Sabadell (0'4) i Esplugues (0'4) i tanca el llistat Badalona (-0'8), Rubí (-0'8) i, com a població 26, Santa Coloma (-1'2). La població dels 26 municipis analitzats representa el 72,2% de la població total de la província de Barcelona i aquests municipis acullen el 75% dels llocs de treball de la província. L’estudi l’ha dirigit Jordi Suriñach i els paràmetres estudiats són els que marca el Science, Technology and Industry Score Board (OCDE 2001).
Dues de les taules que incorpora l'estudi de l'Institut de Recerca Econòmica Aplicada de la UB:
Els indicadors que mostra l’estudi són:
• Stock i qualitat del capital humà (KH)
• Disponibilitat / preu de sòl i locals per implantar activitat econòmica (SIL)
• Infrastructures locals (INF)
• Accessibilitat (A)
• Nivell impositiu i Incentius oferts per l’Administració Pública (F)
• Existència de clusters empresarials -Economies d’aglomeració- (CE)
• Dinamisme Econòmic -esperit emprenedor- (DE)
• Qualitat de vida i medi ambient (QVIMA)
• Innovació (INN)