Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Cerdanyola suspèn un informe de transparència de Verificat i l'Ajuntament envia...
Cerdanyola suspèn un informe de transparència de Verificat i l'Ajuntament envia les dades reclamades

Cerdanyola suspèn un informe de transparència de Verificat i l'Ajuntament envia les dades reclamades

24 de desembre de 2021 a les 8:17

La plataforma de verificació de fets o fact-checking Verificat suspèn a l’Ajuntament de Cerdanyola en transparència en un informe realitzat a 10 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (UAB). Des de l’Ajuntament s’admet que no es va respondre a dues sol·licituds d’informació en el que consideren una errada i apunten que s’ha demanat disculpes i s’ha transmès aquesta informació.

L’informe de Verificat, amb el títol Un exercici de transparència: baròmetre de l’accés a la informació pública als municipis de l’AMB, dona 0 punts a l’Ajuntament de Cerdanyola per no respondre a les Sol·licituds d’Accés a la Informació Pública (SAIP) que li va formular la plataforma. Des de Verificat subratllen que aquesta petició és “un dret que tenen els ciutadans i que està emparat en la llei 19/2014 de transparència, accés a la informació pública i bon govern”.

La regidora de Bon Govern i Qualitat Democràtica, Marian Navarro, admet que hi ha hagut una errada perquè "efectivament no es va respondre a les instàncies" demandant aquesta informació. La regidora manifesta "preocupació" per aquesta errada i apunta que "s’ha demanat disculpes a Verificat i s’ha enviat la resposta a les dues sol·licituds" realitzades.

No obstant, això, Navarro destaca que el mateix informe de Verificat indica que l’Ajuntament havia obtingut "una bona puntuació en l’informe previ" i considera que si s’haguessin traslladat les respostes a les SIAP estaria situat entre les millors poblacions de l’estudi de Verificat.

L’informe de la plataforma indica que “la puntuació obtinguda li permetria accedir a la categoria taronja del  codi de colors” -que suposa aprovar l’estudi, però, apunta, “l’ajuntament no passa el filtre relatiu a l’efectiu accés a la  informació requerida” ja que ni l’ha facilitat ni “mai s’ha posat en contacte amb els sol·licitants  en  relació  als  motius  d’aquest  silenci”. 

D'altra banda, Navarro explica que a principis d’any es formalitzarà un nou contracte de disseny i execució d’un pla de millora del Portal de Transparència que faciliti l’accessibilitat a aquestes dades i fets com els succeïts ara “no tornin a passar”.

A més de la de Cerdanyola, Verificat suspèn l’actuació de Barberà del Vallès, la Palma de Cervelló i Gavà en relació a la gestió d’aquestes SAIP en un estudi que, apunten, compta amb “el guiatge de Besllum, consultors i advocats especialitzats en la normativa de transparència”

La plataforma indica que Barberà, Palma de Cervelló i Gavà obtenen les qualificacions de molt mala i mala gestió per no haver facilitat la informació reclamada en una de les dues SAIP que van presentar als 10 ajuntaments avaluats, mentre que Cerdanyola no ho va fer en cap cas.

Les dues SAIP, una de complexa i l’altra més acotada, van ser les mateixes per cadascun dels consistoris i la seva tria, apunten des de Verificat, es va fer per tal que la mostra fos extrapolable al conjunt de municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Badalona és el municipi que rep millor puntuació en aquest estudi, seguit de Barcelona, Castellbisbal, Santa Coloma de Cervelló, Viladecans i Sant Joan Despí.

Galeria d'imatges